Járványkezelés: miben más a nyugati és a kínai stratégia?

A koronavírus-járvány elején igen hatékonynak tartották a kínai szigort, ma már viszont - a kiismertebb és szelídebb koronavírussal szemben - merő túlzásnak tűnhet a zéró-COVID politika folytatása. Nézzük, mi erről a véleménye egy magyar szakértőnek.

Kínában továbbra is szigorú lezárással próbálják megfékezni a koronavírus-fertőzés terjedését, így Sanghajban például sokan már több mint egy hónapja csak indokolt esetekben hagyhatják el otthonaikat. Ez az úgynevezett zéró-COVID politika azonban a járványhelyzet mostani állását nézve inkább túlzásnak tűnik, mintsem célravezető stratégiának. Rusvai Miklós virológus például azt nyilatkozta erről az InfoRádiónak, hogy ez a taktika hosszú távon rendkívül megterhelő, és horribilis összegeket emészthet fel.

Ma már merő túlzásnak tűnhet a kínai zéró-COVID politika folytatása. Fotó: Getty Images
Ma már merő túlzásnak tűnhet a kínai zéró-COVID politika folytatása. Fotó: Getty Images

Inkább meg kellene tanulni együtt élni a vírussal

A víruskutató szerint Kína már a kezdetektől más taktikát vetett be a koronavírus-járvánnyal szemben. Az európai kormányok és egészségügyi szakemberek már viszonylag korán felismerték, hogy előbb-utóbb meg kell tanulunk együtt élni a vírussal. Az enyhítések alapvető feltétele volt azonban, hogy elérhető legyen a védőoltás, a legveszélyeztetettebbek egészségügyi biztonsága pedig már garantálva legyen. "Egy a lényeg: a koronavírus ne jelentsen túl nagy nyomást az egészségügyre" - szögezte le Rusvai. A kínaiak ezzel szemben a zéró-Covid-stratégia mellett tették le a voksukat, és azóta is kitartanak mellette.

Az oltási sorrendet is másképp látták logikusnak

Kína azonban még egy dologban eltér az európai gyakorlattól: ők inkább a dolgozó korosztály immunizálására helyzeték a hangsúlyt. Így aztán vannak olyan területek az országban, ahol a legveszélyeztetettebbnek számító idősek alig 20 százaléka rendelkezik védettséggel. Ráadásul - ahogy a magyarországi példákból is látható - ezekben a korosztályokban a kínai típusú oltások kevésbé hatékonyak. Így a legveszélyeztetettebbek gyakorlatilag veszélyeztetettek is maradtak - mutatott rá a szakértő.

Így tüntetnek Sanghajban a lezárások ellen - nézze meg a fotókat!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: