Új vizsgálattal mutatják ki a prosztatarákot

Egy ígéretes új vizsgálat képes a prosztatarákot pontosabban kimutatni a jelenlegi teszteknél annak alapján, hogy azonosítja a prosztata specifikus antigén (PSA) fehérje változásait.

A Cleveland Clinic a kutatási eredményeket az Amerikai Urológiai Szövetség éves ülésén mutatta be. A tanulmány megállapította, hogy az IsoPSATM teszt képes különbséget tenni a magas és az alacsony kockázatú betegség, valamint jóindulatú jellemzők között.

Bár széles körben használják, a jelenlegi PSA teszt olyan detektálási stratégiákra támaszkodik, amelyek nem elég jól specifikálják a rákot, s azoknak a férfiaknak csak a 25 százaléka bizonyul rákosnak, akiknél a PSA-tesztek eredményei miatt végeznek prosztata biopsziát. Ráadásul ezek a tesztek a betegség agresszivitásának fokát sem képesek meghatározni.

A PSA-teszt pontosabban mutatja ki a prosztatarákot

Egy vérvétellel határozzák meg a prosztata specifikus antigén szintjét. Bár ez az eljárás elég pontatlan, de ha értéke magasabb, akkor felvetheti a prosztatarák gyanúját abban az esetben is, ha más vizsgálatok negatívak. Részletek!

A IsoPSA vizsgálat azonban új módon azonosítja a prosztatarákot . A teszt a molekuláris szerkezeti változásokat detektálja a fehérje biomarkerekben. A rákot e változások alapján határozza meg, szemben a jelenlegi vizsgálatokkal, amelyek csak egyszerűen megmérik a fehérje koncentrációját a páciens vérében.

„Annak ellenére, hogy a PSA-teszt kétségtelenül az egyik legsikeresebb a biomarkerek a történetében, a korlátai jól ismertek. A jelenleg rendelkezésre álló prosztatarák diagnosztikai tesztek olyan biomarkerekre támaszkodnak, amelyeket befolyásolhatják a ráktól független fiziológiai tényezők is” – mondta Eric Klein, Cleveland Clinic Glickman Urológiai és Vese Intézetének elnöke. Szerinte ezek a vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a PSA fehérje szerkezeti változásai hatékonyabbak a rák kimutatására, és segít elkerülni a szükségtelen biopsziát az alacsony kockázatú betegek esetében.

Forrás: sciencedaily.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)