A cukor az idegeinkre mehet

Ha a cukorbetegség azokat az idegpályákat támadja meg, melyek zsigereink működését szabályozzák, szív-érrendszeri, emésztőrendszeri és húgyúti, illetve szexuális problémák jelentkezhetnek. Összefoglalóan ezek a cukorbetegség okozta neuropátiák.

Szív idegrendszeri károsodásai cukorbetegségben

A szimpatikus beidegzés károsodása, az erek falában lévő izmok nem megfelelő tónusát eredményezi. Ez annyit tesz, hogy az erek apró izmai nem feszülnek meg kellőképpen, és így a puha érfalú erekben nem kellően magas a vérnyomás. Ennek tüneteit az érintett is érzékeli: a hirtelen felállás után fokozott a vérnyomásesés, ami akár eszméletvesztéssel is társulhat. Ilyenkor a legfontosabb, hogy a páciens minél hamarabb vízszintes helyzetbe jusson.

Később az esetlegesmagas vérnyomáselleni szerek adását fel kell függeszteni, vagy csökkenteni kell, s a kellő folyadék- és sóbevitelre is különös gonddal figyelni kell. Továbbá előnyös lehet rugalmas harisnya hordása, hogy a láb vénáiban pangó vér könnyebben kipumpálódjon.

Melyek a cukorbetegség leggyakoribb szövődményei? Részletek itt.

A paraszimpatikus idegrendszer károsodását jelzi az átlagosnál szaporább pulzusszám. A vegetatív idegrendszeri rostok károsodásának további igen veszélyes tünete, ha a koszorúserek szűkületéből adódó, elégtelen oxigénellátást nem érzékeli a beteg, azaz, ha koszorúér-görcs vagy akár infarktus zajlik, miközben a fájdalmat kóros módon nem érzékeli. Ez azért is különösen veszélyes, mert az akut szívizominfarktus életet veszélyeztető állapot, és, ha ennek nem afájdalomaz első tünete, hanem egy rosszindulatú ritmuszavar vagy akár eszméletvesztés, a páciensnek sokkal rosszabb esélyei vannak az első észleléskor. A paraszimpatikus és szimpatikus idegrendszer egyensúlyának felbomlása olyan rosszindulatú ritmuszavarokra hajlamosíthat, mely akár hirtelen halálhoz is vezethet. További jele lehet a cukorbetegség talaján kialakult vegetatív idegrendszeri károsodásnak az éjszakai vérnyomás normálisan várható esésének elmaradása. Ez különösen jól kitűnik a 24 órás vérnyomás monitorozások kapcsán. Ez az állapot az állandósult, megemelkedett nyomásterhelés miatt további érkárosodásokra, illetve a bal kamra izomzatának megvastagodására hajlamosíthat.

Megfelelő kezelés nélkül a cukorbetegség jelentősen károsíthatja az idegrendszert
Megfelelő kezelés nélkül a cukorbetegség jelentősen károsíthatja az idegrendszert

Emésztőrendszer beidegzési problémái

A vagus ideg károsodása a nyelőcső csökkent mozgékonyságát és ennek nyomán kialakuló gyulladásos folyamatokat okozhat. A gyomor ürülésének lelassulása teltségérzetet, hányingert válthat ki. A beleket beidegző vegetatív idegek károsodása elsőre kissé meglepő módon inkább hasmenést okoz. Jellegzetes az éjszaka hirtelen jelentkező hasmenés. Ennek oka a bél lassú mozgása kapcsán nagy mennyiségű erjedő félben lévő tápanyag, másrészt a felszaporodott baktériumok egy idő után hasmenést okoznak. Az epehólyag csökkent mozgékonysága epekövességre, epehólyag gyulladásra hajlamosíthat.

Az emésztőrendszer mozgását serkentő hatóanyagok a metoclopramid, a cisaprid, a domperidon. A belekben felszaporodott baktériumok miatt antibiotikum adása is szóba jöhet: ezek között főként a doxycyclin, erythromycin hatóanyagok a szokásosak.

Urológiai problémák

Az urológiai problémák a kevésbé mozgékony húgyhólyag ürülési problémáiból vagy akár vizelet-elakadásból fakadnak. Férfiaknál impotencia is jelentkezhet diabétesz szövődményeként. Erre azonban gyakran rakódik pszichés komponens is. A reggeli merevedés megléte, kizárja az impotencia szervi eredetét. Szervi eredetű impotencia esetén jól alkalmazhatók a sildenafil és hasonló csoportba tartozó származékok cukorbetegeknél is, azzal a kitétellel, hogy sajnos itt az átlagosnál nagyobb arányban vannak jelen a szívbetegek, akik különböző nitrát-származékokat szednek. Ilyenkor viszont ezek a potenciafokozó szerek ellenjavalltak. Alternatív megoldást jelenthet a papaverin vagy alprostadil öninjekció formájában a barlangostestbe (corpus cavernosumba).

Egyéb tünetek

Szintén a vegetatív beidegzés károsodása kapcsán jelenik meg, hogy a páciens egy idő után a hirtelen leeső vércukorszintjének vegetatív tüneteit (izzadás, verejtékezés, zsibbadás, szívdobogásérzés, éhségérzet, hányinger) nem érzi meg. A verejtékmirigyek vegetatív beidegzésének károsodásával az izzadás csökkenhet vagy akár meg is szűnhet. A pupilla működésében is zavarok léphetnek fel. Átmérője csökkenhet, a sötétséghez való alkalmazkodó képesség romlik, ami főleg éjszakai autóvezetéskor lehet veszélyes.

A neuropátia általános kezelése

Mint minden szövődmény elkerülésekor, nagyon fontos a tartósan egyensúlyban lévő cukoranyagcsere biztosítása. Ez elsősorban a megfelelően betartott diéta és a jól beállított gyógyszeres kezelés mellett valósulhat meg. Fontos még az egyéb károsító tényezők, így az alkoholfogyasztás vagy dohányzás kiküszöbölése. Gyógyszeres kezelés szempontjából a thiamin-származékokat (benfotiamin) kell megemlíteni, továbbá a linolensavat, liponsavat és a tioctsavat. Ezek részben antioxidáns hatásúak, részben pedig az idegsejtekanyagcserefolyamataiban játszanak kedvező szerepet segítve működésüket.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: