Tom Hanks cukorbeteg

Az Oscar-díjas hollywoodi színész, Tom Hanks, hétfőn nyilvánosságra hozta, hogy közel két évtized után cukorbetegség alakult ki nála, ami az orvosai szerint "jól kordában tartható".

"Elmentem az orvoshoz, aki azt mondta: "Tudod, milyen magas a vércukorszinted 36 éves korod óta? Hát, most egyértelművé vált. 2-es típusú diabéteszben szenvedsz" - nyilatkozta az 57 esztendős, kétszeres Oscar-díjas Hanks .

A színész az évek során szerepei miatt hol meghízott, hol jelentős súlyt adott le, ami Dr. Holly Phillips, a CBS orvostanácsadója szerint hozzájárulhatott a betegség kialakulásához. A Számkivetett c. filmhez például 25 kilogrammot adott le a testsúlyából.

Hankshez hasonlóan sok millió amerikaiban alakul ki fokozatosan a 2-es típusú diabétesz. Az Amerikai Diabétesz Társaság adatai szerint 25,8 millió gyermek és felnőtt szenved a betegségben az Egyesült Államokban, de közülük alig 19 millióban diagnosztizálták hivatalosan a rendellenességet. További 79 millió amerikai pedig prediabéteszes állapotban van, ami azt jelenti, hogy vércukorszintje az átlagosnál állandóan magasabb.

A 2-es típusú cukorbetegekben azért magas a vércukorszint, mert szervezetük képtelen megfelelően hasznosítani az inzulint, a táplálék energiává való átalakításához szükséges hormont. A betegség kialakulásához a túlsúly és az ülő életmód is hozzájárul. Sok 2-es típusú cukorbeteg étrenddel és testmozgással kordában tudja tartani betegségét, Hanks azonban nyilatkozatában azt mondta, nála nem jelent megoldást a fogyás.

"Az orvosom azt mondta, hogy ha ugyanannyi lenne a súlyom, mint középiskolás koromban, akkor tulajdonképpen teljesen egészséges leszek, és nem fog kialakulni bennem a 2-es típusú diabétesz" - mondta a színész. "Erre azt válaszoltam, hogy akkor biztosan 2-es típusú diabéteszes leszek, mert soha nem leszek már annyi kiló, ahány középiskolás koromban voltam". A színész 43 kilogrammot nyomott gimnazista korában.

Virginia Peragallo-Dittko, a mineolai Winthrop-Egyetemi Kórház diabétesz és obezitáskutató intézetének igazgatója szerint azonban magas a testsúly, nem a testsúly ingadozása okozhat diabéteszt. A 2-es típusú cukorbetegségnek azonban van egy genetikai komponense is.

"A barátainkat megválaszthatjuk, a családunkat viszont nem" - mondta a szakértő. "A genetikai összetevőn nem változtathatunk. Az életmódon azonban igen. Már egy kisebb fogyás is jelentős hatással lehet a diabétesz megelőzésére; a testsúly 5-7 százalékának leadása már nagyon kifizetődő lehet."

Fotó: Featureflash / Shutterstock.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +0, +10 °C

A hajnali ködfoltokat követően közepesen felhős lesz az ég, számottevő csapadék nem várható. Megélénkül a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 21 fokot mérhetünk. Szerdán nem jön front a térségünkbe. Reggel hűvös lesz, felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi bántalmak, és a megfázásveszély is fennáll. A nap első felében gyakori lehet a vérnyomás-ingadozás is. Növekszik a migrénhajlam. A napsütés jótékony hatással van a hangulatra és a közérzetre, de a szél 1-2 fokkal csökkenti a hőérzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: