Mellre szívtuk...

Az azbeszt ipari használatának múlt századi elterjedése miatt egyre több lesz a rosszindulatú mellhártyadaganat. E súlyos és agresszív elváltozásnak eddig - részben hosszú lappangási ideje miatt - nem volt hatékony gyógymódja. Új szer új reményt hozhat.

Az azbeszt a főbűnös

A rosszindulatú mellhártyadaganat (Malignus Plerualis Mesothelioma - MPM) a tüdőt körülvevő szövet vagy a mellhártya rosszindulatú daganatos elváltozása. Nagyon hosszú - jellemzően 20-40 év - lappangási időszak alatt fejlődik ki, kialakulása leggyakrabban azbeszthatásnak tulajdonítható, így fokozottan veszélyeztetettek a bányában, építőiparban foglalkoztatott emberek, valamint a panelházakban élők.

Elhelyezkedése miatt a tumor növekedésekor nyomja a tüdőt, és megváltoztatva az anatómiai struktúrát, elmozdítja a szívet és a fő légutakat is tartalmazó mellkasfalat, és akadályozza a rekeszizmok mozgását. A fenti okok miatt súlyos fájdalmakkal, légzési nehézséggel, súlyvesztéssel, fáradtsággal jár a betegség. A kór rendkívül agresszív, különböző megjelenési formákkal és változó klinikai képpel, kezelés nélkül 4-12 hónapon belül halálhoz vezet!

Az érintettek 50-80 százalékánál szerepel a kórtörténetben az azbeszthatás, vagyis elsősorban azok veszélyeztettek, akik közvetlenül, vagy közvetve huzamosabb ideig azbesztet tartalmazó környezetben éltek, vagy dolgoztak.

Az azbesztanyagokon belül alakjuk szerint megkülönböztetünk spirálszerűen kanyargósokat, amelyek rövidek, valamint a mesothelioma szempontjából fontosabbakat, a hosszú és tűszerű alakúakat. Sajnos ez utóbbi csoportba tartozik az ipari felhasználású azbesztanyagok 90 százaléka. A rosszindulatú mellhártyadaganatot 1931-ben írták le először, de 1960 előtt meglehetősen ritkának számított. Az iparosodást követően az azbeszt - és különösen a kék azbeszt - használatának elterjedésével ugrásszerűen nőtt a megbetegedések száma, 1975-85 között például a négyszeresére emelkedett.

Klinikai kísérletekkel igazolták - az azbeszt mellett - egy kettős szálú DNS vírusnak, az ún. SV40-nek szerepét a betegség kialakulásában. Az SV40 egyébként egy papovavírus, ami a majmokban nagy számban található meg, de kicsi mérete miatt szaporodásához más sejt emzimjeire is szüksége van.

A magyarokat gyakrabban sújtja

A mellhártyadaganat egy különösen rosszindulatú daganattípus, és bár gyakorisága nem tartozik a legmagasabbak közé, de folyamatosan emelkedik. Egymilliós népességre 1-2 eset esik évente, az USA-ban évi 2-3 ezer, Németországban évente mintegy 1200 újonnan diagnosztizált esetet rögzítenek. A magyarországi előfordulás négyszer gyakoribb, mint a nemzetközi átlag, 2003-ban 78 esetet fedeztek fel.

Az előrejelzések szerint világszerte mintegy 250 ezer ember halálát fogja okozni e betegség az elkövetkező 35 évben. 20 éven belül pedig a felismert esetek számának folyamatos - mintegy évi tízezerre történő - növekedésére számítanak a szakértők. A "csúcsot" az Egyesült Államokban 2010, Európában pedig 2020 körülre várják.

A mesothelioma elsősorban a középkorú férfiak betegsége, a férfi-nő arány 5:1, az érintettek átlagos életkora 60 év. A hosszú lappangási időszak és a fentiek miatt a kórtörténet felállításakor nagyon fontos annak a kiderítése, hogy a beteg került-e kapcsolatba azbeszttel - akár évtizedekkel ezelőtt is.

Felismerés

Mivel a rosszindulatú mellhártyadaganat kifejlődéséhez olykor 20 évre is szükség van, így minél előbbi felismerésére lenne szükség. A jelentkező klinikai tünetek közül kiemelhető a mellkasi fájdalom, a nehézlégzés és a köhögés, aminek hátterében a mellhártyában felgyűlő folyadék áll. Fizikális vizsgálattal leghamarabb az érintett oldalon a jól ismert "hátkopogtatással" folyadék érzékelhető.

A diagnózis különféle radiológiai vizsgálatokkal pontosítható. A mellkasi röntgenfelvétellel a már említett mellhártyafolyadékot észlelhetik, a mellkasi ultrahang-vizsgálat az esetek nagy többségében a már meglévő kórós elváltozásokat is kimutatja. CT-vel, de még inkább MRI vizsgálattal már a mellkasi szervek vagy a gerincvelő esetleges érintettségéről is pontos információkat kaphatunk. A végső diagnózis felállítása mellhártyatükrözéssel és kapcsolódó szövettani vizsgálattal történik.

Egy mesothelioma antigén kimutatására alkalmas módszer kifejlesztése jelenleg is folyik. A klinikai vizsgálatok eredményei szerint már a mesothelioma kialakulása előtt érzékelhető egy antigén, azonban azt még nem tudni, hogy ennek a megjelenése a kialakulás előtt évekkel vagy csak néhány hónappal történik. Mindazonáltal ez az egyszerű módszer érzékenysége és specifitása miatt alkalmasnak tűnik - legalábbis a veszélyeztetett csoport - szűrésére.

Bajos gyógyítás

Az alacsony betegszámból adódóan az olyan ismert onkológiai elváltozásokhoz képest, mint például a mell- vagy prosztatarák, sajnos sokkal kisebb figyelmet kap a mesothelioma, pedig komoly terheket ró az érintettekre és a társadalomra.

E daganattípusnál sok esetben sem a sebészeti, sem a radiológiai kezelés nem járható út. Egyfelől a hosszú lappangási idő miatt nagyon ritkán ismerik fel olyan korai állapotában, hogy sebészeti úton kezelhető legyen. Másrészt - hasonló okok miatt - a sugárkezelés sem folytatható koncentrált formában, viszont a tüdő nagy területére kiterjedő radioterápia komoly mellékhatásokkal jár.

Sebészeti beavatkozásra az esetek kevesebb, mint 15 százalékában kerül sor, csak lokális kiterjedés esetében, radioterápiát elsősorban mellkasfali érintettség esetén, palliatív céllal alkalmaznak.

Marad tehát a gyógyszeres terápia, így nem csoda, hogy az elmúlt évek során több mint ötven, az onkológia egyéb területén már alkalmazott vagy teljesen új szert próbáltak ki a rosszindulatú mellhártyadaganat kezelésére, sajnos számottevő eredmény nélkül.

Az ún. citotoxikus kemoterápia évtizedek óta az előrehaladott stádiumban lévő rákos megbetegedések kezelésének egyik alappillére. A rosszindulatú mellhártyadaganat kezelésében áttörést hozó hatóanyag, a pemetrexed is a citotoxikus terápiás módszerek közé tartozik, azonban újfajta módon fejti ki hatását, hozzásegítve a nem operálható rosszindulatú mellhártyadaganatban szenvedő betegeket egy hosszabb élet lehetőségéhez. E hatóanyag ugyanis egyidejűleg több, a rákos sejtek túlélését biztosító enzimre is hat.

Ez a többszörös támadáspont adta rendkívüli hatékonyság tette lehetővé, hogy az onkológusok olyan területen is sikert érhessenek el vele, ahol a több mint 50 eddig kipróbált gyógyszer, kezelési eljárás gyakorlatilag hatástalan maradt.

A pemetrexed ciszplatinnal kombinálva az első és egyetlen hatóanyag-kombináció, amelyet a rosszindulatú mellhártyadaganat kezelésére törzskönyveztek. A klinikai vizsgálatok eredményei alapján ez az első kemoterápiás eljárás, amely a ciszplatin monoterápiához képest statisztikailag szignifikánsan hosszabb túlélést és több mint kétszeres válaszadási arányt biztosít a mesotheliomás betegeknek. Az eddigi átlagos 4-5 hónapos túlélési rátával szemben, e gyógyszernél egy évvel a terápia megkezdése után a betegek fele még életben volt.

Az új hatóanyag-kombináció az egyéves túlélés javításán túl jelentősen jobb életminőséget is biztosít az ebben a súlyos fájdalmakkal járó betegségben szenvedők részére. A vitaminpótlás (folsav és B12-vitamin) alapvető fontosságú a pemetrexed kombináció kezelés során, hiszen ezzel csökkenthető a mellékhatások előfordulása és gyakorisága. A gyógyszer adagolása rendkívül kényelmes, a mintegy tíz percig tartó infúziós terápiára háromhetente egyszer van szükség.

A pemetrexedet általánosságban jól tűrte a betegek szervezete. A leggyakoribb mellékhatásként hematológiai rendellenességeket, gyomor- és bélrendszeri panaszokat, fáradtságot jelentettek. Az Európai Unió több országában a pemetrexed már társadalombiztostási támogatással is hozzáférhető a betegek számára.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső