Javítja a rákból felgyógyult betegek állapotát a testmozgás

A mozgás javíthatja azoknak a rákos betegeknek az általános közérzetét és energiaszintjét, akik már túl vannak a számukra előírt kezeléseken - derült ki a Hongkongi Egyetem legújabb kutatásából.

A vizsgálat során a kutatók 34 klinikai vizsgálatba összesen 93 betegek vontak be, akik között volt mell-, nőgyógyászati-, prosztata-, vastagbél-, gyomor- és tüdőrákos páciens. A kísérleteket a betegek számára előírt kezelések után, már a gyógyulási időszakban végezték el, és mintegy 13 hétig tartott. A különböző betegeknél, akik átlagéletkora egyébként 55 év volt, különböző fizikai gyakorlatokat is alkalmaztak.

Az összes beteg esetében megfigyelhető volt az általános közérzetjavulás, ami mellett csökkent a testtömegindexük, és javultak fizikai funkcióik, mint például az oxigénfelvétel szintje, illetve energikusabbá is váltak. A mozgás hatására jobb lett a lelkiállapotuk, sőt a depressziós tünetek is csökkentek. Egyes betegeknél a testmozgás még a rák kiújulásától való félelmet is mérsékelte.

Az eredményekből kiderült, hogy a súlyzós gyakorlatokkal kombinált aerob testmozgás sokkal hatékonyabb volt az általános közérzetük, valamint a mentális állapotuk javulását tekintve, mint az aerob gyakorlatok önmagukban. A tanulmány a BMJ februári online kiadásában jelent meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció