Új inzulinpumpa segít a diabéteszeseknek

Az inzulinpumpához csatlakoztatott új fejlesztésű érzékelő segít az éjszakai alacsony vércukorszint megelőzésében az 1-es típusú diabéteszes betegekben.

Az új pumpa automatikusan leállítja az inzulin adagolását, amikor a szenzor azt érzékeli, hogy a vércukorszint a kritikus érték alá süllyed. "A hipoglikémia hirtelen nagyon fontos kérdés lett" - magyarázta a Park Nicollet-i Nemzetközi Diabétesz Központ kutatásának vezetője, Dr. Richard Bergenstal. Az alacsony vércukorszint hatásai az enyhe szédüléstől a kómáig illetve halálig terjednek. "Sok beteg retteg a haláltól. Attól félnek, hogy amikor este lefekszenek, másnap már nem fognak felébredni, vagy súlyos rosszullét következik be éjszaka" - tette hozzá Bergenstal. A szakértő szerint ez egy következő lépés lehet az úgynevezett "mesterséges hasnyálmirigy" létrehozása felé az 1-es típusú cukorbetegek számára, akik képtelenek önmaguktól inzulint termelni.

A aktuális számában megjelent kutatáshoz 247 I-es típusú diabéteszben szenvedő beteget vizsgáltak, akik éjszaka alacsony vércukorszintet tapasztaltak. A résztvevőket véletlenszerűen két kezelési csoportba osztották: az egyik az új eszközt, a másik pedig a hagyományos inzulinpumpát kapta három hónapra.

Az eredmények azt mutatták, hogy az érzékelős pumpát használó betegek 37,5 százalékkal kevesebb ideig tapasztaltak hipoglikémiát a hagyományos pumpát használókhoz képest. Az új eszközt használók ezen kívül éjszaka 32 százalékkal, napközben pedig 31,4 százalékkal kevesebb hipoglikémiás epizódot tapasztaltak.

Az új eszköz ráadásul nem befolyásolta a vércukorszintet, amit mindkét csoportban szabályoztak.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)