"Gátolt" férfiak

Vajon miért nem lehet többet hallani a férfiak fogamzásgátlásáról? Miért csak a kondomont ismerjük? Pedig az utóbbi időben az andrológia tudománya intenzíven foglalkozik a témával...

A hagyományos módszerek mindenki előtt ismertek. Ilyen a megszakított közösülés, amikor a férfi a magömlés bekövetkezése előtt péniszét eltávolítja a hüvelyből. Ez eléggé megbízhatatlan eljárás, egyrészt mert már a magömlés előtti nedvekkel is távozik sperma, másrészt a férfi az orgazmus csúcsán lekésheti a műveletet.

A legtöbbet használt és legelterjedtebb eszköz az óvszer, mely - ha jó minőségű - valóban hathatós módszer. Ám még mindig sokan idegenkednek a leheletvékony gumihártyától, ráadásul nincs is mindig kéznél.

Ígéretes kísérletek folytak az úgynevezett férfitablettával, mely külföldön már törzskönyvezés alatt áll. Ez a spermiumtermelés időszakos felfüggesztését eredményezi. Elhagyása után a spermiumképződés beindul.

A férfi-fogamzásgátló eljárások másik nagy csoportja a műtéttel történő művi meddővé tétel. E módszer lényege, hogy a spermautakban valamilyen akadályt képeznek, így a spermiumok nem jutnak ki a külvilágba. A spermavezeték beégethető, zsugorítható, átvágható és leköthető.

1974-ben Kínában kifejlesztettek egy módszert, a "no-scalpel" (szike nélküli) vasectómiát. (Vasectomia: az ondóvezeték egy szakaszának kimetszése.) Ez a módszer főként az USA-ban terjedt el, jelenleg a műtétek 30 százaléka szike nélkül történik. Népszerűsége annak tulajdonítható, hogy a beavatkozás egyszerű, kevéssé megterhelő, s alig jár szövődménnyel.

No-scalpel technika

A vasectómiát eredetileg kétoldali, a herezacskó bőrén, a spermavezeték felett ejtett metszésekből végezték, majd az ondóvezeték megszakítása után öltésekkel zárták a sebzéseket.

A no-scalpel műtéttechnikája egyszerű. A spermavezetéket két, külön erre a célra alkotott eszköz segítségével, roncsolásmentes módon húzzák elő a herezacskó bőre alól. Gyűrű alakú fogóban végződő eszközzel rögzítik a spermavezetéket és a felette fekvő bőrt.

Ezt követően a bőr elé emelik a spermavezetéket. A beavatkozás során nem ejtenek metszést a bőrön, ami enyhíti a kezelt férfiak műtéttől való szorongását. Kétségtelen, hogy az e módszerrel sterilizált férfiak jól tolerálják a beavatkozást. A rendszerint 5-10 perc alatt elvégezhető no-scalpel a hagyományos, műtéti feltárásból végzett vascetómiánál ritkábban okoz szövődményeket.

A no-scalpel kevésbé invazív beavatkozás, ezért alkalmazásakor kisebb a műtét utáni vizenyőképződés, fertőzés és fájdalom kockázata. A vezetéses érzéstelenítés szinte tökéletesen megszünteti a beavatkozással járó fájdalmat. Nem metszik a bőrt, ezért bőrvarrat sem szükséges.

Magyarországon az ondóvezeték folytonosságának megszakítása családtervezési célból engedélyezett, 1987. szeptember 1-jétől végezhető, ám igen szigorú feltételekhez kötött. A törvény feltételeinek rövid ismertetése a leendő páciensek számára fontos lehet, ezért térünk ki rá röviden.

Művi meddővé tétel csak az érintett írásbeli kérelmére végezhető el, amely kérelem bármikor és akár szóban is visszavonható. A kérelem benyújtása és a műtét elvégzése között legalább három hónapnak kell eltelnie (ez idő alatt tehát egy írásban benyújtott, pozitívan elbírált kérelem visszavonásához is elég szóbeli jelzés).

Családtervezési célból történő művi meddővé tétel az állandó jelleggel Magyarországon tartózkodó magyar állampolgáron végezhető el, ha a kérelmező 40. életévét betöltötte, vagy 35. évét betöltötte és legalább 3, illetve 30 év esetén legalább 4 vér szerinti gyermeke van.

Az engedély elbírálása előtt a kérelmező adatait személyi igazolványa alapján ellenőrizni kell és előírt orvosi kötelesség a műtét jellegéről, szövődményeiről, esetenkénti végleges állapotot előidéző voltáról való felvilágosítás, valamint a házastárs tájékoztatása is.

A családtervezési céllal végzett művi meddővé tétel nem mindenkin végezhető el az előírások szigora miatt. Továbbá meggondolandó, hogy ha egy elvégzett beavatkozás után a páciens mégis akarna később gyermeket (pl. új házasság), úgy csak egy aprólékos, finom műszereket igénylő beavatkozással lehetne megkísérelni az ondóutak folytonosságának visszaállítását. E műtét kimenetele elég bizonytalan.

Véleményem szerint a jövő század vezető módszere a gyógyszeres beavatkozás lesz, ennek irányában már most erőteljes kutatások folynak.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: