Homályos szemek

Mint a legtöbb betegség, a glaukóma eredményes kezelése is nagyban függ a betegek együttműködésétől. Nézzük, mit tehetnek!

Nem zöld és nem hályog: a szemnyomás zavara

A glaukóma a látóideg megbetegedése. Egyik vezető tünete általában a szem belső nyomásának akut vagy krónikus megemelkedése. Az elnevezés mind a tüneteket, mind pedig a kiváltó okokat tekintve több igen eltérő betegség gyűjtőneve. A szem belnyomását a csarnokvíz adja. Ez a szem belső szöveteinek tápanyagellátására hivatott, víztiszta, színtelen folyadék, amely a szem belsejében folyamatosan termelődik, és egy szivacsos szerkezetű képleten, a csarnokzugon keresztül folyamatosan elvezetődik a vénás rendszerbe, a vérkeringésbe. Ha az elfolyás akadályozott, az egyensúly megbomlik, a szemben megszaporodik a csarnokvíz mennyisége, s belülről feszíti azt. Ez a feszülés (emelkedett belső nyomás) vezet a tünetek kialakulásához.

Gyakori és súlyos betegség, melynek létrejötte nem függ az életmódtól, étrendtől, foglalkozástól. Csupán annyi bizonyos, hogy a hajlam örökölhető, glaukómás betegek családjában gyakrabban fordul elő, és az életkor előrehaladtával is nő a gyakorisága. Világszerte a 40 éves kor fölötti lakosság kb. két százaléka glaukómás, súlyosságát pedig jelzi, hogy a Magyarországon élő vakok több mint 15 százaléka glaukómában vakult meg. Az egészséges szem belnyomása 10-21 Hgmm. Az érték a nap 24 órája folyamán ingadozik, általában legmagasabb reggel és a kora délelőtti órákban. Egészséges szemeken az ingadozás maximum 5 Hgmm lehet.

Hogyan jelentkezik?

A felső határértéket néhány Hgmm-rel tartósan meghaladó nyomás (ami az egyszerű, simplex típusú glaukómára jellemző) kezdetben panaszt (látászavar, fájdalom) nem okoz, de elhanyagolva, kezeletlenül alattomosan végleges látásromláshoz, látótérdefektushoz, elhanyagolt esetben vaksághoz vezethet. Az elvezető utak hirtelen bekövetkező teljes elzáródása a glaukómás roham (ez congestiv glaukómában fordul elő). Heves, néha alig elviselhető fájdalommal, azonnali jelentős látásromlással jár. Sürgős szemészeti ellátást, a szemnyomás intenzív csökkentését igényli.

Elkerülni a károsodást

A glaukóma ritkán gyógyítható maradéktalanul: a legtöbb esetben nem tudják a csarnokvíz elvezető rendszerének működését úgy helyreállítani, hogy ne legyen szükség további kezelésre. A kezelés során (gyógyszeres vagy műtéti úton, esetleg a kettő kombinációjával) azonban a szem belső nyomását egyensúlyban, határértéken belül tartva meg lehet óvni a szemet a további károsodástól, így megőrizhető a látás. Sajnos, a már meglévő károsodásokat a kezelés nem vagy csak alig tudja megszüntetni. A glaukóma kezelése az esetek nagyobb részében gyógyszeres kezelést (szemcsepp használatot) jelent, amit folyamatosan kell végezni. A megfelelő gyógyszer kiválasztása és az adagolás beállítása a kezelőorvos feladata.

Sok múlik a betegen

A beteg azzal segíthet a kezelésben, illetve látóképességének megőrzésében, ha bizonyos időközönként rendszeresen (legalább háromhavonta) ellenőrizteti szemének állapotát, és folyamatosan együttműködik a kezelőorvosával. A kezelőorvos által kiválasztott szemcseppet rendszeresen használja, akkor is folytatja, ha éppen a szembaja nem okoz panaszt. Tanácsolják, hogy a szemcseppet cseppentsék mindig a napnak ugyanazon szakában, közel azonos időpontban, így egyrészt jobban kifejti a hatását, másrészt a rendszeresség segíthet abban, hogy biztosan ne felejtkezzék el róla. Természetesen annak nincs jelentősége, ha a megszokott időponttól egy-egy félórával eltérnek a szemcsepp használatával.

Jó tanácsok

Célszerű a betegnek a reggeli órákban jelentkeznie ellenőrzésre, hiszen akkor várhatóan a legmagasabb értéket fogja mérni orvosa. Bár a glaukóma kialakulásában az öröklött hajlamnak nagyobb szerepet feltételeznek, mint az életmódi hatásoknak, de néhány egyszerű jó tanácsot mégis érdemes megfogadni az érintetteknek. A beteg napi folyadékbevitele 1,5-2 liternél ne legyen több, és ezt is inkább többszöri, kisebb adagokban igya meg, egyszerre fél liternél többet ne fogyasszon. Mérsékelje a napi kávézást, mert a koffein jelentősen emeli a szemnyomást. Napi egy üveg sörnél vagy egy pohár bornál több alkohol már ronthatja a szeme állapotát. A szakemberek felhívják arra is a figyelmet, hogy a glaukómásnak kerülnie kell minden olyan helyzetet, amely a fejben vértolulást okoz vagy a vénás elfolyást akadályozza. Így például helyes táplálkozással kerülje a székrekedést, és ha erősen, görcsösen köhög, csillapítsa! Ne viseljen túl szoros nyakú ruhát, és nem ajánlatos olyan tornagyakorlatokat sem végeznie, amelyek lógó fejtartással, fejen állással járnak.

A rendszeres, egyenletes sporttevékenység (úszás, futás, kerékpározás) jó hatású lehet, de a hirtelen nagy erőkifejtést igénylő sportok, például a súlyemelés kerülendő. Mint annyi más betegség esetében, a glaukómások állapota is romlik stresszhelyzetben, míg a kiegyensúlyozott, harmonikus életvitel segít stabilizálni az állapotot. Érdekes, hogy míg a legtöbb szemproblémának jót tesz a fényvédelem, a glaukóma kivétel: az ebben szenvedőknek épp a sötétet kell kerülni. Sötétben ugyanis a pupilla kitágul, a pupillatágulat pedig szűkíti a csarnokzugot, ami rontja az elfolyást. A televíziózás közben ajánlatos egy kis lámpát felkapcsolva hagyni. Ha sötét helyen fog tartózkodni huzamosabb ideig, például moziba, színházba megy, akkor előadás előtt cseppentsen soron kívül! Sötét napszemüveg helyett használjon kissé világosabb árnyalatút, de az is UV-szűrős legyen.

Ha a baj nem jár egyedül...

A glaucoma szó görög eredetű, és Hippokratésztől ered. Általában "zöldes"-nek fordítják, pedig valószínűbb, hogy homályos, fátyolos a szó eredeti jelentése. Vannak olyan belgyógyászati betegségek, amelyek a glaukóma állapotromlásához vezethetnek, illetve figyelembe kell venni azokat. Magas vérnyomás esetén a glaukómás betegek vérnyomáscsökkentése óvatosságot igényel, ezért az orvosának tudnia kell a szemproblémájáról is. (A hirtelen vérnyomáscsökkentés ugyanis károsítja a glaukóma miatt érzékenyebb vagy már károsodott látóidegrostokat, és látótér-elváltozáshoz vezethet.) A tartósan magas vérnyomás viszont az elfolyás akadályozásával közvetve a szemnyomást is növeli. Cukorbetegség vagy érelmeszesedés a glaukóma lefolyását súlyosabbá teheti, de a glaukóma önmagában is utalhat cukorproblémára. Ilyenkor belgyógyászati kivizsgálás is szükséges.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció