Fotók: itthon továbbra is oltanak az oxfordi vakcinával

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) véleménye szerint az oxfordi vakcina előnyei továbbra is jelentősen meghaladják az esetleges hátrányokat. Magyarország erre hivatkozva nem tartja indokoltnak a koronavírus elleni oltóanyag használatának felfüggesztését.

Az utóbbi napokban nagy port kavartak az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus-vakcinája körüli történések. Sorra jöttek ugyanis a bejelentések, hogy bizonyos országok felfüggesztik az oltóanyag használatát vérrögképződés kockázata miatt. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) azonban továbbra is meg van győződve a vakcina előnyeiről, és nyilatkozatuk szerint nincs arra utaló jel, hogy vérrögképződéses esetek valóban összefüggenek a védőoltás beadásával.

Itthon is központi kérdés lett

AstraZeneca: akkor most kell félni, vagy nem? Kattintson ide!

Mivel az oltóanyaggal Magyarországon időseket és krónikus betegeket is oltanak a COVID-19 ellen, természetes, hogy itthon is központi kérdés lett, vajon folytatják-e a vakcina alkalmazását. Ezzel kapcsolatban az operatív törzs tagjai már több ízben megerősítették, hogy az EMA álláspontját tartják mérvadónak. Így amíg az ügynökség szerint biztonságosan használható a vakcina, addig Magyarország nem tartja indokoltnak, hogy ne oltson vele - jelezték.

Itthon tehát továbbra is oltanak az AstraZeneca-féle vakcinával, a mai napon az utánpótlásokat is elkezdték kiszállítani. A folyamatba az alábbi fotó-összefoglaló nyújt bepillantást. Mészáros János, Mónus Márton, Ujvári Sándor, Balázs Attila, Vajda János és Varga György képeiből válogattunk.

k
k

k
k

k
k

Magyarországon még nem volt példa rá

Az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett, úgynevezett oxfordi vakcináról Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa úgy nyilatkozott a közmédiának, hogy Magyarországon egyelőre nem volt olyan adat, amely alátámasztotta volna a vérrögképződési kockázatot. Felhívta a figyelmet azonban arra, hogy a védelmi intézkedéseket az oltás beadása után is be kell tartani, hiszen néhány százalékban előfordulhat, hogy a beoltott ember is megfertőződik.

k
k

k
k

k
k

k
k

k
k

Itthon egyébként már csaknem 1,4 millió személyt oltottak be a koronavírus ellen, 406746-an pedig már a második dózist is megkapták. Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második helyen áll az uniós átoltottsági ranglistán. A védőoltás ingyenes és önkéntes, de csak az kapja meg, aki regisztrál.

Koronavírus: kiderült, kik utasítják el az oltást - olvassa el a részleteket!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció