A szívbetegek komolyabban veszik a koronavírus-járványt

Mivel állapotuk egyébként is fokozott odafigyelést igényel, a szívbetegséggel küzdők az átlagosnál egészségtudatosabbak, így a COVID-19 betegséget is komolyan veszik a járvány kitörése óta. Dr. Jambrik Gergellyel, a SZÍVSN Országos Betegegyesület elnökségi tagjával beszélgettünk arról, hogy a szervezet hogyan segítette tagjait a pandémia legnehezebb időszakában.

HáziPatika.com: A szívbetegek számára fokozott kockázatot jelenthet a COVID-19, náluk ugyanis nagyobb eséllyel alakulhat ki súlyos betegség. (1Mit tapasztalt, a betegegyesület tagjai mennyire vannak tisztában azzal, hogy állapotuk rizikófaktort jelenthet a koronavírus betegség súlyos lefolyása szempontjából?

Dr. Jambrik Gergely: Az egyesület a szív- és érrendszeri betegségek teljes spektrumával foglalkozik, a tagok túlnyomó többségét sajnos érinti ez a betegségcsoport valamilyen mértékben. A híradások alapján is jól láthatjuk, hogy még az egészséges ember számára is komoly kockázata lehet a koronavírus-fertőzésnek, ha azonban fennáll egy efféle komolyabb alapbetegség is, azon bármilyen fertőzés tovább súlyosbíthat. Viszonylag közismert tény már, hogy a COVID-19 egyik gyakori szövődménye a szívizomgyulladás: magyarázatra sem szorul, hogy ez miért jelent óriási gondot egy szívbetegséggel küzdő ember számára.

Szerencsére a legtöbb betegünk tisztában van a kockázatokkal, és mi azt látjuk, hogy komolyan is veszik azt már a járvány kezdetétől. Nagyon sokan fordultak hozzánk kérdésekkel, a tagok egymásnak is sokat segítenek.

HáziPatika.com: A tanácsadáson túl milyen módon tudta, tudja segíteni az országos szervezet a tagjait?

Dr. Jambrik Gergely: Már a járvány kitörésétől kezdve aktív kommunikációt folytatunk annak érdekében, hogy az egészség megőrzéséhez szükséges ismereteket, tanácsokat minden tagunkhoz eljuttathassuk. Nem sokkal a koronavírus hazai megjelenését követően elindítottuk a „Szívek karanténban” című kampányunkat, amely a tájékoztatás mellett otthoni mérésekkel is segítette a tagokat. Nagyon sok szívbeteg, illetve szívműtéten átesett ember szed rendszeresen vérhígítót, ami miatt gyakran kell ellenőrizni a véralvadásukat. Ezt a vizsgálatot egy Magyarországon is elérhető, bár nem túlságosan elterjedt készülék segítségével otthon is el tudják végezni a betegek. Az egyesület vezetője Bernáth-Lukács Zsuzsa néhány önkéntes dolgozónkkal egy hónapon keresztül a betegek otthonában, biztonságos körülmények között ellenőrizte a véralvadásukat.

Ez a kampány nagyon hasznosnak bizonyult, sok beteg ugyanis nem tudott eljutni az orvosához ezekre a vizsgálatokra, miközben sok esetben mértünk az ideálisnál magasabb, vagy éppen alacsonyabb értékeket. A betegek háziorvosával napi szinten online tartottuk a kapcsolatot.

286 online előadáson vagyunk túl, folytatjuk a Hegyvidéki szűrőkampányainkat, és továbbra is nagy sikere van a ritmuszavarokat kimutató, okos készülékek kölcsönzésének. Három nagy nemzetközi betegszervezet aktív tagjai vagyunk, véleményeinkre, a magyar tapasztalatokra rendszeresen kitérünk, és a betegeinkkel együtt mutatjuk be a magyar betegutakat.

2022-ben több nagyobb kampányt szerveztünk: a Szívbarát étterem, Női szívek szűrése, A borfogyasztásról őszintén és a Szívelégtelen nurse-ök Akadémiája mellett elkezdtük az Országos Koordinátori Hálózat kialakítását is. Nagykövetünk Suhajda Szilárd pedig nehéz és kitartó munkával elérte élete egyik nagy célját, megmászta a világ 3. legmagasabb, 8516 méteres hegyét oxigénpalack nélkül.

szívbetegség, koronavírus
A szívbetegek a COVID-19 betegséget is komolyabban veszik a járvány kitörése óta. Fotó: Getty Images

HáziPatika.com: Milyen hatással volt a tagokkal való kapcsolattartásra, annak formájára a világjárvány és az amiatt elrendelt járványügyi korlátozások?

Dr. Jambrik Gergely: Alkalmazkodnunk kellett ehhez az új helyzethez, ami főleg a kezdeti időszakban nem volt egyszerű. Korábban kéthetente-havonta tartottunk különböző ismeretterjesztő előadásokat, szűréseket vagy találkozókat, ahol a hasonló betegségben szenvedő tagok egymással is megoszthatták tapasztalataikat, és tanácsokat adhattak vagy kaphattak. A lezárások időszakában ezek az események - amennyiben megoldhatóak voltak - átköltöztek a virtuális térbe. Az orvosok leterheltsége miatt ezekben a hónapokban talán minden korábbinál fontosabb volt, hogy a tagokkal tartani tudjuk valamilyen csatornán keresztül az állandó kapcsolatot. Fontos volt, hogy felhívjuk a figyelmet a közösségi oldalakon terjedő őrületes butaságok veszélyeire és biztosítsuk a csatornákat a hiteles tájékoztatás felé. Többé-kevésbé ez sikerült is, az odafigyelő segítségnyújtásra és a hiteles tájékoztatásra pedig azóta is nagy az igény.

HáziPatika.com: Tapasztalata alapján mit tesznek a szívbetegek, ha a COVID-19-re jellemző tüneteket tapasztalnak, vagy ha pozitív a koronavírustesztjük?

Dr. Jambrik Gergely: Az egészségi állapotuk miatt ők egyébként is gyakrabban konzultálnak a háziorvosukkal, a mi tapasztalataink szerint ilyen esetben sem várnak azzal, hogy kikérjék a szakember véleményét. Mi egyébként mindenkinek – függetlenül attól, hogy van-e szív- vagy bármi más alapbetegsége – azt javasoljuk, hogy az orvosok véleményét kérjék ki ahelyett, hogy az internetes fórumokat, vagy a kétes hitelességű oldalak tanácsait olvasgatnák a különféle házi praktikákról. Ne féljünk azért az orvoshoz fordulni, mert biztosan le van terhelve – ne mi akarjuk eldönteni, hogy mit bír el a rendszer, hanem éljünk a lehetőséggel, és kérjünk orvosi segítséget, ha szükség van rá.*

Tapasztalataink szerint a szívbetegséggel küzdők elővigyázatosabbak és többen hajlandóak nagyobb áldozatokat (például hosszabb önkéntes karantént) is vállalni az egészségük megóvása érdekében. Mi többnyire szabálykövető magatartást tapasztalunk a részükről.

HáziPatika.com: Tapasztalata alapján a tagjaik egészségmegőrzésre fektetett elővigyázatossága a COVID-19 esetén is megfigyelhető?

Dr. Jambrik Gergely: Ki merem jelenteni, hogy igen, már csak azért is, mert tisztában vannak vele, hogy a betegség esetleges szövődményei milyen nehézséget jelenthetnek. Egy szívbeteg embernek azért nem kell magyarázni, hogy például egy szívizomgyulladás, vagy a COVID-19 más szövődménye milyen maradandó károsodást okozhat. A megfertőződés, a betegség kockázatának csökkentését szolgáló óvintézkedéseket általánosságban betartják, a megelőzési lehetőségekkel, beleértve a védőoltásokat is, jellemzően élnek az egyesületi tagok.

HáziPatika.com: A téli időszakhoz közelítve egyre többet tartózkodunk majd zárt térben, ami a felső légúti fertőzések, köztük az influenzavírus és a koronavírus okozta fertőzések terjedésének is kedvez. (2) Indult esetleg olyan kampánya a betegszervezetnek, ami kimondottan erre az időszakra fókuszál majd?

Dr. Jambrik Gergely: Egész évben szervezünk az egészség megőrzését célzó kampányokat. Jelenleg a Női szívek elnevezésűre fordítunk nagy figyelmet, melynek lényege, hogy a hölgyek édesanyaként sokszor hajlamosak a saját egészségüket a háttérbe szorítani a családjukért. A gyermekek ápolása és a hétköznapi teendők elvégzése mellett csupán kevés figyelmet tudnak magukra fordítani, elhanyagolják a tüneteiket és sokszor csak később fordulnak orvoshoz. Számukra szeretnénk még jobban tudatosítani a szív- és érrendszeri betegségek veszélyeit és a szűrések fontosságát. Több más szűrőkampányunk is van, amelyben alapértékeket szűrünk egészséges érdeklődőkön, hogy segítsünk időben felismerni egy esetleges problémát. Ezeken is rendszeresen bukkannak fel olyan gyanús esetek, akiknek ezt követően alaposabb kardiológiai kivizsgálást javaslunk.

*Az esetlegesen alkalmazandó, megfelelő kezelésről az Önnel történt egyeztetést követően a kezelőorvos hozza meg a döntést.

Hivatkozások:

  1. People with Certain Medical Conditions. Centers for Disease Controls and Prevention. Utolsó megtekintés dátuma: 2022.11.16. Elérhető: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/people-with-medical-conditions.html
  2. Szezonális légúti megbetegedések. Egészségvonal. utoljára frissítve: 2022.09.20., utolsó megtekintés dátuma: 2022.11.02. Elérhető: https://egeszsegvonal.gov.hu/s-sz/1081-szezonalis-leguti-megbetegedesek.html

Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.

1123 Budapest, Alkotás u. 53. MOM Park, “A” épület

Tel.: 06-1-488-3700, www.pfizer.hu

Lezárás dátuma: 2022.11.22.

PP-UNP-HUN-0163

A cikket a Pfizer Kft. támogatta.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Nyugat felől az északi, északnyugati megyékben, valamint az ország középső részén megnövekszik, néhol megvastagszik a felhőzet, délnyugaton, illetve délkeleten csak átmeneti felhőzet-növekedés zavarja meg a derült időt. Az Észak-Dunántúlon fordulhat elő zápor, zivatar. A déli szél a Dunántúlon északnyugatira fordul, és időnként megélénkül. Erősebb szél csak zivatarok környezetében fordulhat elő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között valószínű. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra