Rejtélyes betegség állhat a fejfájás hátterében

Magas vérnyomás, stressz, szívdobogásérzés - ezeket a tüneteket szinte mindenki megtapasztalja élete során, és a háttérben jellemzően ártalmatlan okok állnak. Ám az is előfordulhat, hogy egy ritka endokrin daganat, a mellékveséből kiinduló feokromocitóma váltja ki az említett panaszokat.

A feokromocitóma egy ritka, az esetek 90 százalékában jóindulatú daganat, amely a mellékvesében alakul ki. Itt termelődik a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen adrenalin, noradrenalin és dopamin is, vagyis a katekolaminok. Ezek kórosan fokozott mennyisége azonban számos tünetet okozhatnak.

Mutatjuk, hogyan ingadoznak a hormonjaink az évszakoktól függően.

Legtöbbször a feokromocitóma csak az egyik mellékvesében alakul ki, ám nagyon ritkán mindkét oldalon is megjelenhet (ez viszont már örökletes zavar gyanúját veti fel). Leggyakrabban a 20 és 50 év közötti embereknél fordul elő, ám bármely életkorban felléphet. "A mellékvese által termelt hormonok segítenek kiegyensúlyozni a pulzusszámot, a vérnyomást és a stresszválaszt (beleértve a 'harcolj vagy menekülj' választ) is. De ha ezeknek a hormonoknak a szintje túl magas, a test krónikusan, az egészséges emberhez viszonyítva sokkal gyakrabban magas stresszre emlékeztető állapotba kerül" - fogalmazott Goth Miklós professzor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

fiatal nő fejfájással küzd
Mellékvese-daganat is állhat a gyakorifejfájásés ingerlékenység hátterében.Fotó: Getty Images

Ezek a leggyakoribb tünetek

Az alábbi táblázat a feokromocitómás pácienseknél leggyakrabban jelentkező panaszokat, illetve azok előfordulási arányát mutatja be. Fontos azonban tudni, hogy a tünetek a tumor növekedésével egyre gyakoribbá és intenzívebbé válnak. A szakember szerint, ha a rohamokban jelentkezőmagas vérnyomáselsápadással és fokozott izzadással jár együtt, akkor a kórisme csaknem bizonyosan megállapítható.

táblázat
A leggyakoribb panaszok, és azok előfordulási aránya.Forrás: Budai Endokrinközpont

Nehéz felismerni

A problémát egyébként igen nehéz idejében diagnosztizálni, mivel egyes tünetek számos más betegség esetén is előfordulhatnak. Amennyiben a tünetek alapján felmerül a feokromocitóma gyanúja, a legfontosabb laborvizsgálat a metanefrin és normetanefrin (a katekolaminok lebomlási termékei) mennyiségének meghatározása a 24 órán át gyűjtött vizeletből. A legfontosabb képalkotó eljárás pedig a mellékvese CT.

Műtéttel kezelhető

A betegség kezeletlenül olyan szövődményeket okozhat, mint a szívinfarktus, a stroke, a tüdőödéma vagy a cukorbetegség - figyelmeztetett az endokrinológus. Amennyiben bebizonyosodik a feokromocitóma jelenléte, úgy azt műtéttel kell orvosolni, amelynek során el kell távolítani azt a mellékvesét, amelyben a daganat kifejlődött. A műtét előtt két héten át speciális gyógyszeres előkészítés szükséges (alfareceptor-blokkoló), ennek elmaradása esetén ugyanis a műtét során és azt követően is életveszélyes állapot alakulhat ki. Ha pedig a daganat rosszindulatú, akkor tartós gyógyszeres kezelés, speciális izotóp- vagy kemoterápia indokolt.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)