A D-vitamin csökkenti a hasnyálmirigyrák kockázatát

Egy amerikai tanulmány szerint a helyes D-vitamin-fogyasztás csaknem felére képes csökkenteni a hasnyálmirigyrák kockázatát. Mivel a betegség gyorsan halálhoz vezethet, a legtöbb ember számára ajánlatos 400-500 NE D-vitamint szedni naponta - Ralph W. Moss

Napi 400 NE D-vitamin 43 százalékkal csökkenti a hasnyálmirigyrák kockázatát

Egy nemrég publikált tanulmány szerint a megfelelő mennyiségű D-vitamin-fogyasztás csaknem felére csökkentheti a hasnyálmirigyrák kockázatát. Ezt állapította meg az a hatalmas méretű vizsgálat, amit a Northwestern és a Harvard Egyetemeken végeztek. Ez volt az egyik első, nagy populáción végzett epidemiológiai tanulmány, amely ennek a kulcsfontosságú tápanyagnak és a hasnyálmirigyráknak a kapcsolatát elemezte.

A tanulmányban a kutatók két nagyméretű, hosszú távú egészségügyi felmérés adatait elemezték. Több mint 45 ezer egészségügyi beszámolót néztek át, ezek olyan 40 és 75 év közötti férfiakról készültek, akik az "Egészségügyi dolgozók követési tanulmányában" részt vettek. A kutatók átnéztek további 75 ezer beszámolót is, amelyek olyan 38 és 65 év közötti nőkről készültek, akik a "Nővérek egészségügyi tanulmányának" résztvevői voltak. A két tanulmányban összesen 365 hasnyálmirigyrákos egyént azonosítottak.

A kutatás eredménye szerint a hasnyálmirigyrák kockázata 43 százalékkal csökkent azokban az egyénekben, akik olyan táplálékkiegészítőt szedtek, amely az amerikai szabványban javasolt napi D-vitamin mennyiséget tartalmazta (400 Nemzetközi Egység; NE/nap).

Azokkal összehasonlítva, akik kevés D-vitamint fogyasztottak (vagyis napi 150 NE-nél kevesebbet), az alábbi kockázatcsökkenéseket figyelték meg:

  • 22 százalék azokban, akik 150-299 NE/nap D-vitamint kaptak;
  • 43 százalék azokban, akik 300-449 NE/nap D-vitamint kaptak;
  • 44 százalék azokban, akik 450-599 NE/nap D-vitamint kaptak;
  • 41 százalék azokban, akik 600 NE/nap vagy több D-vitamint kaptak.

Ennek a vizsgálatnak az eredményei arra utalnak, hogy azokban az egyénekben a legnagyobb a kockázatcsökkenés, akik legalább az ajánlott napi D-vitamin-mennyiséget megkapják, ugyanakkor ennek a dózisnak a növelése már nem jár további értékelhető haszonnal. A nagyon magas dózis talán csekély mértékben csökkenti is a hasnyálmirigyrákkal szembeni védőhatást. A kutatók attól tartottak, hogy az A-vitamin (ami a multivitamin-készítmények szokásos komponense) esetleg gyengítheti a D-vitamin előnyös hatását. Mindazonáltal a vizsgálat kimutatta, hogy sem az A-vitamin-, sem a kalciumfogyasztás nem járt együtt a hasnyálmirigyrák kockázatának növekedésével. "Eredményeink arra utalnak, hogy a D-vitamin szerepet játszhat a hasnyálmirigyrák kialakulásában és megelőzésében", írták a szerzők.

A D-vitaminnak a prosztatarák megelőzésében is jelentős szerepe van

"Mivel a hasnyálmirigyrák felderítésére nincs hatékony szűrővizsgálat, a betegség kontrollálható kockázati tényezőinek felderítése lényeges szerepet játszik azoknak a stratégiáknak a kifejlesztésében, amelyek képesek ezt a daganatos betegséget megelőzni", nyilatkozta a cikk szerzője, Halcyon Skinner, Ph.D., a chicagói Northwestern Egyetem Feinberg Orvosi Karának adjunktusa. Dr. Skinner a táplálkozás és a rák, különösen a táplálkozás és a hasnyálmirigyrák közötti kapcsolat szakértője.

Ezen túlmenően Dr. Skinner azt is elmondta, hogy "a D-vitaminnak a prosztatarák megelőzésében és kezelésében is jelentős szerepe van. Kiderült ugyanis, hogy azokon a területeken, ahol többet süt a nap, a prosztata-, az emlő- és a vastagbélrák előfordulása és halálozása is alacsonyabb. Ez arra inspirált minket, hogy a D-vitamin szerepét a hasnyálmirigyrák kockázatában is megvizsgáljuk..."

"A laboratóriumi eredményekkel egyetértésben - amelyek a D-vitamin daganatellenes hatására utalnak - eredményeink felvetik annak a lehetőségét, hogy a D-vitamin szerepet játszhat a hasnyálmirigyrák megelőzésében és mortalitásának csökkentésében. Mivel semmilyen más környezeti vagy táplálkozási faktor nem mutatott ilyen kapcsolatot a kockázattal, indokolt a D-vitamin szerepének további tanulmányozása," jegyezte meg Dr. Skinner.

Hasznos napfény

és a témához kapcsolódó

internetes

áruházunkból!A hasnyálmirigyrák a negyedik a vezető rákhalálozási okok között az Egyesült Államokban, ahol becslések szerint 32000 új eset jelentkezik évente. Még nem tisztázott, vajon ugyanolyan hatásos-e, ha valaki D-vitamin-szükségletét napozással biztosítja, mint ha valamilyen multivitamin táplálékkiegészítőben kapja meg azt - vagy valójában a napfény az, ami hatékonyabb, mint a táplálék-kiegészítők. Néhány évvel ezelőtt Michael Holick, M.D., Ph.D., a Bostoni Egyetem munkatársa parázs vitát keltett, amikor egy népszerű könyvben (Az UV haszna) azt javasolta, hogy az északibb szélességi fokok mentén élő embereknek (ilyen például New England) a téli hónapok során arra kell törekedniük, hogy hetente összesen 30 percnyi zavartalan napfény érje őket.

Mivel a hasnyálmirigyrák nagyon agresszíven viselkedik, és ez a betegség gyakran gyorsan halálhoz vezet, úgy tűnik, hogy a legtöbb ember számára ajánlatos 400-500 NE D-vitamint tartalmazó táplálék-kiegészítőt szedni naponta. Ez körülbelül napi 5 centbe kerül, az ebből származó egészségügyi haszon azonban óriási lehet.

Irodalom: Skinner HG, Michaud DS, Giovannucci E, Willett WC, Colditz GA, Fuchs CS. Vitamin D intake and the risk for pancreatic cancer in two cohort studies. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2006 Sep;15(9):1688.

Fordította és szerkesztette:
Bakács Tibor
az orvostudomány doktora

Ralph W. Moss Ph.D.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: