A torokfájás leggyakoribb oka

Számos cseppfertőzéssel terjedő kórokozó kiválthat torok- és mandulagyulladást. Az esetek zömében vírusok állnak a kellemetlen panaszok hátterében.

A torokgyulladás vezető tünete a torokfájdalom, amihez nyelési nehézségek is társulhatnak. Esetenként hőemelkedés,lázis jelentkezhet, de nem ritkán láz nélkül esnek át a fertőzésen a betegek. A toroknyálkahártya általában kivörösödik, illetve meg is duzzadhat.

Torokgyulladásra elsősorban torokfájdalom és nyelési nehézségek figyelmeztethetnek
Torokgyulladásra elsősorban torokfájdalom és nyelési nehézségek figyelmeztethetnek. Fotó: Getty Images

Mandulagyulladásra elsősorban a mandulák megnagyobbodása hívhatja fel a figyelmet, valamint a környező nyirokcsomók is megduzzadhatnak. Bakteriális eredetű tüszős mandulagyulladás esetén gyakori a magas, 38 fok feletti láz, az orrfolyás, köhögés és tüsszögés viszont nem jellemző.

Hogyan kezelhető a torok- és mandulagyulladás? Milyen szövődményekkel járhat a megbetegedés? Minderről bővebben olvashat Betegségek A-Z rovatunk megújult leírásában ide kattintva.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)