Érzelmeink gyorsabbak, mint a pupillánk

Emlékezzen vissza arra, amikor legutóbb egyedül volt otthon, és meghallott egy hangot, váratlan zajt. A szeme minden bizonnyal kitágult, miközben több információért fülelt. Legújabb tanulmányukban a Cornell Egyetem kutatói ezt a jelenséget magyarázzák meg részletesen azzal együtt, hogy miért szűkül össze a szemünk az undortól.

Az egyetem humán ökológiai karának kutatói Adam Anderson professzor vezetésével arról számolnak be a Psychological Science szaklapban megjelent tanulmányukban, hogy ezek az ellentétes arckifejezések olyan érzelmi válaszokon alapulnak, amelyek azt használják fel, ahogyan a szemünk összegyűjti és fókuszálja a fényt az azonosítatlan fenyegetések felderítése érdekében.

Amikor a szemünk tágra nyílik például a félelemtől, a kutatók szerint ettől nő az érzékenysége, és kitágítja a látóterünket, hogy könnyebben azonosíthassuk a körülöttünk levő veszélyeket. Amikor pedig a szemünk összeszűkül az undortól, ezzel gátoljuk a fény szembe jutását, és élesítjük a fókuszt, hogy azonosítani tudjuk a kellemetlenség forrását.

A szakértők azt állítják, hogy az emberi arckifejezések a környezeti ingerekre adott adaptív reakciókból alakultak ki, nem társadalmi kommunikációs jelzésekként. Eredményük Charles Darwin az érzelmek fejlődésével kapcsolatos 19. századi elméletét támasztja alá.

Érzelmeink gyorsabbak, mint a pupillánk (Fotó: Europress)

Anderson professzor így magyarázta a kutatást:

„A szem kitágulásának és összeszűkülésének ellenkező funkciói, amelyek a pupilla tágulását és összeszűkülését tükrözik, az arc kifejezőképességének ősi eredetei lehettek. Ezek a reakciók pedig valószínűleg nem korlátozódnak pusztán az undorra és a félelemre, hiszen tudjuk, hogy ezek a mozdulatok nagy szerepet játszanak az összes érzelem eltérő kifejezésében, például a meglepetés, a harag , sőt az öröm kifejezésében is.”

A kutatók elmondták, hogy az érzelmek megszűrik a valóságot , és már az előtt alakítják azt, amit látunk, hogy a fény ténylegesen elérné a szemünk belső részét. Általában úgy gondolunk az érzékelésre, mint egy olyan folyamatra, ami az előtt történik, hogy egy kép az agyba jutna, valójában azonban az érzelmek már a vizuális dekódolás legkorábbi szakaszában is befolyásolják a látást.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Nagy baj lehet a gyermekkori nassolásokból

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra