Fájdalmas

A priapizmus fájdalmas, hosszan (napokig) tartó erekció, mely szexuális tevékenységgel nem függ össze.

A betegség neve mitológiai eredetű. Priapos - Aphrodité és Dionysos gyermeke -, a termékenység istene férfiasságának megszakítás nélkül birtokában volt.

A betegség két életkori csoportnál észlelhető:

Az első csoportba az 5-10 éves gyermekek tartoznak. Náluk ez az állapot hemofíliához (vérzékenység) vagy daganatos betegséghez kapcsolódik.

A második csoportot a 20-50 éves korosztály alkotja, akiknél sokszor a baj eredete nem ismert, az azonban közös bennük, hogy míg normális erek-ciónál az artériás beáramlás dominál, addig priapizmusnál akadályozott a vénás elvezetés.

Minél később kerül orvoshoz a beteg, a gyógyítás annál nehezebb, de szinte mindig műtéti megoldást igényel.

A műtétek során a cél a vérelvezetés biztosítása.

Sajnos, a barlangos test elhegesedése miatt a merevedés később műtéti úton beültetett protézissel (szilikonbetét) oldható meg.

A téma aktualitását az adja, hogy napjainkban megoldhatóvá vált az impotencia kezelése. Ha a háttérben nem szervi probléma áll, úgy az egyik kezelési mód a barlangos testbe adott injekció, melynek otthoni használatára a beteget be is tanítják.

Ha fegyelmezetlenségből a páciens túladagolja a szert, az eredmény priapizmus lesz. Ekkor, úgy 4-6 órán belül orvoshoz kell fordulni. Ez esetben ez "elleninjekcióval" kezelhető az állapot.

Hosszú, kínos várakozás elteltével azonban már csak a fent leírt módokon lehet segíteni.

Az előbb említett gyógyszer okozta mellékhatást hivatott elkerülni a nálunk is forgalomba került kék, sárga és narancssárga tabletta, melyeknek priapizmust okozó mellékhatásával eddig nem találkoztam. XII.évf./2.sz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció