Aceton a vizeletben: bajt jelez?

A vizeletben megjelenő aceton a többi között kezeletlen cukorbetegség jele is lehet, ezért mindenképpen ki kell vizsgálni.

A ketonok a szervezet szerves vegyületei, a zsíranyagcsere melléktermékei. Alternatív energiaforrásként szolgálnak szervezetünk számára azokban az esetekben, amikor a sejtek nem képesek valamilyen okból hasznosítani a glükózt – magyarázza dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológus, terhességi cukorbetegség specialistája. Hozzátette, a jellegzetesen édeskés, aromás illatú ketonok három komponensből állnak, ezek egyike az aceton. Elegendő táplálékot fogyasztó, egészséges ember vizeletében nincsenek ketonok, vagy csak időszakosan (például az éjszakai alvást követően) és igen kis mennyiségben találhatóak meg benne.

mosdó, mellékhelyiség, wc
A vizeletben megjelenő aceton a többi között cukorbetegség jele is lehet. Fotó: Getty Images

Hogy kerülhet aceton a vizeletbe?

„A szervezetnek állandó energiaellátásra van szüksége alapvető funkcióinak fenntartásához, amihez normális esetben a vérből származó cukrot (glükózt) használják fel. Elégtelen táplálkozás, éhezéses állapotok – akár drasztikus fogyókúra, böjt – esetén azonban az energiatermelő folyamatokhoz szükséges glükóz nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségben. A máj, hogy pótolja az energiát, ketontesteket állít elő, amelyek lebontása során aceton keletkezik, amely a vizelettel ürül” – mondta el Porochnavecz doktornő.

Kitért rá, szervezetünk akkor is éhezhet, ha a glükóz ugyan felhalmozódik a véráramban, de a szükségesnél kevesebb inzulin miatt nem tud bejutni a sejtekbe. Az alternatív üzemanyagforrásaként szolgáló ketontestek ekkor is megjelenhetnek a vizeletben. Ha egy egészséges személy vizelete tartalmaz nagy mennyiségű acetont, mindenképpen további vizsgálatra lesz szüksége, mert ez a cukorbetegség kezdeti jele is lehet. Amennyiben a vizeletben megjelenő aceton mellett magas vér- és vizeletcukor-értékek is igazolódnak a kivizsgálás során, az súlyos anyagcsere-felborulást jelez – figyelmeztet a szakember.

A ketonúria, azaz amikor a vizeletben a ketontestek ürítése megnő, leginkább 1-es típusú és kezeletlen 2-es típusú cukorbetegség esetén fordul elő, de megfigyelhető tartós stressz, gyakori megerőltető testmozgás, pajzsmirigy-túlműködés, alkoholizmus és terhesség esetén is. Fontos tehát, hogy az állapot pontos tisztázása érdekében mihamarabb forduljanak az érintettek szakemberhez, mert megfelelő kezelés híján akár ketoacidózissá is fajulhat a probléma. Ketoacidózis a ketonok vérben történő felhalmozódása esetén jön létre, hatására pedig a szervezet olyan mértékben elsavasodik, hogy sürgős beavatkozást igénylő életveszélyes állapot alakul ki. Tünetként erre figyelmeztethet a hányinger és hányás, fejfájás, gyümölcsös lehelet, gyors és mély légzés, zavarodottság és eszméletvesztés.

„Az aceton jelenlétéről gyógyszertárban kapható vizelet gyorsteszt segítségével tájékozódhatunk. Hangsúlyozni kell azonban, hogy ennek eredménye csak megközelítő becslést nyújt a mennyiségéről. Az acetonürítés pontos okát részletes orvosi vizsgálat tisztázhatja” – hangsúlyozta dr. Porochnavecz Marietta.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők fokozatosan összeesnek, és a csapadék is megszűnik. Ugyanakkor a nyugati tájakon megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Az északkeletire, keletire forduló szél döntően mérsékelt lesz. Késő estére 3 és 9 fok közé hűl le a levegő. Az előrejelzések alapján hétfőn frontmentes időnk lesz, így a frontérzékenyek tünetei várhatóan nem erősödnek fel.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra