Lehetek-e cukorbeteg más betegség miatt?

A cukorbetegség lényege az elégtelen inzulinhatás. Számos olyan genetikai szindróma, betegség, gyógyszer, toxin ismert, amely vagy az inzulin elválasztást vagy az inzulin hatását gátolja. Az így kialakuló diabéteszt nevezzük másodlagos cukorbajnak.

A manapság használt diabétesz-felosztások alapján a másodlagos cukorbetegségek közé legalább kétoldalnyi kórkép tartozik. Ezek egy része extrém ritka, a mindennapi gyakorlatban alig fordulnak elő. Némelyek viszont gyakoribbak, ezekre érdemes gondolni, mert az alapbetegség a választandó kezelést befolyásolja, illetve kezelhető alapbetegség esetén a diabétesz javulása várható.

Hasnyálmirigy-betegségek

A gyakoribb formák közé tartoznak a idült hasnyálmirigy-gyulladás kialakulása. Ritkábban epekövesség talaján kialakult hasnyálmirigy-gyulladás is járhat ilyen szövődménnyel. Hajlamosító tényező lehet még a vérzsírok közül a triglicerid magas szintje.

A hasnyálmirigy-betegségek cukorbetegséghez vezethetnek (Fotó: Europress)

A pancreatitis talaján kialakult cukorbetegség inzulinhiányos, így amennyiben diétával nem tartható egyensúlyban, inzulinkezelés szükséges. Sajátossága, hogy az emésztőenzimek termelődésének károsodása miatt a szénhidrátok bomlása és felszívódása elhúzódó lehet, ezt figyelembe kell venni a kezelés során. Másik jellemző, hogy a Langerhans-szigetek egésze károsodik, nemcsak a -, hanem az -sejtek is, amelyek a glukagon nevű hormont termelik. Ez a hormon a vércukorszintet emeli, az inzulin ellen hat. Hiányában veszélyes lehet, ha a vércukor-csökkentés túl jól sikerül és alacsony vércukor (hypoglykaemia) alakul ki. Normál körülmények között a glukagon ilyenkor ellensúlyozza a túlzott inzulinhatást, de hasnyálmirigy eredetű diabéteszben ez az ellenreguláció kiesik. Külön problémát jelent, ha az alkoholizmus talaján kialakult betegséghez alkoholos májkárosodás is társul. A májban egészséges emberben szénhidrát-raktárak találhatóak, májkárosodásban ezek csökkenhetnek, ami a vércukor ingadozását növelheti.

A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata (carcinomája) is okozhat cukorbetegséget, illetve ronthatja a már fennállót. Ilyenkor nem a hasnyálmirigy pusztulása, hanem a daganat által termelt anyagok okozzák a szénhidrát-anyagcsere felborulását. A betegség szerencsére nem gyakori, de minden felnőttkorban kialakult cukorbaj esetében érdemes a kezdeti kivizsgálás során egy hasi ultrahang-vizsgálatot végezni, különösen, ha nem túlsúly mellett alakul ki a diabétesz. A kezelés rendszerint inzulin adagolása, természetesen a daganatellenes kezelés mellett.

A hasnyálmirigy más, ritkább betegségei is vezethetnek cukorbajhoz. Ilyenek az úgynevezett tárolási betegségek, amikor a szervezet valamilyen anyagtól nem tud megfelelő ütemben megszabadulni, ezért az itt-ott lerakódik. Ide tartozik a hemokromatózis, amelyben a vas rakódik le többek között a hasnyálmirigyben és a májban. Felismerésében segítséget nyújthat a bőr szürkés színe, valamint az emelkedett vasszint a vérben. Ilyenkor a laboratóriumi vizsgálatok a vérben a vaskötő fehérjék közel 100 százalékos telítettségét igazolják. Ha a májból szövettani mintavétel történik, ott is látható a vaslerakódás.

Lehetőség van a genetikai eltérés kimutatására is. Az állapot kezelése a vas eltávolítása rendszeres vérlebocsátással - a vörösvérsejtek ugyanis sok vasat tartalmaznak -, mely a szénhidrát-anyagcsere javulásának reményével kecsegtet. Emellett azért rendszerint szükség van inzulinpótlásra.

Gyógyszerek okozta diabetes mellitus

A gyógyszerek okozta diabétesz-formák közül leggyakrabban a mellékvesekéreg-hormonok (kortikoszteroidok) okozta cukorbajjal találkozunk. Ezek a hormonok a vércukrot emelik. Ezt egészséges hasnyálmirigy az inzulintermelés fokozásával egy ideig képes kompenzálni. Tartós, nagy adagú kezelés vagy már előzetesen károsodott inzulintermelés esetén azonban ez elégtelen lehet, és diabétesz alakul ki. A szteroidokat, mint gyógyszereket számos kórkép esetén használják. A teljesség igénye nélkül: asthma, egyéb allergiás kórképek, gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, colitis ulcerosa), számos autoimmun betegség (pl. SLE, polymyositis, vörösvérsejt szétesés/hemolítikus anémia), agynyomás-fokozódás (pl. agydaganat).

A gyógyszerek helyileg alkalmazva - a betegség jellegétől függően orrcsepp, orrspray, inhalációs spray, beöntés, kúp, krém - csak kis mennyiségben szívódnak fel, de nem mindig van ilyen adagolásra lehetőség. Alkalmazásuk rendszerint az előny és a kockázat mérlegelésével történik, azaz akkor, ha a kezelés elmaradása nagyobb bajt okozna, mint a lehetséges mellékhatások. Törekedni kell a lehető legrövidebb idejű alkalmazásra és a legkisebb hatásos dózis használatára. Emellett gondolni kell a diabétesz kialakulásának lehetőségére, és rendszeresen ellenőrizni kell a vércukrot. Emelkedett értékek esetén, ha szteroidkezelés folytatására szükség van, a diabétesz kezelését egyénileg kell beállítani.

A skizofréniában használt újabb gyógyszereknek (antipszichotikumok) mellett gyakran fordul elő elhízás és az elhízás szövődményeként cukorbetegség. Ezek a gyógyszerek általában nem elhagyhatóak, meg kell próbálni az energiabevitelt csökkenteni, illetve a kialakult diabéteszt megfelelően kezelni.

Számos más gyógyszerrel kapcsolatban is leírtak már vércukor-emelő hatást, de ez általában kismértékű, nem jelentős. Ezek a szerek önmagukban rendszerint nem váltanak ki diabéteszt, bár a meglevő cukorbajt esetenként ronthatják.

Hormonbetegségekhez társuló cukorbaj

Fenyegeti önt a cukorbetegség? Töltse ki tesztünket ide kattintva! A szervezet által termelt hormonok egy része (mellékvesekéreg hormonok, pajzsmirigy hormon, növekedési hormon) a szénhidrát-anyagcserére az inzulinnal ellentétes hatást fejt ki. Túltermelődés esetén (Cushing syndroma, pajzsmirigy túlműködés, acromegalia) a szervezet egy ideig ezt nagyobb mennyiségű inzulin termelésével ellensúlyozni tudja, de egy idő után kialakul a diabétesz. A kezelés ezekben az esetekben lehetőség szerint elsősorban oki, azaz a hormonális eltérést kell megszüntetni. Ilyenkor van arra esély, hogy a cukorháztartás normalizálódik. Ha mégsem, a további kezelést egyénileg kell elbírálni.

Genetikai eltérés miatt kialakuló diabétesz formák

Az ilyen betegségek igen ritkák. Az egyik ilyen típus a MODY (maturity onset diabetes in the youth - felnőttkori diabétesz fiatalokban). A betegség általában több generáción keresztül öröklődik, 25 éves kor alatt indul, a betegek rendszerint normális testalkatúak, és nem, vagy nem feltétlenül szorulnak inzulinkezelésre.

Egyes genetikai szindrómák (=tünetegyüttesek) az átlagnál gyakrabban járnak diabétesszel. Ilyen többek között a Down-szindróma, a Klinefelter-szindróma (XXY nemi kromoszóma) vagy a Turner-szindróma (X0 nemi kromoszóma) és még számos egyéb betegség.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső