Iskolabezárás és kijárási tilalom a szomszédban

Bukarestben keddtől köztéren is kötelezővé tették a maszkviselést, valamint bezárták az iskolákat. Szlovéniában pedig éjszakai kijárási tilalmat vezettek be.

A koronavírus-járvány miatt már közterületen is - vagyis a lakáson kívül mindenütt - kötelező a védőmaszk viselése Bukarestben. Bezártak továbbá az óvodák, az iskolák és az egyetemek, a tanév pedig online folytatódik. Erről a fővárosi járványügyi operatív törzs döntött a hétfői ülésén, miután az utóbbi két hétben diagnosztizált fertőzöttek száma Bukarestben már második napja meghaladta a lakosság 3 ezrelékét. A rendelkezés közoktatást érintő része egyelőre két hétre szól és több mint négyszáz tanintézmény csaknem negyedmillió diákját érinti.

Az operatív törzs - az új típusú koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében - elrendelte a mozik, a színházak, a koncerttermek, a játéktermek és a vendéglők beltéri részeinek bezárását is a román fővárosban. A kerthelyiségek nyitva maradhatnak, a szállodákban működő vendéglők pedig zárt térben is kiszolgálhatják szállóvendégeiket.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus korlátozások, koronavírus szomszéd
Iskolabezárással és kijárási tilalommal küzdenek a járvány ellen a szomszédban. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Aggasztó a helyzet a kórházakban

Közben Románia azt is bejelentette, hogy a súlyos állapotú koronavírus-fertőzötteknek elkülönített kórházi helyek 75 százaléka betelt. Az elmúlt időszakban folyamatosan növelték az ágyak és lélegeztetőgépek számát a COVID-kórházak intenzív osztályain, és most további kórházakban különítenek el részlegeket a fertőzöttek számára, de az egészségügyi rendszer befogadóképességét nem lehet jelentősen növelni, mert nincs elég szakorvos - közölte Ludovic Orban miniszterelnök. Az intenzív osztályokon egyébként nem minden koronavírusos beteg szorul lélegeztetőgépre, ezért az ilyen esetek számára "átmeneti osztályok" kialakítását tervezik, hogy felszabadítsanak helyeket az intenzív osztályokon azok számára, akik nem tudnak már önállóan lélegezni - fűzte hozzá.

Szlovéniában éjszakai kijárási tilalom van

A szlovén kormány éjszakai kijárási tilalmat rendelt el keddtől az ország egész területén, hogy megfékezzék a koronavírus -járványt. megfékezése céljából - közölte Ales Hojs belügyminiszter a válságkabinet hétfői sajtótájékoztatóján. A korlátozás este 9 órától reggel 6 óráig tart.

A bevásárlóközpontokat, valamint a fodrász- és szépségszalonokat azonban egyelőre nem zárják be, és a közösségi közlekedést sem állítják le. Amíg az emberek elég fegyelmezettek, erre nem lesz szükség - mondta Jelko Kacin kormányszóvivő. Egy korábbi rendelet értelmében pedig már hétfőtől az egész ország területén digitális oktatásra álltak át 5. osztálytól fölfelé az általános iskolák és a középiskolák, valamint az egyetemek is.

Mikulás a plexifal mögött, a manókon maszk: a lappföldi karácsonynak is betesz a koronavírus - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: