Limfóma: a nyirokrendszer daganata

Kevesen gondolunk rosszindulatú megbetegedésre, amikor láz, izzadás, megnagyobbodott nyirokcsomók jelentkeznek szervezetünkben. A sokszor elbagatellizált tünetek mögött sokféle betegség állhat, például limfóma.

Hogyan lesz a védelemből támadás?

A nyirokrendszer nem különálló szerv, sejtjei az egész szervezetben előfordulnak. A nyirokrendszer szoros működési egységet alkot az immunrendszerrel és csontvelővel. A legfontosabb nyirokszervek szoros működési egységet alkotnak az immunrendszerrel és a csontvelővel. A legfontosabb nyirokszervek a nyirokcsomók, a lép, a gyomor-bélhuzam nyirokszövete és a szegycsont mögött elhelyezkedő csecsemőmirigy. A nyirokrendszer feladata a szervezet védelme a betolakodó kórokozókkal szemben.

Az egyes nyirokszerveket nyirokerek kötik össze. A nyirokkeringés fő sejtjei a limfociták . A nyiroksejtek rosszindulatú átalakulásának következtében a nyirokcsomók, a lép, vagy más szervek megnagyobbodnak, megbetegednek. A kóros limfociták a nyirokcsomóban összegyűlve, annak duzzanatát okozza. A limfóma tehát a nyirokrendszer sejtjeit, a limfocitákat érintő betegség. Limfóma esetén a limfociták rákos sejtként működnek, ellenőrizetlenül növekednek, osztódnak, illetve nem pusztulnak el kellő mértékben. Leggyakrabban a nyirokcsomókban, lépben és a csontvelőben alakul ki, de létrejöhet limfóma a gyomorban, májban is. A betegség egy időben gyakran megtámadja a test különböző részeit.

A limfómák egyik fajtája a minden életkorban előforduló betegség a Hodgkin-kór . E betegség neve első leírójától egy Hodgkin nevezetű orvostól származik, aki 7 beteg kórtörténetét írta le. A betegségnek jellemző szövettani képe van, az ún. Steinberg-Reed sejtek elkülönítik a többi nem-Hodgkin limfómáktól. A betegség ma már nagyon jól gyógyítható.

A nem Hodgkin-limfómáknak kb. 30 típusa ismert. Előfordulási gyakoriságuk Magyarországon és a világon is emelkedett, hazánkban mintegy ezer új megbetegedést fedeznek fel évente.

Mikor kezdjünk el gyanakodni?

Non-Hodgkin Tudjon meg többet a Non-Hodgkin limfómák tüneteiről és kezeléséről A non-Hodgkin-limfóma legjellemzőbb tünete a fájdalmatlan nyirokcsomó-megnagyobbodás, amely a nyakon, hónaljban vagy a lágyék területén jelentkezik, de más testtájékon is előfordulhat. Ha nagyobb csomót észlelünk, nem kell mindjárt limfómára gondolni, hiszen a különféle fertőzések okozta nyirokcsomó-duzzanatok előfordulása gyakoribb, mint a rosszindulatú megbetegedés.

De ahogy a közmondásból is ismerjük "jobb félni, mint megijedni" alapon, ha ez tartósan, két hét után is fennáll, vagy még a megfigyelési idő alatt tovább nő, és más okra nem derül fény, mindenképpen vizsgálódni kell tovább, részletes orvosi kivizsgálásra van szükség.

Milyen panaszok esetén kell feltétlenül orvosi kivizsgálást végeztetni? A tartós visszatérő, megmagyarázhatatlan láz, nyirokcsomóval együtt már több mint gyanús lehet. Az olyan erős éjszakai izzadás, amelytől átázik a hálóruhánk és az ágynemű, vagy az akaratlan, jelentős fogyás, fáradékonyság és étvágytalanság, esetleg az egész testre kiterjedő, kínzó viszketés mindenképpen orvosi kivizsgálást igényel.

A nem nyirokcsomóból, hanem más szervből kiinduló limfóma a megbetegedett szervre jellemző panaszokat okoz. A gyomorban vagy belekben kialakuló limfóma például hasi fájdalmakat, emésztési zavarokat okoz. Mellűri limfóma köhögést, nehézlégzést válthat ki. A legtöbb non-Hodgkin-limfóma B-sejtes limfocitákból indul ki, a T-sejtes limfóma jóval ritkábban és jellemzően inkább fiataloknál fordul elő.

A megmagyarázhatatlan láz is utalhat limfómára
A megmagyarázhatatlan láz is utalhat limfómára

A limfóma fajtái

A nem-Hodgkin-limfóma nem egységes megbetegedés, mintegy 30 eltérő viselkedésű betegség gyűjtőneve. Bármelyik életkorban előfordulhat, de idős emberekben gyakoribb. Az átlagéletkor a diagnózis felállításakor 60-65 év. Férfiaknál valamivel gyakrabban fordul elő, mint nőknél. Kockázati tényezői között bizonyos vírusfertőzések is felmerülnek. Vannak közöttük kevésbé rosszindulatú és nagyon agresszív formák is. Az ún. indolens nem-Hodgkin limfóma lassan halad előre, kezdetben nem okoz tüneteket, éppen ezért jó ideig rejtve maradhat, gyakran felfedezése a véletlen műve, például vérvizsgálat, mellkasröntgen-vizsgálatok végzése során bukkannak rá. A betegek többsége a diagnózis megállapítása után hosszú ideig nem igényel kezelést.

A non-Hodgkin lomfóma agresszív formája az indolenssel szemben gyorsan növekszik és nagyon rosszindulatú megbetegedés. A betegség korán ad tüneteket, és ez a szerencse, mert ezek miatt a betegek korán orvoshoz fordulnak. Itt a hangsúly a "korai" elnevezésen van, mert ez a forma megfelelő kezelés nélkül 1-2 hónapon belül kritikus helyzetbe hozhatja a beteget. A korai kivizsgálásnak azért is van nagy jelentősége, mert kezelésre az esetek többsége nagyon jól reagál. Agresszív non-Hodgkin limfómában az esetek 40-75 százalékában érhető el teljes gyógyulás.

Diagnózis

A nem-Hodgkin limfóma típusának meghatározása csak szövetmintából lehetséges. A beteg nyirokcsomó egy részét, vagy a teljes nyirokcsomót sebész eltávolítja és szövettani vizsgálat készül belőle. A biztos diagnózis csak ez alapján állítható fel. Ha a szövettan negatív eredményt ad, de a panaszok, tünetek továbbra is fennállnak, ne nyugodjunk bele, szoros megfigyelés és a mintavétel megismétlése szükséges. A betegség kiterjedését, stádium meghatározását különböző vizsgálatokkal lehet megállapítani ( csontvelő-biopszia , CT-, MRI-, PET-vizsgálat , ultrahangvizsgálat, stb.).

Kezelés

A kezelésnek nincs egy egységes, mindenkire ráhúzható uniformisa. A kezelést mindig egyénre szabottan kell meghatározni. Általánosságban elmondható, hogy a kezelés alapja a kemoterápia és a sugárkezelés. A daganatos nyiroksejtek gyorsan osztódnak ezért érzékenyek a megfelelő kemoterápiára, röntgen-besugárzásra. A betegek többsége jól reagál ezen kezelés valamelyikére, vagy a kettő kombinációjára. Bizonyos esetekben azonban agresszívabb kezelésre is szükség lehet. A csontvelő funkciójának megőrzése érdekében a csontvelői őssejtek visszaültetése is szükségessé válhat.

A limfóma kezelésében mérföldkövet jelentett az immunterápiának az a formája, amely a daganatos nyiroksejtek ellen kifejlesztett ellenanyaggal, a gazdaszervezet jelentős károsítása nélkül csak a beteg sejteket pusztítja el. Ez az új, jól tolerálható immunterápia ma már a kezelés standard részévé vált. A célzott kezelés, egy a daganatsejtek felszínén nagy mennyiségben található fehérjéhez kötődik, és a szervezet védekezőrendszerének segítségével az így megjelölt beteg sejtek pusztulását eredményezi.

Alkalmazásával a terápiás eredmények javulása észlelhető, a mellékhatások fokozódása nélkül.

)
Emlékeztető oltások (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: