Javuló eredmények a tüdőrák kezelésében

Az onkológia, és a tüdőonkológia az egyik legdinamikusabban fejlődő orvostudományi terület. Hazánkban nemzetközi viszonylatban is remek terápiás eredményeket mutathatnak fel az itthoni szakemberek. Magyarországon a tüdőrákos betegek 5 éves túlélése 17 százalék.

Érdemes azt is hangsúlyozni, hogy elenyészőek a különbségek külföldhöz képest a diagnózis és a gyógyszerekhez való hozzáférés vonatkozásában. Ostoros Gyula, a Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet osztályvezető főorvosa ugyanakkor leszögezte, még ezeket a különbségeket is mindenképp be kell hozni.

"Magyarország világelső a lakosságszámhoz viszonyított tüdőrák-előfordulásban: évente 10 000 új beteget regisztrálnak, intézetünkben pedig az ellátott betegek 60 százaléka tüdőrákos. A környező országok onkológiai ellátásának lehetőségeihez és színvonalához képest a magyar onkológiai ellátást egyáltalán nem tartom rossznak. Mindez különösen igaz a posztszocialista országokkal való összehasonlításban. A vezető nyugat-európai országokkal összehasonlítva már vannak különbségek, de a diagnózis és a gyógyszerekhez való hozzáférés vonatkozásában ezek a különbségek nem olyan nagyok. A legfőbb eltérés az, hogy Nyugaton a betegek hamarabb hozzáférnek finanszírozott formában az új gyógyszerekhez, azonban a keletebbre lévő országokhoz képest azonban nálunk sokkal jobb a helyzet" - fejtette ki az osztályvezető főorvos. Az onkológiai ellátás helyzete leképezi a teljes magyarországi egészségügyi ellátás általános színvonalát. Ugyanakkor az onkológia az egyik legdinamikusabban fejlődő orvostudományi ágazat. Mindezt Ostoros Gyula is osztja. "Az elmúlt öt évben a tüdőrák kezelésében is óriási fejlődés ment végbe, nemcsak a nagy értékű gyógyszerek megjelenése miatt, hanem a képalkotó és a patológiai diagnosztika vonatkozásában egyaránt." Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben az elmúlt évtizedben két-háromszorosára emelkedett a tüdőrák túlélési aránya.

A tüdőrákos betegek nagy részét a tüdőgyógyászati ellátórendszer kezeli

Ugyanakkor tény, hogy Magyarországon az onkológiai gyógyszerek befogadását sokszor csak évek múltán követi a finanszírozás. Azonban a hazainál még körülményesebb a befogadás például az Egyesült Királyságban. "Az új gyógyszerek a fejlett nyugati világból jönnek, az áruk is ennek alapján kerül meghatározásra, tehát nagyon magas a megnyert életévek, hónapok költsége. Ráadásul az innováció rengetegbe kerül, de amikor lejárnak a szabadalmak, és generikussá válnak a szerek, az ár vonatkozásában már nincs probléma. A biológiai utánkövető szereknél nincs árzuhanás, de ott is alacsonyabb lesz az ár, és ezeket már meg tudjuk adni a betegeknek. A problémát az új szerek finanszírozása jelenti, melyek egy beteg vonatkozásában akár tízmillió forintos nagyságrendűek is lehetnek."

A tüdőrákos betegek 60-70 százalékát - a sugárterápia kivételével - nem az onkológiai, hanem a tüdőgyógyászati ellátórendszer kezeli. A jövőben a szakember szerint szervspecifikus onkológia fog létrejönni, mert rengeteg az újdonság minden egyes szakterületen, éppen ezért nem várható, hogy valaki ugyanúgy értsen az emlőrákhoz, mint a gasztroenterális tumorokhoz.

"Arról, hogy ez a specializált szakemberek által nyújtott ellátás szervspecifikus centrumokban vagy szubspecialitásokat tartalmazó onkológiai centrumokban valósuljon meg, lehet vitatkozni."

A rendszerben természetesen több onkopszichológusnak lenne helye, akik a hozzátartozókkal is tudnának foglalkozni. A szociális gondozószolgálat pedig legfeljebb napi 1 órás segítséget biztosít. A megoldás a palliatív hospice osztályok fejlesztése volna, és a pszichológusi, pszichiáteri segítséghez való széles körű hozzáférés.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)