Fontos dolog derült ki a koronavírusos diákokról

A Szent István Egyetem és a Semmelweis Egyetem is saját közleményben tudatta, pontosan mikor értesültek hallgatóik koronavírus-gyanús panaszairól, és hogy bejártak-e órákra addig, amíg karanténba nem kerültek.

Azt már szerda este lehetett tudni, hogy két koronavírus-fertőzött iráni diák közül egy a SOTE hallgatója. Ám, hogy a másik fiatal hol tanult, csak az operatív törzs tegnapi ülése után tartott sajtótájékoztatón erősítették meg. Kásler Miklós mondta el, hogy a gödöllői Szent István Egyetem diákjáról van szó. A két egyetem tegnap este pedig külön-külön közleményt adott ki ezzel kapcsolatban, hogy tisztázzák az eseteket.

Kézmosás vagy kézfertőtlenítés: melyik a jobb koronavírus ellen? Mivel az új koronavírus elleni vakcinát leghamarabb jövőre kezdhetik el beoltatni, addig afertőzésellen alapvető higiéniai intézkedésekkel védekezhetünk. De vajon melyik módszer a hatásosabb: a szappanos kézmosás vagy esetleg az alkoholos kézfertőtlenítő gél használata? Részletek itt.

Ezek alapján pedig úgy tűnik, a sajtótájékoztatóan több ponton is valótlanul fogalmaztak. Kásler Miklós úgy tájékoztatott, hogy a diákok február 22-én érkeztek vissza Iránból Magyarországra, majd február 24-én jelezték a Semmelweis Egyetemen, hogy bizonyos panaszaik vannak, majd ezek után az egyetem üzemorvosával találkoztak, és végül szerdán kerültek kórházba, karanténba. Ehhez képest az igazság az, hogy két, elszeparált esetről van szó, a két diák nem ismeri egymást, nem együtt jelentkeztek kivizsgálásra és nem is a közölt napon.

A gödöllői Szent István Egyetem épülete. Fotó: Facebook / Szent István Egyetem - SZIE
A gödöllői Szent István Egyetem épülete. Fotó: Facebook / Szent István Egyetem - SZIE

A Semmelweis Egyetem az alábbiakat közölte: a koronavírus által érintett iráni hallgatójuk valóban 2020. február 22-én érkezett vissza Magyarországra Iránból. Felső légúti panaszai miatt február 28-án, pénteken hívta fel a külföldi hallgatók egészségügyi ellátásáért felelős Semmelweis Kft. Call Centerét. Miután elmondta, hogy nemrég tért haza Iránból, a Call Center azonnal elirányította a Dél-pesti Centrumkórházba. A diák azonban nem a DPC-ben jelentkezett, hanem március 2-án, hétfőn felkereste a Semmelweis Egyetem által biztosított háziorvosát. A vizsgálat során láza nem volt. A háziorvos azt javasolta, hogy maradjon otthon, majd az előzmények ismeretében a láztalan állapot ellenére megszervezte felvételét a DPC-be, amely március 4-én megtörtént. Arról nem szól a közlemény, hogy a diák február 22. és március 2. között bejárt-e órákra, de valószínűsíthető, hogy igen, ezzel pedig nem tartotta be a SOTE kifejezett kérését.

Szigorított óvintézkedéseket vezettek be

A szorgalmi időszak megkezdése előtt, 2020. január 28-án minden hallgató megkapott egy részletes kérdőívet (magyarul, angolul és németül, a képzés nyelve szerint), mely alapján felmérték, mekkora a kockázata annak, hogy hordozhatja a vírust. Február végéig összesen 12 hallgató jelezte, hogy a koronavírussal érintett területen járt. Az eredmények alapján, függetlenül attól, hogy a hallgatóknak voltak-e tüneteik, kéthetes járványügyi megfigyelés alá helyezte őket az egyetem. Legutóbb március 2-án és március 5-én kapta meg minden hallgató három nyelven az egyetem rektorának tájékoztatását. Ebben többek között kérték a hallgatókat, hogy ne utazzanak fertőzött területekre, illetve amennyiben ezt nem tudják elkerülni vagy bizonyítottan fertőzött beteggel találkoztak, akkor 14 napig maradjanak távol az egyetemtől. A fertőzött iráni diák nem tartotta be a fenti utasítást, nem jelzett vissza a kérdőívre.

A gödöllői diák önkéntes karanténba vonult

A Szent István Egyetem doktorandusz hallgatója a tanulmányi előmeneteléhez szükséges konferencián vett volna részt Teheránban február 23-án és 24-én. Irán hivatalosan február 22-én jelentette be a koronavírus ottani megjelenését, a konferencia emiatt el is maradt, de a diák már előtte kiutazott.

Az illető február 28-án, pénteken érkezett vissza Iránból, felkereste a Szent László Kórházat, jelezve, hogy fertőzött területről érkezett. A témavezetője is felhívta rá a figyelmét, hogy - összhangban az egyetemi intézkedésekkel - legalább 14 napig ne látogassa az intézményt, távolléte igazolt távollétnek minősül. A hallgató ennek alapján a visszaérkezését követően budapesti albérletében önkéntes karanténba vonult, egyetlen egyetemi campust sem látogatott meg, sem Gödöllőn, sem Budapesten.

Az egyetem a közleményben megjegyzi, már januárban elküldték a megelőzésre szolgáló higiénés rendszabályokról szóló információkat a munkatársaknak és a hallgatóknak magyar és angol nyelven is - az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiadott eljárásrenddel összhangban. Az eddigi intézkedéseit megszigorították, ismételt tájékoztatást küldtek a munkatársaknak és a hallgatóknak, és megkezdődött az egyetemi rendezvények és a külföldi konferencia részvételek felülvizsgálata is.

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa csütörtökön azt közölte, hogy a két iráni diák jó állapotban van, enyhe tüneteik vannak, nem lázasak, "fizikálisan teljesen jól vannak". Időközben viszont egyikük barátnőjénél is diagnosztizálták a COVID-19 betegséget, ezzel ő lett a negyedik koronavírusos beteg Magyarországon.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső