Az agyhártyagyulladás veszélyei

A gennyes agyhártyagyulladást és annak következményeit kevesen ismerik Magyarországon, hiszen a meningitisz egy viszonylag ritka betegség. Pedig a megelőzés nagyon fontos lenne, mert egy rendkívül veszélyes kórról van szó. Hat esetből egy halállal végződik - figyelmeztet a Házi Gyermekorvosok Egyesülete.

A meningitisz egy ritka, ám annál veszélyesebb betegség, amelyet a köznyelvben bakteriális agyhártyagyulladásként emlegetnek. Sok esetben maradandó károsodást okozhat, de akár végzetes is lehet. Kialakulását a meningococcus nevű baktérium okozza, amelynek típusait A, B, C, W és Y betűkkel jelölik. Európában - így Magyarországon is - leggyakrabban a B és a C típus okozza a megbetegedéseket.

Fontos a gyors reagálás

Gyakori tünetek:

 • hányinger
 • magas láz
 • fejfájás
 • tarkómerevség
 • fénykerülés
 • gyengeség
 • ízületi fájdalom
 • eszméletvesztés
 • A betegség rendkívül gyors lefolyású, így akár pár óra is sorsfordító lehet. Mindezt súlyosbítják a kezdetben nehezen felismerhető tünetek, amelyeket gyakran az influenzás szimptómákkal kevernek össze. Csecsemőknél a leggyakoribb jelei a láz, hátrafeszített fej, étvágytalanság, rémült tekintet, fejhangú sírás, eszméletlenség, nyugtalanság és bőrvérzések. Nagyobb gyerekeknél és fiatal felnőtteknél a betegség más tünetekben is megmutatkozhat. A tünetek jelentkezése után a gyors reagálás és az antibiotikum adása életmentő lehet.

  Hatból egy beteg életét veszti

  Bár a betegség ritka, Magyarországon hatból egy beteg belehal az agyhártyagyulladásba. A statisztikák szerint évente mintegy 50 megbetegedést regisztrálnak, amelyből átlagosan 8 eset végződik halállal, ezzel a számmal pedig Magyarország az élen jár az európai halálozási arányban.

  oltás, injekció, védőoltás, meningitisz, meningococcus, agyhártyagyulladás
  A védekezés legbiztosabb módja a védőoltás. Fotó: 123rf

  A legveszélyeztetettebbek immunrendszerük fejletlensége miatt a csecsemők, de a gyerekek és a fiatal felnőttek is ki vannak téve a fertőzésnek. Minden ötödik serdülő és fiatal felnőtt tünetmentesen hordozza a kórokozót az orr-garati tájékon, a veszély pedig ott kezdődik, ha a baktérium áttöri a nyálkahártyát és bekerül a véráramba. Ebben az esetben ugyanis véráram-fertőzést, majd agyhártyagyulladást okoz. A baktérium emberről emberre terjed, leginkább cseppfertőzéssel vagy szoros kontaktus útján.

  Van megoldás

  "Semmi mástól nem várhatunk hatékony védelmet, csak a védőoltásra számíthatunk" - hangsúlyozta Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. A védekezés legbiztosabb módja tehát a védőoltás , amely leginkább a 2 éven aluli gyermekeknek ajánlott. A meningococcus C elleni védőoltás 2017-től térítésmentesen elérhető a 2 éves kor alattiak számára.

  A leghatékonyabb védekezés a három alapoltás a meningococcus C elleni oltóanyaggal 3, 5 és 12 hónapos korban. Ezt követi 5-6 éves korban egy emlékeztető oltás, végül 12-15 éves korban a serdülőkori oltás. Az utolsó két oltás során a 4 típust tartalmazó, ACWY elleni vakcinával javasolt kiegészíteni a védettséget. A szakemberek a csecsemők és a serdülők esetében a törzs elleni védelmet is nagyon fontosnak tartják.

  )
  Tiszta levegő (X)

  A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

  Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
  Frontérzékeny lehet!
  Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +25, +31 °C
  Minimum: +11, +20 °C

  Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

  Egészséget befolyásoló hatások:

  Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)