Rejtélyes betegség állhat a fejfájás hátterében

Magas vérnyomás, stressz, szívdobogásérzés - ezeket a tüneteket szinte mindenki megtapasztalja élete során, és a háttérben jellemzően ártalmatlan okok állnak. Ám az is előfordulhat, hogy egy ritka endokrin daganat, a mellékveséből kiinduló feokromocitóma váltja ki az említett panaszokat.

A feokromocitóma egy ritka, az esetek 90 százalékában jóindulatú daganat, amely a mellékvesében alakul ki. Itt termelődik a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen adrenalin, noradrenalin és dopamin is, vagyis a katekolaminok. Ezek kórosan fokozott mennyisége azonban számos tünetet okozhatnak.

Mutatjuk, hogyan ingadoznak a hormonjaink az évszakoktól függően.

Legtöbbször a feokromocitóma csak az egyik mellékvesében alakul ki, ám nagyon ritkán mindkét oldalon is megjelenhet (ez viszont már örökletes zavar gyanúját veti fel). Leggyakrabban a 20 és 50 év közötti embereknél fordul elő, ám bármely életkorban felléphet. "A mellékvese által termelt hormonok segítenek kiegyensúlyozni a pulzusszámot, a vérnyomást és a stresszválaszt (beleértve a 'harcolj vagy menekülj' választ) is. De ha ezeknek a hormonoknak a szintje túl magas, a test krónikusan, az egészséges emberhez viszonyítva sokkal gyakrabban magas stresszre emlékeztető állapotba kerül" - fogalmazott Goth Miklós professzor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

fiatal nő fejfájással küzd
Mellékvese-daganat is állhat a gyakorifejfájásés ingerlékenység hátterében.Fotó: Getty Images

Ezek a leggyakoribb tünetek

Az alábbi táblázat a feokromocitómás pácienseknél leggyakrabban jelentkező panaszokat, illetve azok előfordulási arányát mutatja be. Fontos azonban tudni, hogy a tünetek a tumor növekedésével egyre gyakoribbá és intenzívebbé válnak. A szakember szerint, ha a rohamokban jelentkező magas vérnyomás elsápadással és fokozott izzadással jár együtt, akkor a kórisme csaknem bizonyosan megállapítható.

Az egyes tünetek előfordulási gyakorisága

Nehéz felismerni

A problémát egyébként igen nehéz idejében diagnosztizálni, mivel egyes tünetek számos más betegség esetén is előfordulhatnak. Amennyiben a tünetek alapján felmerül a feokromocitóma gyanúja, a legfontosabb laborvizsgálat a metanefrin és normetanefrin (a katekolaminok lebomlási termékei) mennyiségének meghatározása a 24 órán át gyűjtött vizeletből. A legfontosabb képalkotó eljárás pedig a mellékvese CT.

Műtéttel kezelhető

A betegség kezeletlenül olyan szövődményeket okozhat, mint a szívinfarktus, a stroke, a tüdőödéma vagy a cukorbetegség - figyelmeztetett az endokrinológus. Amennyiben bebizonyosodik a feokromocitóma jelenléte, úgy azt műtéttel kell orvosolni, amelynek során el kell távolítani azt a mellékvesét, amelyben a daganat kifejlődött. A műtét előtt két héten át speciális gyógyszeres előkészítés szükséges (alfareceptor-blokkoló), ennek elmaradása esetén ugyanis a műtét során és azt követően is életveszélyes állapot alakulhat ki. Ha pedig a daganat rosszindulatú, akkor tartós gyógyszeres kezelés, speciális izotóp- vagy kemoterápia indokolt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -2 °C

Jobbára borult lesz az ég. Döntően eső, a főváros térségében és az Észak-Alföldön ónos eső valószínű. Az Északi-középhegységben még havazás várható és ott tovább gyarapodhat a hótakaró, de a halmazállapot-váltás határa fokozatosan tolódik észak felé, így ott is egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. A légmozgás estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +8 fok közé enyhül az idő, dél felé mérhetjük a magasabb értékeket. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra