Okozhat agytumort a hosszas telefonálás?

Valóban agytumort kockáztatnak, akik rendszeresen hosszú ideig telefonálnak? Egy átfogó tanulmány próbált választ adni a kérdésre.

A mobiltelefon világszerte az egyik legelterjedtebb elektromos eszköz, amelyből anyagi helyzettől függetlenül szinte minden család tart otthon legalább egyet. Sokan fejezték ki az aggodalmukat amiatt, hogy a rendszeres telefonálás egészségünket is veszélyeztetheti, főleg az agytumortól tartottak egyesek amiatt, mert közel a fejünkhöz üzemeltetjük az eszközt. Egy, a stockholmi Karolinska Intézet és az Imperial College London által kezdeményezett, nagyszabású nemzetközi kutatás arra kereste a választ: nagyobb-e az agydaganat kockázata azoknál, akik sokszor és hosszú ideig használnak mobiltelefont?

Az agytumorok különböző formájúak és méretűek lehetnek, a rájuk utaló tüneteket pedig elsősorban az határozza meg, hogy hol helyezkednek el. A betegség veszélyeiről, tüneteiről és a kezelés lehetőségeiről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk.

A telefonokból érkező rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzás élettani hatásait régóta vizsgálják, a most lezáruló, úgynevezett COSMOS kutatást is több mint 17 évvel ezelőtt indították. A tanulmányban csaknem 250 ezer olyan ember egészségügyi adatait vizsgálták meg, akik bizonyos rendszerességgel és időtartamban használnak mobiltelefont. 2007 és 2013 között öt országból gyűjtöttek mobiltelefon-használati adatokat, a résztvevőket ezután a rákregiszterekben követték nyomon, hogy rögzítsék az újonnan kialakult agydaganatokat.

mobiltelefon
A mobiltelefon mindennapjaink részévé vált. Fotó: Getty Images

Megnyugtató eredmények születtek, a kutatócsoport ugyanis nem talált összefüggést az agydaganat, illetve a telefonhasználat gyakorisága között. A tumor előfordulása a legtöbbet telefonáló 10 százaléknál sem tért el számottevően azokhoz képest, akik náluk jóval kevesebbet használják ezt az eszközt. Azoknál az embereknél, akik több mint 15 évvel a COSMOS kérdőív kitöltése előtt kezdtek el mobiltelefont használni, nem volt nagyobb a betegség kockázata, mint azoknál, akik rövidebb ideig használtak mobiltelefont.

Az IARC, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatásra specializálódott nemzetközi ügynöksége 2011-ben a "lehetséges rákkeltők" kategóriájába sorolta a rádiófrekvenciás elektromágneses tereket, mert egy kutatás összefüggést állapított meg a vezeték nélküli telefonok használata és a glióma (egy rosszindulatú agydaganat) megnövekedett kockázata között. A szakértők szerint voltak ugyan olyan korábbi tanulmányok, amelyek felfedeztek összefüggést a kettő között, ezek ugyanakkor sok esetben módszertani problémákkal küzdöttek, így nem lehetett belőlük általános következtetéseket levonni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32 °C
Minimum: +19 °C

Gomolyfelhős, napos idő várható elszórtan záporral, zivatarral, utóbbiakat felhőszakadás, erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A Dunántúlon nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul. Késő estére 21 és 27 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra