Mi legyen mindig a cukorbetegnél?

A diabétesz számos dolgot megkövetel a betegektől, amelyek betartása nem mindig egyszerű feladat. Persze egy-egy apró kihágás belefér olykor, a vészhelyzetek elkerüléséért azonban néhány alapvető óvintézkedést muszáj kellő komolysággal kezelni.

Mi okozhat problémát?

Először is fontos beszélni a túlzottan alacsony vércukorszintről, azaz a hipoglikémiáról. Ez akkor következik be, ha a vércukorszint 3,9 mmol/l érték alá esik, aminek az e téren nagy ingadozást mutató cukorbetegeknél értelemszerűen még inkább reális a kockázata. Ha ez az állapot hosszabb ideig fennáll, az súlyos következményekkel járhat.

Mit érdemes tudni a vércukorszintről? A témáról bővebben ide kattintva olvashat.

Ilyenkor ugyanis azok a szövetek, amelyek a működésükhöz szükséges energiát glükózból nyerik, éhezni kezdenek. Hipoglikémia esetén legelőször a vegetatív idegrendszer lép működésbe, arra sarkallva a beteget, hogy vegyen fel táplálékot. Emiatt éhség , idegesség, feszültség, izzadás és rossz közérzet is jelentkezhet.

Mivel az érintett szervek közül az agy a legfontosabb, a további tünetek is már többnyire ezzel állnak kapcsolatban. Ahogy a vércukorszint egyre inkább lecsökken, a látás homályossá, a beszéd pedig elkentté válhat. Koncentrálási zavar, zavartság, majd álmosság, de akár agresszió is úrrá lehet a betegen, végül pedig el is veszítheti az eszméletét.

A 15-ös szabály haszna

A baj elkerüléséhez fontos, hogy a vércukorszint mérésére alkalmas készülék mindig kéznél legyen, így már az első gyanús tünetek felfedezése után is kiszűrhető a probléma forrása. Ha a méréssel kapott érték beigazolja a hipoglikémia beálltát, az úgynevezett 15-ös szabály lép életbe. Ez annyit tesz, hogy a beteg először fogyasszon 15 gramm gyorsan felszívódó szénhidrátot, majd 15 perc elteltével mérje meg ismét a vércukorszintjét. Ha a mutató még ekkor sem megy 3,9 mmol/l fölé, ismételje meg a kezelést.

A vércukormérőt minden cukorbetegnek folyamatosan magánál kell tudnia
A vércukormérőt minden cukorbetegnek folyamatosan magánál kell tudnia

Bizonyos élethelyzetekben nem könnyű viszont szénhidráthoz jutni, ezért elengedhetetlen, hogy a diabéteszesek mindig hordjanak maguknál szőlőcukrot, vagy legalább cukrot tartalmazó gyümölcslevet, üdítőitalt, esetleg kekszet. A csokoládé ugyanakkor nem előnyös választás, mert bár magas a cukortartalma, annak felszívódását a benne lévő zsírok késleltetik.

Vészhelyzet esetén

Amennyiben a hipoglikémia már olyan súlyossá válik, hogy a beteg görcsöl, nem tud nyelni, esetleg elájul, glükagonra van szükség. Ezt injekcióval izomba vagy a bőr alá lehet beadni. Az inzulinos cukorbetegek számára elengedhetetlen, hogy mindig tartsanak maguknál ilyen készítményt, hogy azt vészhelyzetben a környezetükben lévők alkalmazhassák a hipoglikémia megszüntetésére.

Az injekció használatát a családtagoknak, barátoknak ugyan meg lehet tanítani, előfordulhat viszont olyan élethelyzet, amikor idegen emberek segítségére van szükség. Annak érdekében, hogy a szituáció számukra is érthető legyen, javasolt olyan tájékoztató kártyát vagy karkötőt hordani, amely legalább címszavakban leírja a teendőket baj esetére.

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: