Felkészült a szeme a nyárra?

A szemüveget viselőknek is lehetőségük van arra, hogy kényelmesen végezhessék a nyári szabadidős tevékenységeket. Az úgynevezett "kettős viselet" - a szemüveg és az egynapos kontaktlencse váltott használata - lehetővé teszi a szabadságot.

Egy kis történelem

Először 1828-ben merült fel, hogy bizonyos látási hibák speciális lencsékkel javíthatók lennének. 60 év elteltével 1888-ban megszületett az első kontaktüveg, amely a szemgolyó teljes felszínét elfedte. Ez volt a kontaktlencse elődje, ami egyébként csak ritka esetben és rövid ideig volt használható. Jelentős áttörést hozott, amikor 1959-ben Győrffy István professzor a világon elsőként egy speciális műanyagból - a szem ínhártyáját szabadon hagyó -, csak a szaruhártyára illeszkedő kontaktkagylót készített, amely már majdnem egész napos viselésre is alkalmas volt. A polymetilmetakrilát (PMMA) napjainkban is a kemény lencsék világszerte használt alapanyaga.

Más, mint a szemüveg

Tilos kontaktlencsét viselni a szem irritációja, gyulladása esetén.A kontaktlencsék látásjavító mechanizmusa, más mint a szemüvegeké, tehát optikai szempontból másként is viselkednek, mint a szemüveg.

A kontaktlencse a szemre simulva kiegyenlíti a szem felszínének görbületi egyenetlenségeit, így a szaruhártya hibás fénytörését kikapcsolja, ezzel egyenletes fénytörő közeget hoz létre. A kontaktlencsének - ellentétben a szemüveggel - nincs prizmás hatása, így nagyobb látásszélességet biztosít még nagy dioptriák esetén is, illetve viselése közben nem jelentkezik a szemüvegkeret látótér-szűkítő hatása sem.

További nagy előnyük, hogy nem párásodnak, így ha hűvösebb időben egy melegebb helyiségbe belépünk, nem ér minket az a kellemetlenség, hogy a párától nem látunk semmit.

Kettős viselet

Különösen ajánlott a kettős viselet a fiatal korosztály számára, hiszen ők a nyári szünidőben többnyire aktív tevékenységet végeznek, ugyanakkor kevesebb figyelmet fordítanak a higiéniás szabályokra, illetve sok esetben vesznek részt olyan rendezvényeken, ahol kevesebb lehetőség adódik a látásjavító eszközök megfelelő tisztítására. A nyári melegben a szemüveg többnyire korlátozza a gondtalan kikapcsolódást, strandolást, sportolást vagy a zenei fesztiválok adta szórakozási lehetőségek aktív kihasználását. A szemünk akár meg is sérülhet ezen tevékenységek közben. Az egynapos kontaktlencse és a szemüveg váltott viselete feloldja ezeket a korlátokat, ugyanakkor segíti a higiéniás követelmények betartását is azáltal, hogy nincs szükség a kontaktlencse folyamatos tisztítására, hiszen az használat után eldobható, és következő alkalommal egy újabb, steril lencsét lehet alkalmazni. A szemüveg mellett ugyanakkor mindig van egy tartalék lencse, ha az előbbi valamilyen okból megsérülne.

Egynapos lencse - praktikus és kényelmes

Az egynapos lencse biztosítja a nyári pihenés alatt a kontaktlencse viselés legegyszerűbb és legegészségesebb módját, használata javallott az allergiás időszakban is, ugyanis a napközben a lencsére tapadt szennyeződésektől egyetlen mozdulattal meg lehet szabadulni.

Úszás, strandolás közben többnyire nem tudunk szemüveget hordani, ugyanis a víz korlátozza, hogy ezen eszközön keresztül tisztán és élesen láthassunk. Az uszoda és a szabadtéri strandok vizében többféle kórokozó fordulhat elő, amely megtapadhat a kontaktlencsék felszínén, onnan nehezen távolítható el, elszaporodva viszont súlyos fertőzést eredményez. Az egynapos lencsék erre is megoldást jelenthetnek, hiszen viseletükkel biztosítjuk az éleslátást, úszás után pedig a kórokozókkal együtt meg tudunk szabadulni tőle anélkül, hogy különösebb tisztítási procedúrát kellene végeznünk a nyári pihenés közben. A lencse viselete mellett azonban ne feledkezzünk meg az úszószemüveg, illetve napozás során az UV szűrős napszemüveg alkalmazásáról sem, ugyanis ezek az eszközök egymást kiegészítve szolgálják a szem teljes védelmét!

Gyógyír a hiúságra

A kontaktlencsékhez csak tiszta kézzel szabad hozzányúlni.A nyár emellett az ismerkedés, párkapcsolatok kialakításának időszaka is. Legtöbbször nem szeretnénk a szemüveg lencséje mögé rejteni a tekintetünket, ugyanakkor egy jó film megtekintése a mozikban maga után vonzza az éleslátás iránti igényt, hiszen a külföldi filmek többsége csak feliratos formában kerül a magyar filmszínházakba. Ezt a problémát is egyszerűen orvosolhatjuk, ha a forró nyári randevúkra a már említett egy napos eszközt alkalmazzuk, kielégítve ezzel a hiúság és az éleslátás kettős elvárását.

Az egynapos lencsékből természetesen már létezik cilinderes vagy progresszív változat is, így a szemorvos vagy optometrista segítségével a megfelelő látásjavító eszközt tudják alkalmazni a kényelmes pihenésre vágyók.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő