Rákot okozhat egy gyakori gyomirtó

A világon legelterjedtebb gyomirtó szert, a glifozátot veszélyesnek, potenciálisan rákkeltőnek minősítette a WHO daganatos betegségekkel foglalkozó kutatócsoportja.

A lyoni székhelyű International Agency for Research on Cancer (IARC) nyilatkozatában összesen öt, széles körben használt vegyi anyag szerepel, mint lehetséges, illetve potenciális rákkeltő. Az úgynevezett organofoszfátok közé tartozó vegyületek a tetraklórvifosz, a paration, a mataion, a diazinon és a glifozát. A tanulmány a The Lancet Oncology című szaklapban jelent meg.
A glifozát a világon a legnagyobb mennyiségben alkalmazott gyomirtó szer, melyet a mezőgazdaságban és a kiskertekben egyaránt használnak.

Az IARC tanulmánya szerint mindenképpen további kutatásokra van szükség azzal kapcsolatban, hogy mennyire veszélyesek ezek a vegyszerek, mert daganatos betegséget okozó hatásaikról ellentmondásos eredmények születtek. Több kutatás szerint a glifozáttal dolgozóknál jelentősen megnő a non-Hodgkin limfóma kialakulásának esélye, mások viszont nem találtak összefüggést a a daganattípus és a vegyszer között. Az állatkísérletek eredményei miatt viszont az IARC besorolásában a valószínűleg rákkeltő anyagok közé került a glifozát."A glifozát azért került fel a listára, mert bár az embereknél korlátozottak voltak a kutatási eredmények, az állatoknál egyértelmű volt az összefüggés" - mondta Kathryn Guyton toxikológus, a tanulmány egyik szerzője.

Az ipari gyomirtó rákkeltő hatású

Az ipari gyomirtó rákkeltő hatású


A mezőgazdasági vegyszerekkel foglalkozó cégek nem értenek egyet az IARC jelentésével, többek között a "tudományos eredmények közötti válogatással" vádolják a szervezetet, és "következetlennek" tartják a vegyületek besorolását. Az IARC egy négyfokú skálán osztályozza a vegyületeket, összetevőket, keverékeket, környezeti tényezőket és kórokozókat az alapján, hogy mennyire károsítják a szervezetünket, illetve mekkora az esély arra, hogy azok daganatot okoznak.

Az 1-es csoportba az egyértelműen karcinogén anyagok tartoznak (például az azbeszt, a formaldehid, az Epstein-Barr vírus vagy a dohányfüst), a 2A a valószínűleg karcinogén, a 2B a lehetségesen rákkeltő, a 3-as csoportba a nem besorolható, a 4-es csoport pedig a nem rákkeltő anyagokat tartalmazza.

Forrás: www.thelancet.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +32 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többször erősen megnövekszik a felhőzet, ezekből szórványosan várható zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag