Brutális drágulás jöhet karácsonykor

Egyetlen év alatt 40 százalékkal emelkedett az élelmiszerek ára, és még nincs vége. Azt már tudjuk, hogy a tojás, a sajt és a kenyér mennyit drágult az elmúlt egy évben, ám számos más élelmiszert is érint az infláció, ami továbbra is egyre fokozódik.

Idén októberben még soha nem látott inflációt mértek Magyarországon. A fogyasztói árak 2021 és 2022 októbere között átlagosan 21,1 százalékkal emelkedtek. Ez azonban még csak a jéghegy csúcsa: egyes építőipari alapanyagok több mint 78 százalékkal drágultak, míg az élelmiszerinfláció 40 százaléknál járt októberben. Mindeközben a tojás 87,9 százalékkal, a kenyér 81,4 százalékkal, a tejtermékek 75,4 százalékkal, míg a sajt 74,7 százalékkal drágult egyetlen év leforgása alatt – sorolja a Pénzcentrum azokat az élelmiszereket, amiket leginkább érint az infláció.

infláció, élelmiszerár, drágulás
Egyes élelmiszereket különösen érint az infláció. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

A fűszerek szintén jelentős áremelkedésen mentek keresztül: a só ára egy év alatt közel 38, a paprikáé 24, a borsé pedig 15 százalékkal nőtt 2021 októbere óta. 2020-ban a sónak a kilós ára még 147 forintba került, így 2022 októberére közel 47 százalékkal drágult a termék 2 év alatt. A paprika ezzel párhuzamosan 27,76 százalékos dráguláson ment keresztül: míg 2 évvel ezelőtt októberben 4900 forintba került, mára már 6260 forintot kell fizetnünk érte.

Bár a fűszerek is jelentős áremelkedésen mentek keresztül az elmúlt egy évben, mégse kerültek be még a top 10 leginkább dráguló termék közé.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +5 °C

A rövid napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan várható eső, zápor, hózápor, futó havas eső. Erős, helyenként viharos lesz az északnyugatira forduló szél, 4, 10 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Fokozódhatnak a görcsös panaszok, például az izom- és hasi görcsök és a görcsös fejfájás is, emellett növekszik a migrénhajlam. A szél miatt sokan ingerlékenynek, nyugtalannak érezhetik magukat, az alávásproblémák pedig várhatóan még napokig nem mérséklődnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: