+11° - +28°
Nincs front

Ezért fontos az immunmemória a COVID-19 ellen

Eddig nem volt világos, hogy ha valaki legyőzte a COVID-19-et, akkor tartós védettséget szerzett-e. Számos tanulmány arról írt, hogy a SARS-CoV-2 elleni specifikus antitestek csak néhány hónapig mutathatók ki a gyógyultaknál, és a rövid immunmemória miatt a védelem valószínűleg csak átmeneti. De ez mégsem biztos.

A Freiburgi Egyetem orvosi központjának kutatócsoportja, Maike Hofmann, Christoph Neumann-Haefelin és Robert Thimme professzor vezetésével kimutatta, hogy a SARS-CoV-2 fertőzésből való felépülés után immunsejtek maradnak a szervezetben, és újfertőzésesetén beindítják a gyors immunválaszt. A freiburgi tanulmányt a Nature Medicine tudományos folyóirat online kiadásában tették közzé.

T-sejt és SARS-CoV-2
A T-sejt felveszi a harcot a SARS-CoV-2 vírussal, és nem felejti el. Fotó: Getty Images

"Ezek az úgynevezett memória T-sejtek a SARS-CoV-2 fertőzés után hasonlóan néznek ki, mint egy influenza leküzdését követően. Ezért biztosak vagyunk benne, hogy a SARS-CoV-2 fertőzést túlélő emberek többségének van némi védelme az újbóli fertőzéssel szemben" - idézte Maike Hofmannt a MedicalXpress. Christoph Neumann-Haefelin szerint az eredményeik azt mutatják, hogy elérhető a SARS-CoV-2 elleni immunitás a fertőzés után. Ez azért is érdekes, mert bizonyíték arra, hogy az oltások is jelentős védelmet nyújthatnak a SARS-CoV-2 ellen.

Hasonló következtetések

Hasonló következtetésre jutottak az Oxfordi Egyetem kutatói is, amikor azt találták, hogy a koronavírus- fertőzés robusztus T-sejt-választ eredményez, beleértve a T-sejtek "memóriájának" felélesztését a jövőbeli potenciális fertőzések leküzdésére. Az eredményeiket a Nature Immunology folyóiratban publikálták. 

Miközben a kutatások kimutatták, hogy a koronavírus-fertőzés B-sejt antitest-választ vált ki, kevésbé volt egyértelmű, hogy a Sars-CoV-2 az immunrendszert vírusspecifikus T-sejtek előállítására is készteti-e. Illetve azt sem tudták biztosan, hogy ezek fontosak-e a kezdeti fertőzésből való kilábaláshoz, és védelemhez az új fertőzések ellen. Míg az antitestek rátapadnak a kórokozókra és elpusztítják azokat, a T-sejtek hozzáláncolják magukat a megtámadott vagy beteg sejtekhez, például tumorsejtekhez vagy vírusfertőzött sejtekhez, illetve más immunsejteket is odavonzanak, bemutatva nekik az ellenséges kórokozót - olvasható az egyetem hírportálján.

A tanulmányt vezető Tao Dong professzor elmondta: "A T-sejt immunválasz alapos és széleskörű tanulmányozásával elkezdjük jobban megérteni, hogy egyes embereknél miért enyhébb lefolyásúak a betegségek, és hogyan tudnánk megakadályozni vagy kezelni a fertőzéseket. A T-sejtek tartósabbak lehetnek, mint az antitestek, és ezért alternatív módszereket kínálhatnak annak diagnosztizálására, hogy valakinek volt-e korábbi COVID-19 fertőzése, miután az antitestszintje lecsökkent."


A T-sejteket vonzzák a beteg sejtek felszínén megjelenő tumor- vagy vírusfehérje-fragmensek (az úgynevezett epitópok), amelyek úgy viselkednek, mintha zászlót lengetnének a T-sejtek felé, megmutatva nekik, hogy hol van szükség rájuk. Ebben a tanulmányban a kutatók koronavírusos betegek vérmintáit elemezték, hogy azonosítsák a T-sejt epitópokat tartalmazó peptideket, köztük hat immundomináns régiót (epitóp-klasztereket), amelyeket a T-sejtek sok betegben megcéloztak.

Más az immunválasz mintája az enyhe és a súlyos esetekben

Dong professzor rámutatott: "Ha azonosítjuk a vírusnak azokat a régióit, amelyeket azimmunrendszermegcélzott, akkor - várakozásaink szerint - az segít meghatározni a T-sejtek szerepét a betegség kimenetelében." (Hasonló következtetésre jutott erről a Wahingtoni Egyetem tanulmánya is, amelyet a Cell folyóirat közölt nemrégiben.) Az oxfordi kutatócsoport 28 enyhén és 14 súlyosan beteg koronavírusos páciens vérmintáit, valamint 16 egészséges donor vérmintáit hasonlította össze. A tanulmány másik vezetője, Graham Ogg professzor elmondta: "Megállapítottuk, hogy az enyhe fertőzéssel küzdők T-sejt-válaszának más volt a mintája, mint a súlyosabb fertőzésben szenvedőké, amivel betekintést nyerhetünk az immunvédelem természetébe."

Az immunrendszerünk "memória" T-sejtjei nyomon követik a korábban már látott vírusokat. Az immunsejt-memória lehetővé teszi a sejtek számára az ismételten megjelenő betolakodók felismerését és leküzdését. Ez alól a koronavírusok sem kivételek. Azok a memória T-sejtek, amelyek felismerik a megfázásos koronavírusokat, a SARS-CoV-2-n, a COVID-19-et okozó víruson is megtalálják az azonosító pontokat. Részletek!

Úgy gondolják, hogy a gyenge T-sejt-válasz hozzájárulhat a SARS-CoV-2 vírus kitartásához és a mortalitáshoz. Mind az enyhe, mind a súlyos COVID-19-ből felépült betegeknél a fertőzés után két hónappal még mindig aktív volt T-sejt memória. Csak kevés T-sejtnek kell emlékeznie az elsődleges fertőzésre ahhoz, hogy képesek legyenek elszaporodni, és gyors, robusztus immunválaszt létrehozni.

Azt is megállapították, hogy a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjét a felépült betegek T-sejtjei gyakran felismerték, ami támogatja azokat a megközelítéseket, amelyeket sok jelenlegi oltóanyag alkalmaz, beleértve az Oxfordban kifejlesztett oltást. A kutatócsoport azt is megállapította, hogy a vírus más részei, beleértve annak membránját és nukleoproteinjét is erős T-sejt immunválaszt váltottak ki, más lehetséges oltóanyag-célpontokat is megmutatva. A csapat most azt tervezi, hogy megvizsgálja, mennyi ideig tart a T-sejtek immunmemóriája, és hogy ennek lehet-e hatása az új diagnosztikai tesztekre és kezelésekre.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag