"Minden orvosból lehet hős" - interjú

"A világon az összes egészségügyi ellátórendszer megfelelő működtetéséhez valamilyen hősies tevékenységre van szükség" - véli Zöldi Péter közgazdász, egészségügyi menedzser. Az Egészséghősök pályázat szakmai zsűrijének tagjával az egészségügyben dolgozók mindennapos áldozatvállalásáról és a média e történetek bemutatásában betöltött szerepéről is beszélgettünk.

Az ország Egészséghőseit keressük!

Szükség van civil hősökre, akik munkájuk mellett is sokat tesznek a lakosság egészségéért, az egészségtudatos életmód népszerűsítéséért. Ezeket a hétköznapi hősöket szeretné megtalálni a HáziPatika.com az alábbi hat kategóriában: egészségügyi szakember, orvos, páciens/szószóló, új generáció, híresség, innovátor. A pályázatról bővebben ide kattintva olvashat.

Zöldi Péter szakmai munkássága több szálon kapcsolódik az egészségügyhöz. Közgazdaságtani és marketing tanulmányai befejeztével újságíróként az egészségügyi kommunikáció területén helyezkedett el. Tíz évvel ezelőtt, 2008-ban megalapította a radiologia.hu honlapot, majd egy évvel később elindította a Weborvos online egészségügyi magazint. A Magyar Orvosi Kamara hivatalos folyóiratánál, az Orvosok Lapjánál lapmenedzseri pozíciót tölt be. Tevékenysége az egészségügyi média mellett bővebben kiterjed a képalkotó diagnosztika területére is: 2015 óta ügyvezető igazgatókét dolgozik a kórházak és magánrendelők számára egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó Iconomix teleradiológiai cégnél.

HáziPatika.com: Az év magánrendelője verseny zsűritagjaként az elmúlt évek során is közreműködött már hasonló kompetíció lefolytatásában, mint amilyen az idén első alkalommal kiírt Egészséghősök pályázat. Mi a véleménye az új kezdeményezésről, mi győzte meg arról, hogy ismét szerepet vállaljon a zsűri teendőiben?

Zöldi Péter: Úgy gondolom, maga az Egészséghősök elnevezés sokkal közérthetőbben magyarázza meg az egészségügyben dolgozók áldozatvállalását. A korábbi pályázat is jól működött, de a mostani talán közelebb áll az emberekhez, az állampolgárokhoz. Összességében ezért tetszett nagyon, még az elmúlt évek sorozatainál is jobban, hogy ezt a nevet kapta ez a - részben nyilván más jellegű - program.

Zöldi Péter a szakmai zsűri tagjaként vesz részt a HáziPatika.com újonnan induló pályázatában
Zöldi Péter a szakmai zsűri tagjaként vesz részt a HáziPatika.com újonnan induló pályázatában

HáziPatika.com: A hős szó kapcsán a legtöbben alighanem a filmekben látható szuperhősökre asszociálnak. Mi kell azonban ahhoz, hogy valaki hős lehessen a mai magyar egészségügyben?

Z. P.: Valójában nem csupán a magyar, hanem a világon az összes egészségügyi ellátórendszer megfelelő működtetéséhez valamilyen hősies tevékenységre van szükség, habár tény, hogy Magyarországra ez különösen érvényes. Ha közgazdasági szempontból nézem a dolgot, akkor az látszik, hogy a magyar egészségügy rendkívül hatékony, hiszen nagyon kevés pénzből is jellemzően jó eredményeket képes nyújtani. Persze a magas hatékonyság nem azt jelenti, hogy ne lenne szükség több pénzre, viszont egyértelműen kirajzolódik, hogy hősiességgel sok hiányosságot lehet pótolni. Ha pedig inkább lelki oldalról közelítem meg a kérdést, akkor teljesen világos, hogy a magyar egészségügynek mind orvosi, mind szakdolgozói, mind menedzseri területen rengeteg olyan szereplője van, akik - objektív tényezők alapján - hősöknek tekinthetők.

HáziPatika.com: Miközben a nehézségekről és visszásságokról sokat hallani, addig vajon ezek a mindennapi hőstettek és hősök mennyire vannak jelen a médiában?

Z. P.: Az elmúlt másfél-két évben egyre inkább előtérbe kerültek a pozitív hírek, köszönhetően egyébként a HáziPatika, illetve jó pár újságíró kolléga tevékenységének is. Nemcsak arról esik már szó, hogy például egy-egy kórház valamelyik osztályán nincs toalettpapír a mosdóban, hanem igenis hallani pozitív történetekről, fejleményekről, eredményekről, különleges sikerekről is. Mindez részben az egészségüggyel foglalkozó médiumok munkájának eredménye.

Nyilván a média azért száll be ebbe, mert a közönséget, a társadalmat érdekli az egészségügy világa, különlegességei, emblematikus figurái. Persze éppúgy érdekesek lehetnek a kudarcok és a problémák is, így az erőforrások hiánya vagy az esetenként szörnyű környezet. Valójában tehát döntés kérdése, hogy egy médium a magyar egészségügy pozitív, sikeres oldalát próbálja-e bemutatni, vagy netán a szenvedést. Változásnak látom ugyanakkor az elmúlt évekhez képest, hogy az egészségüggyel foglalkozó újságírók immár sokkal pontosabban, részletesebben közvetítik a publikum felé az egyéni élettörténeteket.


HáziPatika.com: Az Egészséghősök keretében összesen hat kategóriában lehet jelöléseket, nevezéseket leadni. Ezek között akad olyan is, amely elsősorban nem az egészségügyben dolgozókat célozza meg. Ön szerint mi lehet a szerepe azoknak, akik az ellátórendszeren kívüli tevékenységükkel erősítik a magyar egészségügyet?

Z. P.: Talán a legfontosabb feladatuk, hogy érzékenyítsék a társadalmat az egészségügy problémáira. Illetve emellett fontos az is, hogy példát mutassanak, hiszen bárki kiállhat valamilyen betegség mellett, hogy az több figyelmet kapjon. A hírességek is főként személyes indíttatásból vállalják ezt - akár azért, mert ők maguk küzdenek valamilyen betegséggel, akár azért, mert családtagjuk érintett. A cél, hogy felhívják a figyelmet az adott betegségre, annak megelőzésére, kezelésére.

HáziPatika.com: A pályázat során adott a lehetőség, hogy a közönség tagjai maguk adjanak le jelölést bármelyik kategóriában, így akár saját orvosukat is jelölhetik Egészséghősnek. Ön szerint miért érdemes élni ezzel a lehetőséggel?

Z. P.: Sokszor ténylegesen csodát tudnak tenni az orvosok. Bizonyos esetekben természetesen kell ehhez a megfelelő technika is, ugyanakkor minden ilyen történetre igaz, hogy az orvos embersége éppúgy elengedhetetlen a sikerhez. A beteg érdekében az orvosnak sokszor el kell hagynia a komfortzónáját. Nem elég, ha elvégzi a szakmailag szükséges technikai műveleteket, hanem fontos, hogy megértse a páciens problémáját, majd a lehető legjobb megoldást találja meg arra. A lényeg, hogy minden orvosból lehet hős, és minden történet lehet hőstett. Ennek a pályázatnak talán ez a legfontosabb gondolata, illetve ezért javaslom mindenkinek, hogy jelöljék a saját orvosukat erre a díjra.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+1, +7 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban szerdán délelőtt országszerte borult, ködös idő várható szitálással, ónos szitálással.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag