Új gyógyszert kapnak a tüdőrákosok

Április elsejétől már társadalombiztosítási támogatással is elérhetővé vált két új készítmény a tüdőrák kezelésére.

A tüdőrák mind hazánkban, mind világszerte a leggyakoribb és legnagyobb arányban halállal végződő daganattípus. Magyarországon évente 10 000 feletti az új tüdőrákos megbetegedések száma − ezek 90 százalékáért a dohányzás felelős −, és közel 8 000 beteg hal meg ennek következtében. Áprilistól két olyan terápiát is befogadott az egészségbiztosító, amely a tüdőrák kezelésében hozhat előrelépést - ezek a készítmények eddig csak egyedi méltányossági kérelemmel voltak elérhetőek.

A tüdőrák (hörgőrák) alatt a tüdő hámeredetű, rosszindulatú daganatát értik, mert szinte mindig a légzőrendszer hámszöveteiből ered. A férfiak rákos halálozásában az első, a nőknél a második helyet foglalja el. Bővebben a betegségről az alábbi cikkünkben olvashat!

Egyre több nőt érint a tüdőrák

"Bár a tüdőrák kezelése komoly lemaradásban van néhány szolid tumor (például emlő- és prosztatakarcinóma) orvoslásához képest, az elmúlt egy-két évben számos új molekula és lehetőség jelent meg, amely komoly előrelépést jelenthet a pulmonológiában" - mondta el a témában tartott sajtóbeszélgetésen dr. Gálffy Gabriella, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának tüdőgyógyász onkológus szakorvosa. Hozzátette: bár a legtöbb kardiovaszkuláris betegség halálozása csökkent az elmúlt időszakban, a tüdőráké évről-évre növekszik. Évi 1,35 millió új megbetegedést diagnosztizálnak világszerte, és 1 millió felett van a halálozások száma is. Az elmúlt húsz évben 44 százalékkal nőtt az előfordulása a férfiak, 76 százalékkal pedig a nők között, így a daganat szempontjából a nemek közötti különbség egyre elenyészőbb - magyarázta dr. Gálffy.

Az új megbetegedések 85 százalékát az úgynevezett nem-kissejtes tüdőrák teszi ki, amelynek leggyakoribb típusa, az esetek közel fele a mirigyhámból indul ki. Az ilyen típusú daganatban szenvedők közül évente körülbelül 300-350 betegnél mutatnak ki a hámsejtek által termelt, megváltozott tulajdonságú receptort, amely érzékeny a szervezett által termelt növekedési faktorra (ezek az úgynevezett EGFR-mutációk). Az egyik, most befogadott tüdőrák elleni daganatellenes készítmény célzottan azoknál a betegeknél alkalmazható, akiknél jelen van ez a mutáció. A receptorok jelfogó molekulák, amelyek különféle információkat közvetítenek a sejtmagba. A sejtosztódás során a megváltozott receptorok olyan jeleket közvetítenek, amelyek folyamatos növekedésre és osztódásra utasítják a sejteket, vagyis daganatnövekedést váltanak ki.

A tüdőrák elleni küzdelmet megnehezíti, hogy még mindig rengeteg a dohányos
A tüdőrák elleni küzdelmet megnehezíti, hogy még mindig rengeteg a dohányos

A mutációt molekuláris diagnosztikai vizsgálattal lehet kimutatni, amelyet már hazánkban is több patológiai intézetben térítésmentesen elvégeznek. A készítmény hatásosságát számos klinikai vizsgálat is alátámasztja, amelyekben több száz beteg vett részt. Ezek eredményeképpen arra jutottak, hogy a jelenlegi legmodernebb kemoterápiás kezeléssel összehasonlítva a célzott kezelést kapó betegek állapotromlás nélküli túlélése körülbelül megkétszereződött. A vizsgálatok tehát kimutatták, hogy a most befogadott terápia - amelyet már több mint 60 országban engedélyeztek - csökkenti a betegség előrehaladását, ezen kívül mellékhatásai is jól kezelhetőek.

Több hónapos túlélést biztosít

A másik készítménynek − amely szintén áprilistól érhető el társadalombiztosítási támogatással− három olyan receptor áll a támadáspontjában, amely a daganatnövekedésért, a daganatos érújdonképződés kialakulásáért és fenntartásáért felel. Ezt a daganattípust a betegek többségénél már előrehaladott stádiumban diagnosztizálják, illetve a kemoterápia után általában az állapot rosszabbodását tapasztalják, így nagy szükség van hatásos másodvonalbeli kezelésekre.


A másodvonalú kezelés fő célja, hogy a jó életminőség fenntartása mellett meghosszabbítsa az élettartamot. A klinikai vizsgálatok, amelyeket 27 országban, több mint 1300 beteg bevonásával végeztek, kimutatták, hogy a most befogadott készítmény kombinációs terápiában több hónapos túlélést biztosít anélkül, hogy a betegek életminőségére kedvezőtlen hatásokat gyakorolna. A terápiában magyar betegek is részt vettek - mondta el Dr. Gólián-Béres Ágnes orvosigazgató.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt kezdetben borongós időre van kilátás, majd észak, északnyugat felől vékonyodni, szakadozni kezd a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag