Súlyvesztés daganatos betegeknél

Kiszámíthatatlan kór. Sokat tudunk róla és mégis nagyon keveset.

Rák. Az egyik legrettegettebb betegség. Adatok, statisztikák mutatják, félelmünk nem alaptalan. Daganat. Az Új Orvosi Szótár meghatározása szerint: a sejtek és a szövetek olyan növekedése, amely nem követi az ép növekedés szabályait. Kiszámíthatatlan kór. Sokat tudunk róla és mégis nagyon keveset.

A WHO adatai szerint minden esztendőben hatmillió rákbeteg hal meg a világon. Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések után daganatos betegségekben hunynak el a legtöbben. Évente kb. 20 000 az új, tumoros esetek száma.

A daganatos betegek 2/3-ánál kóros alultápláltság alakul ki. Ez az állapot azért veszélyes, mert már kismértékű súlyvesztés is csökkentheti a túlélés esélyeit. Az ECOG nemzetközi vizsgálat - melyet 3047 beteg bevonásával végeztek el - eredményei azt mutatják, hogy a kezelést megelőző testsúlyvesztés jelentősen rontja a terápia hatékonyságát és - negatív irányban - befolyásolja a fizikai erőnlétet.

Nagyon fontos, hogy az orvos már a diagnózis felállításakor felhívja a beteg figyelmét arra, mennyire lényeges testsúlyának, erőnlétének megtartása. Minden daganatos betegnek tudnia kell, hogy a tumor, a növekedéséhez szükséges fehérjét és energiát a szervezettől veszi el. Ha a beteg nem, vagy túl későn változtat táplálkozásán, hátrányosabb helyzetbe kerülhet, mint azok a sorstársai, akik már a betegség észlelésének pillanatában megbeszélték kezelőorvosukkal, hogyan előzhetik meg az alultápláltság kialakulását. A terápiát elősegítő és a "még időben" elkezdett kiegészítő táplálás egyértelműen javítja a páciens életkilátásait. A kiegészítő táplálás célja, hogy biztosítsa a szervezet energiaigényét, megfelelő szinten tartsa a normál összetevőket, ezáltal segítve a gyógyulást. Az előbbi tényeket az a felmérés is alátámasztja, amelyet az Abbott Kft. hazai onkológiai centrumok segítségével készített. A felmérésbe 454 daganatos beteget vontak be, akiknek tápláltsági állapotát objektív módszerekkel vizsgálták. A felmérésben résztvevők testsúlyuk megtartása érdekében részletes orvosi tanácsokat kaptak. Napi étkezéseik kiegészítéseként olyan, teljes értékű gyógytápszereket kezdtek el fogyasztani, amelyek tartalmazzák a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat. Fontos fehérjékből, jól emészthető növényi olajból és koleszterinszegény zsírokból, gyümölcsből és szójából nyert szénhidrátokból valamint vitaminokból és ásványi sókból állították össze e tápszereket, mégpedig úgy, hogy minden tápanyag éppen optimális arányban legyen bennük.

A grafikonon - amely az első 6 hét utáni állapotot mutatja - jól látható a kiegészítő táplálás igen kedvező hatása.

A betegek gyógyulni akarnak. Erre mindenképpen nagyobb az esélyük, ha pontosan tisztában vannak azokkal a lehetőségekkel, amelyek a rendelkezésükre állnak. X.évf./1.szám

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció