Bronchiolitis: mennyire veszélyes?

A broncholitis a hörgőket érintő, vírusos eredetű megbetegedés, mely a legtöbbször a kisgyermekeket érinti. Az egyik leggyakoribb oka az egy éven aluli gyermekek kórházi kezelésének.

A broncholitis a felső és az alsó légutakat egyaránt érintő, vírusos eredetű megbetegedés, mely a hörgőcskék gyulladását is okozza. Könnyen összetéveszthető a bronchitisszel , ám két külön betegségről van szó, mely a tüdő különböző területeit érinti.

A bronchitis a hörgőket, vagyis a légcsőből ágazó nagyobb csöveket érinti, míg a bronchiolitis az azokból is leágazó, kisebb hörgőcskék betegsége. Ezek a szőlőfürtszerű léghólyagocskákban végződnek, melyek felelősek a gázcseréért magáért.

A bronchitis a hörgők gyulladásos megbetegedését jelenti, mely lehet akut és krónikus egyaránt. A megfelelő kezelést is az alapján kell megválasztani, hogy milyen tüneteink vannak, és azok mióta állnak fenn. Kattintson! Bár mindkét betegség kialakulásában nagy szerepe van az aktív és a passzív dohányzásnak , vagyis akik cigarettafüstnek vannak kitéve, sokkal érzékenyebben reagálhatnak a fertőződésekre, a bronchiolitis elsősorban a csecsemők és kisgyermekek betegsége, a tinédzserekre és a felnőttekre a bronchitis a jellemző.

A bronchiolitist általában vírusfertőzés okozza, a betegség kialakulásáért a különböző rhino-, influenza-, parainfluenza-, corona-, pneumo-, metapneumo- és adenovírusok lehetnek a felelősek. A bronchiolitis igen fertőző betegség, a vírusok cseppfertőzéssel terjednek, és akár hosszú órákon keresztül képesek életben maradni a különböző felületeken is. A betegség fő okozójával, a pneumovírussal való találkozás nem vált ki védettséget, vagyis a gyerekek többször is megbetegedhetnek, míg el nem érik a felnőttkort.

A broncholitis a hörgőket érintő, vírusos eredetű megbetegedés, mely főként a gyerekeket érinti

A betegség tüneteit két csoportba lehet osztani, annak megfelelően, hogy a légutak felsőbb vagy alsóbb traktusait érintik-e. A tünetek között találhatjuk az orrfolyást, orrdugulást, torokfájást és fülfájást, majd néhány nappal ezek kialakulása után következhet a köhögés , a szapora és felületes légzés. Láz általában nem jellemző. Mivel a gyulladás az egészen piciket (hat hónaposnál fiatalabb csecsemőket) is érintheti, a tünetek náluk gyakran sokkal súlyosabbak: enerváltság, nehézlégzés, fáradékonyság, a bőr elszíneződése, állandó köhögés is jelentkezhet, emiatt a csecsemő nem tud megfelelően enni és inni, így jelentősen megnőhet a kiszáradás veszélye.

Bár a szakemberek szerint emiatt a betegség miatt szorul a legtöbb kisgyermek kórházi kezelésre, általában elegendő az otthoni ápolás, és gyógyszerre sincs szükség, hiszen a vírusfertőzés maximum néhány hét alatt magától is elmúlik. Bizonyos esetekben azonban kórházi kezelésre is szükség lehet, például nagyon fiatal csecsemőknél, azoknál, akiknek krónikus betegsége vagy veleszületett fejlődési rendellenessége van. A kórházban biztosíthatják nekik a megfelelő oxigénellátást és a folyadék-, valamint tápanyagpótlást, illetve folyamatosan figyelemmel kísérhetik azt is, hogy nem romlik-e a kisbaba állapota.

A bronchiolitis megelőzésében rendkívül nagy szerepe van a kézmosásnak , a fertőzésekkel teli hónapokban (novembertől februárig) a zsúfolt helyek kerülésének, a passzív dohányzás kerülésének. Az anyatejes táplálásnak is védő hatása van.

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: