A rák első nyolc jele

Az összes rákbetegség egyharmada megelőzhető lenne, ha tudnánk, hogyan kell önvizsgálatot végezni, és mire kell figyelni.

Évente tízezer ember menekülhetne meg

Magyarországon évente több mint 80 ezer új daganatos beteget regisztrálnak. Itthon a szív- és érrendszeri betegségek után a rosszindulatú daganat a második leggyakoribb halálok. 2021-ben összesen 14 819 ember hunyt el a különféle daganatos betegségek következtében a KSH adatai szerint .

Mindeközben az összes rákbetegség egyharmada megelőzhető lenne, ha tudnánk, hogyan kell önvizsgálatot végezni, és az önvizsgálat alkalmával mire kell figyelni. A tömegtájékoztatás nagy figyelmet fordít arra, hogy milyen szűrővizsgálatokra kell és érdemes elmenni, valamint milyen elváltozásokkal kell rögtön orvoshoz fordulni. Ezeknél a betegségeknél ugyanis nagyon fontos a korai felismerés.

rák, daganatos megbetegedés, betegség, önvizsgálat, megelőzés,
Korai felismeréssel jóval magasabbak a túlélési arányok a daganatos betegek körében. Fotó: Getty IMages

Mit tehetünk, és mire figyeljünk?

A Magyar Rákellenes Liga évente a cselekvés fontosságára hívja fel a figyelmet. Az önvizsgálattal, szűrésre járással, a tünetekre odafigyeléssel megelőzhető, illetve korai stádiumban felismerhető lehet a daganatos betegség. Fontos kérdés tehát, hogy mit tehetünk, hogy egészségesek maradjunk, hogy a daganatos betegséget még korai stádiumban felismerjük.

A legfontosabb a primer prevenció, és kiemelt szerephez jut az egyén saját felelőssége, hogy figyeljen a tünetekre és az önvizsgálatra. Testünk ugyanis jelzéseket küld számunkra, figyelmeztetve minket, hogy valamilyen betegség van kialakulóban.

Annak érdekében, hogy a daganatos megbetegedések kialakulását megelőzzük, vagy már korai stádiumban megkaphassuk a megfelelő kezelést, a következő nyolc figyelmeztető jelre kell odafigyelnünk:

1. anyajegyen, szemölcsön látható változások

2. indokolatlan fogyás

3. nyelési nehézségek

4. nem múló köhögés, rekedtség

5. érezhető csomó, duzzanat a mellben, herékben

6. fekély, sérülés a bőrön, amely nem gyógyul

7. véres, szokatlan széklet, vizelet

8. szokatlan vérzés, váladékfolyás.

Ha ezek közül bármelyiket két hétnél hosszabb ideig észleljük, azonnal forduljunk orvoshoz! Ne feledjük azt sem, hogy vannak olyan daganatos megbetegedések is, amelyeket nem tudunk önvizsgálattal felfedezni, ezért rendszeresen járjunk el szűrésre!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)