Gyermekkori cukorbetegség: hiánypótló mesekönyv

Mesekönyvet jelentet meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Kolibri Kiadóval közösen Szárnyak és paták címmel.

Igazi mesekönyvvel rukkol elő a cukorbetegség megelőzését és korai felismerését célul kitűző Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2013 tavaszán, a Libri gyerekkönyvekkel foglalkozó részlegével, a Kolibri Kiadóval együtt. A kötet 2013 áprilisában, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon debütál.

A Szárnyak és paták című könyv nem a cukorbetegségről szól, de a történet egyik mellékszereplője, Glu cukorbeteg, akit semmi nem állíthat meg abban, hogy megvalósítsa álmait. A fantasztikus feltaláló kisfiú korántsem visszafogott, amikor csibészségről, versenyszellemről van szó, miközben a rendszeres vércukormérés és inzulinbeadás is természetes részei mindennapjainak.

Történetén keresztül érthetőbbé és jobban átélhetőbbé válik, mit jelent gyermekkorban a diabétesz. A könyvvel az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden gyerekes családhoz szólni szeretne, mivel a cukorbetegség sajnos egyre több kisgyermeket érin. A könyv célja segíteni a tévhitek eloszlatását, a diszkrimináció csökkentését és az elfogadást a másság iránt.

A történet Patagónia felhővárosában játszódik, a "pegaurok" csodás világában, ahonnan Pego, a mese főhőse egy nap aránytalanul apró szárnyai miatt lezuhan az emberek világába. Vajon visszarepülhet majd Pego a sajátjai közé? Pego a nővérével, Gigivel, és a két "embergyerekkel", Glendával és Gluval egy sor kalandon esik át, hogy aztán a még lehetetlen dolgok is megoldódjanak kitartással és a barátság erejével.

Az 5 év feletti gyermekeknek szóló könyv a létrehozók szándéka szerint eljut majd nagyon sok óvodába és iskolába is.

A mese szerzője Finy Petra, az egyik legismertebb magyar gyerekkönyvszerző, két kislány és tizennégy könyv anyukája. Sokféle korosztálynak, változatos stílusban ír a humoros, szójátékos szövegektől az egészen lírai, komoly mesékig.

A Szárnyak és patákat Herbszt László grafikái díszítik: az ismert illusztrátor különös részletességgel és igényességgel mutatja meg Patagóniának, a pegaurok felhővárosának részleteit és hangulatát.

Kiadó: Egy Csepp Figyelem Alapítvány és Kolibri Kiadó

Megjelenés: 2013. április

Szerző: Finy Petra, Illusztrátor: Herbszt László

Életor: 5+

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: