COVID-19: ezért jó hír, ha elmegy a szaglásunk

A koronavírus-fertőzés egyik jellemző tünete a szaglásvesztés, ezért sokan pánikba esnek, ha hirtelen elveszítik a szaglásukat. Pedig ez akár jót is jelenthet a betegség lefolyását tekintve.

Gyakrabban jelentkezik szaglásvesztés azok körében, akik enyhébb tünetekkel vészelik át a koronavírus -fertőzést. Az érintettek 25 százalékánál a szaglás elvesztése tartós, akár 60 napon túl is fennáll. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, mit javasol ilyen esetben. A Journal of Internal Medicine közlése szerint a COVID-fertőzöttek 86 százalékánál jelentkezik szaglásvesztés. Közülük a legtöbben (55 százalék) enyhe tüneteket tapasztalnak. A közepes-súlyos eseteknél 37 százalék, a súlyos eseteknél csak 7 százalék körüli a szaglásvesztéssel járó esetek aránya.

szaglás szaglásvesztés koronavírus COVID-19
Az elvesztett illatokat szaglástréning segítségével nyerhetjük vissza. Fotó: Getty Images

A szaglóhám károsodik

A koronavírus-fertőzés által okozott szaglásvesztést nem lehet összehasonlítani az egyszerű nátha esetén is jelentkező, hasonló panaszokkal. Míg nátha esetén az orrdugulás és orrfolyás, az orrnyálkahártya gyulladása okozza a rendszerint egy hét alatt megszűnő panaszokat, a kutatások szerint COVID-19 esetén a szaglóhám károsodik. Mivel ez a terület regenerációra képes, hosszadalmas, de sikeres lehet a gyógyulás. Az enyhe tünetes érintettek körében a szaglásvesztés átlagosan 22 napig, 25 százalék esetében azonban 60 napnál hosszabb ideig tartott. Az esetek 5 százalékában pedig akár 6 hónap is lehet, mire visszatér a szaglás.

Miben különbözik pontosan a nátha és a koronavírus-fertőzés során jelentkező íz- és szaglásvesztés? Kattintson és kiderül!

Lelkileg megviseli a beteget

A szaglásvesztés sokak számára nem tűnhet súlyos állapotnak, azonban a kutatók ennek ellenkezőjére figyelmeztetnek. Különösen az egyéb mentális betegségben szenvedőket viseli meg ez az állapot, de a szaglás - és az ezzel gyakran párosuló ízlés - elvesztése bárkinél okozhat szorongást, depressziós tüneteket, izolációt. Az ételek és italok ízének élvezete, egy virágcsokor vagy a kedvenc parfüm, illóolaj illatának élvezete nagyon tud hiányozni a mindennapokban, különösen hosszabb ideig húzódó szaglásvesztés esetén.

A szaglástréning segíthet

Klinikai kísérleteket folytattak az omega-3 zsírsav tartalmú készítmények szedésével kapcsolatban, emellett az A- és B-vitaminos kezelés, a szteroid-tartalmú orrspray is segíti a károsodott szaglószerv működését javítani, gyógyítani COVID-19 fertőzés után - magyarázza dr. Augusztinovicz Monika. A Brit Fül-orr-gége Társaság tagozatának augusztusi állásfoglalása emellett kiegészítő kezelésként a szaglástréninget javasolja. Érdemes a szaglásvesztést követően mielőbb elkezdeni és 3 hónapon át folytatni. A szaglástréning során naponta 2 alkalommal, alkalmanként 10-20 másodpercig négyféle illóolajat kell apró szippantásokkal, orron át belélegezni. Amennyiben egyéb orrtünetek is jelentkeznek, már a kezelés megkezdésekor javasolt fül-orr-gégészeti kivizsgálás, egyébként akkor, ha nem tapasztalható javulás és a szaglás 3 hónap elteltével sem áll vissza.

A post-COVID néven ismert tünetegyüttesre a többi között köhögés, nehézlégzés, csökkent terhelhetőség is figyelmeztethet. Ezek a tünetek a tüdő károsodására is utalhatnak, kivizsgálásuk tehát kiemelten fontos. A témáról részletesebben olvashat korábban megjelent cikkünkben .

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)