A HPV elleni oltás ennyire hatékony

A méhnyakrák szinte valamennyi típusát előidéző vírus ellen 10 éve megjelent oltóanyag nagyon hatékony az ilyen fertőzések megelőzésében - derült ki egy ki átfogó tanulmányból.

Brit és kanadai kutatók 65 korábbi tanulmány eredményeit elemezték és meggyőző bizonyítékokat találtak arra, hogy az oltás hatékonyan megelőzi a méhnyakrákot, és egy évtizeden belül jelentősen csökkenteni fogja az ilyen betegségeket.

Biztató eredmények

A kutatók összevetették az oltás megjelenése előtti és a fejlett országokban az oltási programok elindítása után nyolc évvel kimutatott adatokat. A méhnyakrák és a nemi szervi szemölcsök gyakoriságát, valamint a rákot megelőző állapotban lévő sejtnövekedés előfordulási arányát vizsgálták.

A kutatók azt is kimutatták, hogy azokra is előnyös hatással van az vakcina, akiket nem oltottak be. A 15-19 éves fiúk esetében is mintegy 50 százalékkal csökkent a nemi szervi szemölcsök gyakorisága, de a 30 fölötti nőknél is jelentős arányú csökkenés látszik. Az oltás biztonságosságáról itt olvashat információkat!

Azt találták, hogy a 15 és 19 év közötti lányok körében 83 százalékkal csökkent a HPV 16-os és 18-as típusának előfordulása, a 20-24 éves korosztályban pedig 66 százalékos a csökkenés. A nemi szervi szemölcsök előfordulása ugyanezen korosztályokban 67, valamint 54 százalékkal csökkent. Továbbá a 15 és 19 év közöttiek körében 51 százalékkal, a 20 és 24 év közötti korcsoportnál pedig 31 százalékkal csökkent a rákot megelőző állapotban lévő sejtnövekedés eseteinek száma.

oltás, védőoltás, HPV elleni oltás, vakcina, méhnyakrák, vírus, fertőző betegségek, szemölcsök
Az oltási programoknak köszönhetően egyre ritkábbá válik a méhnyakrák. Fotó: 123rf

"Látjuk a csökkenést a HPV-törzsek és a méhnyak megbetegedéseinek megjelenésében, így minden jel arra utal, hogy a méhnyakrák előfordulása is csökkeni fog " - véli David Mesher, az angol közegészségügyi intézet vezető kutatója. "Tíz éven belül látni fogjuk a csökkenést a 20-30 éves nők korosztályában. Lehetséges a méhnyakrák megszüntetése is, ami azt jelenti, hogy százezer emberre kevesebb mint négy eset jut majd. Erre akkor van esély, ha jelentősen nő a beoltottak köre és az fenntartható marad" - ismertette Marc Brisson, a kanadai Laval Egyetem professzora, a tanulmány vezető szerzője.

Mi az a HPV?

A HPV (humán papillómavírus) egy rendkívül elterjedt kórokozó, amely rendellenes sejtosztódást, sejtburjánzást okozhat a szervezet laphámfelületein, a kézen és a lábon, a hangszalagon, a szájüregben és a nemi szerveken. Az Egészségügyi Világszervezet által februárban közzétett adatok szerint mintegy 570 ezer új méhnyakrákos esetet diagnosztizáltak 2018-ban világszerte. Ez a negyedik leggyakrabban előforduló daganatos betegség a nőknél. Évente több mint 310 ezer nő hal bele ebbe a ráktípusba - többségük a szegényebb országokban, ahol az immunizálási program még alig létezik.

Magyarországon két oltóanyagot alkalmaznak, amelyeket a HPV néhány típusa ellen fejlesztettek ki. Ezek védelmet nyújtanak a humán papillomavírus összesen kilenc típusával első alkalommal történő fertőzés ellen. Az oltások a vírussal már fertőzöttek számára nem nyújtanak semmilyen védelmet. Országunkban a hetedikes lányokat már évek óta ingyen beoltják a vírus ellen, az oltási programot viszont hamarosan a fiúkra is kiterjesztik.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli köd néhol csak nehezen oszlik fel, ezt követően viszont napos idő lesz. Csapadék nem alakul ki. Időnként megélénkülő változó irányú szél mellett 18, 25 fokos legmagasabb hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken is marad a frontmentes idő. A nyirkos reggelen a kopásos ízületi panaszok mellett az alacsony hő- és komfortérzet is jellemző lehet, illetve délelőtt most is lehet keringési és vérnyomásproblémákat tapasztalni. A fokozottan érzékenyeknél lehetnek a legintenzívebbek a panaszok. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját a nehezen felismerhető frontérzékenységről! A légszennyezettség alacsony, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: