Mire figyeljünk, ha cukorbeteg a gyerek?

Szomorú, amikor egy felnőtt bármilyen betegségben szenved, de sokkal rosszabbul viseljük, igazságtalannak érezzük, amikor egy gyerekről derül ki, hogy nem egészséges.

Annyiféle kór létezik. Ágynak döntő, lázzal, fájdalommal járó, pillanatok alatt legyengítő. Szervezetünk aktuális állapotától függ, hogy mennyi idő alatt sikerül a betegségből felépülni és meggyógyulni.

Ha egy családban kiderül a gyerekről, hogy cukorbeteg, a legnagyobb problémát, megrázkódtatást pont az jelenti, hogy nem lehet belőle meggyógyulni. A szülőknek szembe kell nézniük azzal a szomorú ténnyel, hogy ez egy életen át tartó, állandó odafigyelést, diétát igénylő betegség, amelyet sosem szabad félvállról venni. A szülőket gyakran önvád gyötri. Felelősnek érzik magukat a betegség miatt, szoronganak a várható megpróbáltatásoktól, az életmódbeli változásoktól, melyeket ráadásul még gyermekükkel is el kell fogadtatniuk.

A betegség elfogadásának sajátosságai

  • A cukorbetegség elfogadása hasonló a gyászreakció ismert pszichés sajátosságaihoz.
  • A sokk, az elutasítás ("Ez nem lehet igaz, biztosan tévedés!") gyötrő időszakát az agresszió és düh váltja fel.
  • A tárgyalási kísérlet fázisa ("Ugye, ha jól csináljuk, akkor elmúlik az egész?") után a depresszió szinte mindig bekövetkezik ("Ezt lehetetlen végigcsinálni!"). A folyamat vége az aktív elfogadás, amely rendezi az állapotot.
  • Az egyes szakaszok lehetnek hosszabbak vagy rövidebbek, és gyakran az is előfordul, hogy a már feldolgozottnak hitt problémák a betegség során vissza-visszatérnek: például az aktív elfogadásos helyzet ismét depresszióba hajlik. Erre a folyamatra az egész betegvezetés során figyelemmel kell lenni.

Cukorbetegen iskolában

A betegséggel szorosan összefügg az állandóan kontrollált életmód kialakítása. Az iskolát elkezdő cukorbeteg gyereknek meg kell tanulnia odafigyelni önmagára, illetve a betegségére. Ha a betegség már iskolás kor előtt fellép, érdemes kicsit érettebben, hétéves korban iskolába küldeni a gyereket, és megvárni, amíg az anyagcseréje rendeződik.

A szülő feladata, hogy az osztályfőnököt tájékoztassa a betegségről és a gyerek jogairól. A gyermekben pedig tudatosítani kell, hogy ha bármi szokatlant vagy furcsát érez, merjen jelezni, a vércukrát megmérni, akár a tanórán is. Ugyanakkor - ahogy más betegségek esetében is - nem szabad visszaélnie olykor kivételezett helyzetével, és meg kell tanulnia a rendes keretekhez igazodva élnie. A gyermekeknek az 5-8. osztályban már igen változóak a napjai. Több tanórás, stresszesebb napok váltják egymást, tornaórával vagy anélkül. Nem ritka, hogy az ilyen életkorú cukorbeteg gyermek számára három-négyféle életvezetésű napra kell betegségvezetési programot kidolgozni.

Az iskolai étkezés a menzán csak akkor javasolt, ha a heti étrendet a szülő át tudja nézni (esetleg a gondozó "team" dietetikusával megbeszélve), és a konyhatechnikai műveletek is ismertek. Ezek nélkül a menzai étkezés kockázatos, főleg addig, ameddig a gyermek nem éri el azt az életkort, hogy önállóan jó döntéseket hozzon az étkezéseit illetően.

A serdülőkori "kihívások"

Hiába nőnek meg gyermekeink, a rájuk leselkedő veszélyek nem csökkenek, csak átalakulnak. A cukorbeteg serdülőt fokozottabban érintik az alkohol, a dohányzás, a drog káros hatásai. A dohányzás koraivá teheti az érszövődményeket.

A tömény alkoholok (például pálinka, vodka, whisky) fogyasztása a vércukorszint eséséhez vezet, az édes szeszesitalok (például likőrök) cukortartalma vércukoremelkedést okoz. A részegség miatti hányás is súlyos állapotot idézhet elő.

A drogokat a tapasztalat szerint kicsit másképp próbálják ki a cukorbetegek. Az már a múlt, hogy a fecskendőhasználat miatt kábítószer-élvezőnek nézhették őket, mert ma már a fiatal cukorbetegek szinte mindegyike speciális, inzulint tartalmazó tollat úgynevezett pent használ, ami nem alkalmas kábítószer beadására.

A cukorbeteg és (egészséges) serdülőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy nem kisgyerekek már, így a szülői gondoskodást ki kell egészíteniük saját felelősségteljes életvitelükkel.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +10 °C

A reggeli, délelőtti derült időt követően napközben az ország nyugati felén, kétharmadán megnövekszik a felhőzet. Kora délutánig nem lesz csapadék, majd a Dunántúl északnyugati, északi részein elszórtan várhatóak záporok, zivatarok. A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon meg is erősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ma átmenetileg frontmentes idő várható, holnap azonban újabb front érkezik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra