Méltányosságból finanszírozott kezelések

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a társadalombiztosítás által nem támogatott gyógyszerek árához méltányosságból támogatást nyújthat. Az elbírálás alapesetben 30 nap, ám sokszor csúszik a döntés, aminek gyakran a kérelmek hiányossága az oka.

A rákbetegek többsége előzetes kérelem nélkül, automatikusan megkapja a számára szükséges onkoterápiás kezeléseket. A betegek egy kisebb hányada viszont csak a méltányossági rendszer keretei között juthat hozzá a - finanszírozásba még be nem fogadott - korszerű terápiákhoz. Ezekre a kezelésekre az OEP 2007. első félévében 1,4 milliárd forintot fizetett ki.

Az OEP a www.daganatoserek.hu érdeklődésére arról tájékoztatott: 2007 első félévében több mint 520 méltányossági kérelem érkezett onkoterápiás készítményekre. A beérkezett kérelmek 5-10 százalékát utasították el arra hivatkozva, hogy a kérés szakmailag nem volt indokolt, pontosabban fogalmazva: "a kérés nem a gyógyszer alkalmazási előiratában szereplő indikációra történt". A döntések többsége tehát pozitív, ám az elbírálást sokszor hátráltatja, hogy a kérelmek mintegy 40 százaléka hiányosan érkezik az egészségbiztosítóhoz.

Kit érinthet a méltányossági eljárás?

Méltányosságból egyebek mellett akkor adható finanszírozás, ha a beteg az általánosan támogatott gyógyszerek közül megfelelő eredményességgel egyikkel sem kezelhető, vagy ezek használatával életminőségében jelentős javulás nem következik be. A méltányossági kérelmet benyújthatja a beteg biztosított és az egészségügyi szolgáltatásra jogosult személy, a törvényes képviselő, vagy közeli hozzátartozó is. A kérelmet írásban kell benyújtani a lakóhely szerint illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárhoz. A kérelmet célszerű gondosan összeállítani, ellenkező esetben az OEP hiánypótlásra fok felszólítani, ami az eljárás elhúzódásához vezethet.

Amire feltétlenül szükség van

A Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező, de nem támogatott gyógyszerekre vonatkozó méltányossági kérelemnek tartalmazni kell:

  • a beteg személyi adatait (név, anyja neve, lakcíme) és TAJ számát,
  • a kért gyógyszer megnevezését,
  • a beteg nyilatkozatát a saját és a vele közös háztartásban élők által a kérelem benyújtását megelőző három hónapban megszerzett nettó jövedelemről,
  • 3 hónapnál nem régebbi kórtörténeti összefoglalót, amely igazolja, hogy a beteg kizárólag az igényelt termékkel kezelhető, a kezelő szakorvos javaslatát, amelynek tartalmaznia kell a gyógyszer nevén, kiszerelésésén és pontos dózisán kívül a gyógyszerváltás indokolását, ismertetni kell az eddigi terápiák hatását, be kell mutatni az új kezelések várhatóan jobb hatékonyságát, jelezve azt is, hogy mennyi időtartamra kérik a támogatást (legfeljebb egy évre kapható),
  • vény a kért gyógyszerről, "Eü. rendelet" jogcímmel és a BNO feltüntetésével,
  • nem az adott indikációra forgalomba hozott gyógyszer esetén a kezelőorvos által megkért előzetes OGYI engedélyt.

Döntés a kérelemről

Az OEP megvizsgálja a betegdokumentáció szabályszerűségét és a kérelem megalapozottságára utaló adatokat is. Az ellenőrzést az orvosnál a helyszínen, vagy az ellenőrzendő iratok másolatának bekérésével is elvégezheti az egészségbiztosító. Megvizsgálják a betegség súlyosságát, az alkalmazott és kérelmezett kezeléseket, a kérelem benyújtása előtti és a kérelem teljesítése esetén várható eredményességet, és azt is, hogy az adott gyógyszernek van-e az adott diagnózishoz jóváhagyott alkalmazási területe. A méltányossági eljárások eleme a kérelmező beteg jövedelmi helyzetének vizsgálata is.

Az OEP alapesetben 30 napon belül dönt, életmentő, életet veszélyeztető sürgős esetben a kérelmet soron kívül elbírálja. A határozartól írásban tájékoztatja a beteget és kezelőorvosát. A méltányossági jogkörben hozott döntés ellen nem lehet fellebbezni - tájékoztat a www.daganatoserek.hu portál.

A kérelem hiánytalan benyújtásához szükséges hivatalos tájékoztató az OEP honlapján megtalálható.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció