Varikokele - a here betegsége

Nem gyulladásos, és nem rosszindulatú betegség, csupán a hereburok vénáinak visszeres elváltozása, megvastagodása, kanyargóssá válása. Mit kell tudni erről a betegségről?

Sokszor teljesen panaszmentes, csak vizsgálat mellékleteként derül ki, de okozhat kellemetlen, húzó, feszítő, sőt deréktájban sugárzó fájdalmat is, többnyire álló helyzetben. Panasszal - az esetek zömében - az álló foglalkozást végzők keresik fel orvosukat.

Az esetek döntő többségében a bal oldali herét érinti. Ennek az a magyarázata, hogy jobb oldalon a véna spermetica (herevéna) hegyesszögben ömlik a vena cavaba, míg a bal oldalon kedvezőtlenebb áramlási viszonyok közepette, szinte nyomás ellenében, a vesevénába.

Mint köztudott, a herék spermiumtermeléséhez a testhőmérsékletnél alacsonyabb hőfok szükséges, ezért is helyezkedik el a here viszonylag védtelenül a test perifériáján. Amennyiben a kanyargós, visszeres vénák körbeölelik, és így melegen tartják a herét, úgy a spermatermelő funkció károsodik, egyes vélemények szerint, ha ez az állapot hosszabb ideig fennmarad, a károsodás visszafordíthatatlan.

Gyógykezelés:

Az előbb leírtakból következik, hogy a varikokele felismerése esetén kezelést igényel, mert fennáll a spermaszám csökkenésének veszélye. Gyógyítására több megoldás is létezik. A legkézenfekvőbb, mikor a visszeres herevénát a lefutása mentén valamely magasságban lekötik, így megszüntetve a herére nehezedő hidrosztatikai nyomást. Ezután a kanyargós vénák felszívódnak.

Újabban végeznek sclerotizációt is, melynek lényege, hogy a vénába injekciót adnak. Ennek hatására elzáródik a véna járata. Ez a beavatkozás, az embólia kialakulásának kockázata miatt, nem veszélytelen.

Összefoglalva:

Varikokele észlelése esetén urológus szakorvoshoz kell fordulni, aki tisztázza, hogy a visszértágulat hátterében nem az áramlást rontó veserák áll, hanem kóros haemodinamikai viszonyok, pl. vénabillentyű-elégtelenség. Fiatalkorú betegnél a varikokele megszüntetése orvosilag indokolt. IX.évf./7.szám

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső