Karsai Dániel: „Nincs időm a halálra”

„Ez tényleg egy halálvalóságshow, és rajtam is múlik, hogy ne legyen belőle trash reality” – nyilatkozta a 24.hu-nak Karsai Dániel. Hosszú interjúban ismerhetjük meg jobban azt az embert, aki a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán küzd az életvégi döntés szabadságáért.


Hosszú interjút adott a 24.hu-nak Karsai Dániel, az eutanázia legalizálásáért küzdő alkotmányjogász. Ezúttal azonban nem csak erről és az ALS-betegségről beszélgetett vele Cseri Péter, hanem élet és halál egyéb, olykor talán fontosabb vonatkozásairól.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Karsai elmondta például, hogy nem szokott azon gondolkodni, vajon ez lesz-e az utolsó karácsonya. „Olyan betegségem van, ami miatt az ember legfeljebb 2–3 hétre tud előre tervezni. Hogy megélem-e a jövő karácsonyt, beláthatatlan időnek tűnik. Várom a mostanit, és remélem, hogy ugyanolyan jól sikerül, mint mindig.”
Kifejtette, számára attól szép az ünnep, ha együtt van a szeretteivel és jól érzik magukat. „Nem az ajándékokon múlik, abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy igazából mindenünk megvan. Együtt lenni a családommal, a barátokkal – nekem ez a karácsony.
Cseri megkérdezte, milyen gyakran gondol a halálra, meglepő választ kapott: „Soha.” Karsai elmesélte, hogy nemrég újra megnézte Az ember tragédiáját, meg olvasott egy szuper buddhista szerzőtől egy halálról szóló könyvet, viszont az elmúlt három hónapban már ideje sem volt rá, hogy ilyesmivel foglalkozzon. „Nincs időm a halálra, az élettel kell törődnöm” – tette hozzá. „A haláltól ugyanúgy félek, mint bárki más, de nagyjából egy éve megvan bennem az erő az egyébként szörnyű fizikai állapotom elviseléséhez. Egy éve ilyenkor egy picit ügyetlen volt a kezem, és bicegtem is egy kicsit – most meg nyomorék vagyok. Járni már nem tudok. A kezemmel a poharat még meg tudom fogni valahogy, nagy nehezen pötyögök a mobilon. Ennek dacára valahogy megvan a lelki egyensúlyom, és megtalálom az örömöt az életben. Mondjuk, azon szoktam gondolkodni, hogy vajon nem gondolkodom-e túl keveset a halálon. Hogy ez az egész küzdelem az életvégi döntés szabadságáért nem valamiféle menekülés-e a részemről?”

A teljes interjú IDE KATTINTVA olvasható.


A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de a Dunántúl délnyugati részein és az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezúttal nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra