Érzelmeink gyorsabbak, mint a pupillánk

Emlékezzen vissza arra, amikor legutóbb egyedül volt otthon, és meghallott egy hangot, váratlan zajt. A szeme minden bizonnyal kitágult, miközben több információért fülelt. Legújabb tanulmányukban a Cornell Egyetem kutatói ezt a jelenséget magyarázzák meg részletesen azzal együtt, hogy miért szűkül össze a szemünk az undortól.

Az egyetem humán ökológiai karának kutatói Adam Anderson professzor vezetésével arról számolnak be a Psychological Science szaklapban megjelent tanulmányukban, hogy ezek az ellentétes arckifejezések olyan érzelmi válaszokon alapulnak, amelyek azt használják fel, ahogyan a szemünk összegyűjti és fókuszálja a fényt az azonosítatlan fenyegetések felderítése érdekében.

Amikor a szemünk tágra nyílik például a félelemtől, a kutatók szerint ettől nő az érzékenysége, és kitágítja a látóterünket, hogy könnyebben azonosíthassuk a körülöttünk levő veszélyeket. Amikor pedig a szemünk összeszűkül az undortól, ezzel gátoljuk a fény szembe jutását, és élesítjük a fókuszt, hogy azonosítani tudjuk a kellemetlenség forrását.

A szakértők azt állítják, hogy az emberi arckifejezések a környezeti ingerekre adott adaptív reakciókból alakultak ki, nem társadalmi kommunikációs jelzésekként. Eredményük Charles Darwin az érzelmek fejlődésével kapcsolatos 19. századi elméletét támasztja alá.

Érzelmeink gyorsabbak, mint a pupillánk (Fotó: Europress)

Anderson professzor így magyarázta a kutatást:

„A szem kitágulásának és összeszűkülésének ellenkező funkciói, amelyek a pupilla tágulását és összeszűkülését tükrözik, az arc kifejezőképességének ősi eredetei lehettek. Ezek a reakciók pedig valószínűleg nem korlátozódnak pusztán az undorra és a félelemre, hiszen tudjuk, hogy ezek a mozdulatok nagy szerepet játszanak az összes érzelem eltérő kifejezésében, például a meglepetés, a harag, sőt az öröm kifejezésében is.”

A kutatók elmondták, hogy az érzelmek megszűrik a valóságot, és már az előtt alakítják azt, amit látunk, hogy a fény ténylegesen elérné a szemünk belső részét. Általában úgy gondolunk az érzékelésre, mint egy olyan folyamatra, ami az előtt történik, hogy egy kép az agyba jutna, valójában azonban az érzelmek már a vizuális dekódolás legkorábbi szakaszában is befolyásolják a látást.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)