Tíz mítosz a rákról

A szűk melltartó daganatot okoz, az operáció miatt szétszóródnak a tumorsejtek, idős korban lassabban növekszik a karcinóma - a német Focus magazin ezeknek a mendemondáknak nézett utána.

Németországban mintegy félmillió ember betegszik meg rákban minden évben. A nők között a mellrák a leggyakoribb, 74 ezres esetszámmal. A férfiaknál a prosztatarák 67 ezer új megbetegedéssel vezeti a listát. A bél- és a tüdőrák mindkét nemnél a harmadik-negyedik helyen áll.

Bár sokakat és tartósan érint - akár hozzátartozóként - a betegség, a hiányos és a téves információk továbbra is széles körben keringenek. Jens Siveke, a müncheni egyetemi klinika onkológusa a német Focus magazinnak hangsúlyozta, hogy az orvosok feladata eloszlatni a tévhiteket és megfelelően informálni a betegeket, hozzátartozókat.

A rák fertőző

Semmilyen adat nincs arra, hogy a rák képes lenne megfertőzni valakit, ahogy azt egy megfázás tenné - aki rákbetegekkel kerül kapcsolatba, annak semmiképpen sem kell aggódnia. Mindenesetre vannak vírusok, amelyek olyan betegségeket válthatnak ki, amelyek végül akár rákhoz is vezethetnek, azaz indirekt kapcsolat fennállhat. Ilyenek például a HPV-k, vagyis a humán papillomavírusok - ezek nemi úton, közösüléskor terjednek, és a méhnyakrák kockázatát növelik.

A hepatitiszvírusok és a rák között is van közvetett kapcsolat. A hepatitisz ugyanis gyulladást okoz, amely májcirrózishoz (májzsugorhoz) vezethet, amikor a máj sejtjeit hegszövet váltja fel, így a máj működőképessége csökken. A gyulladás ráadásul karcinómát (rosszindulatú daganatot) is okozhat. A Helicobacter Pylori baktérium pedig a gyomor nyálkahártyájának gyulladását, gyomorfekélyt kelthet. Az itteni gyulladások szintén növelik a rák kockázatát.

Tévhitek az élelmiszerekről

Az étkezéssel kapcsolatban számos tévhit van, de Siveke szerint egy biztos: a sok húst és zsírt fogyasztók esetében a bél-, máj- és hasnyálmirigyrák kockázata megnövekedhet. Ám aki nem eszik elég gyümölcsöt vagy zöldséget, azt nem fenyegeti daganatos betegség - erre vonatkozóan nincsenek megkérdőjelezhetetlen bizonyítékok.

A tejtermékek fogyasztásáról elterjedt tévhit szerint ezek elősegíthetik a rák kifejlődését. Erről azonban semmilyen meggyőző adat nincs, viszont az ellenkezőjéről igen: mivel a tejben sok a kalcium, a kalcium pedig a béldaganatok kialakulását akadályozza, így a tejtermékek csökkenthetik a belek elrákosodásának kockázatát.

Tévhitek nyomában (Fotó: Europress)

Tévhitek nyomában (Fotó: Europress)

Mítosz az operációról

Az sem igaz, hogy az operáció miatt terjednek szét a testben a ráksejtek, és áttéteket okoznak. Erre nincs igazán esély. Ugyanakkor az operáció által keltett stressz gyengítheti a szervezetet, és különösen az immunrendszert, ami viszont a ráksejtek burjánzását segíti elő. Az emberek immunrendszere azonban egyénileg változó, ezért nagy különbségek lehetnek az egyes személyek között, miként reagál a szervezetük például egy műtét után.

Az alkoholfogyasztás és a rák között nincs általánosságban közvetlen összefüggés Siveke szerint, de bizonyos ráktípusok - például a bélrendszeri, a hasnyálmirigy-, a gége- és akár a mellrák - esetében az alkohol elősegítheti a rosszindulatú daganat kialakulását. Aki nem iszik alkoholt, az egyharmaddal csökkentheti a rák bekövetkeztét. Aki viszont égetett szeszt fogyaszt, méghozzá naponta, tehát "pihenőnap" beiktatása nélkül, az nagyobb kockázatnak teszi ki magát.

A stressz és a rák

A stressz és a rák kialakulása között sincs egyértelmű, törvényszerű kapcsolat. Az állandó nyomás alatt állók számára ugyanakkor valós következmény lehet a magas vérnyomás, a szívinfarktus és a gyomorfekély. Siveke szerint a stressz inkább az energiaelvonás miatt okozhat "nem közvetlen" veszélyt. A kevesebb energiával rendelkező ember védekezőképessége gyengül, rosszabbul alszik, és valószínűleg dohányoznak és isznak is. Mindezek együttesen olyan faktorok, amelyek a rák kialakulásához járulhatnak hozzá.

Nincs kapcsolat a rák kifejlődésének gyorsasága és az életkor között sem - cáfol egy másik tévhitet Siveke. A rák terjedése, növekedése az adott ráktípustól függ, nem attól, hogy mennyi idős a beteg. Egy kivétel van: általában a 60 év fölöttieknél a prosztatarák tényleg lassabban növekszik.

A mellrák kockázata

A nagy mellek és a mellrák között nincs összefüggés Siveke szerint. Egy probléma lehet ugyanakkor: a nagyobb melleket nehezebb megvizsgálni. A mammográfia és a saját, otthoni vizsgálat is pontatlanabb lehet, mivel a kisebb csomókat nehezebb észlelni.

Az is tévedés, hogy a melltartó mérete, formája, kidolgozása befolyásolná a rák kialakulását. Ugyanakkor a szoptatás fontos szempont lehet: aki már egy gyermeket legalább szoptatott, az ritkábban betegszik meg. S minél hosszabb ideig szoptatott valaki, annál jobban csökken a rák kialakulásának veszélye .

A mobilhasználat a legvitatottabb kérdés

Az egyik legvitatottabb kérdés - minthogy a tudományos vizsgálatok sem egyértelműek - a mobiltelefonok esetleges rákkeltő hatása. Siveke inkább a nemleges választ támogatja, így a mobiltelefon-hálózatok kisebb-nagyobb antennái, jeladó-továbbító tornyai aligha okoznak problémát. A mobilkészülékeknél a legtöbbet telefonálók esetében egyes jelek arra utalhatnak, hogy az agydaganatok egyik fajtája, a glióma mintha gyakoribb lenne.

A WHO, az ENSZ egészségügyi szervezete állapította meg ez utóbbit, amikor 14 ország 31 szakértőjével értékelte ki az adatokat. Ám a normál telefonhasználat nem okoz problémát itt sem - írja a német magazin.

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: