Túlélhető-e az áttétes melanóma?

A melanóma a világ negyedik leggyakoribb daganatos megbetegedése. A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM) kutatócsoportja most e betegség immunterápiás modelljét fejleszti tovább új technológiával és kísérleti modellekkel.

Az elmúlt 15 évben az áttétes melanómában szenvedők hosszú távú életkilátásai az ötszörösére javultak, így az 5 éves túlélés már meghaladja az 50 százalékot – közölte a HCEMM. A kutatócsoport célja, hogy a gyógyulási arány tovább emelkedjen, illetve a jövőben a melanóma egy jól kezelhető krónikus betegséggé váljon.

A cél, hogy ne legyen életveszély

„Az immunterápia tette lehetővé, hogy mára az áttétes melanómás páciensek korábban elképzelhetetlen gyógyulási esélyekkel rendelkezzenek világszerte” – ismertette Kemény Lajos Vince, a kutatócsoport vezetője. Mint mondta, a kutatócsoport a terápiákkal szembeni rezisztencia kialakulását is meg akarja előzni. „Az igazi áttörést az jelentené, ha a melanóma (...) nem jelentene közvetlen életveszélyt a páciensek számára” – vélekedett.

Tavaly szeptemberben egyébként már a HCEMM más kutatási projektje is komoly eredményeket ért el. Akkor egy új fejlesztésű, gyorsabb rákdiagnózist eredményező eljárásról számoltak be. A HCEMM fókuszában a transzlációs medicina, vagyis az alapkutatási eredmények klinikai alkalmazásának elősegítése áll.

Harc a legagresszívabb bőrrák ellen

A melanóma egyébként az egyik legismertebb és legagresszívabb bőrdaganatos megbetegedés. A túlzásba vitt napozás és a fokozott UV-terhelés bizonyítottan növeli kialakulásának kockázatát, ezért mindenkinek ajánlott a fényvédelem és a rendszeres bőrgyógyászati szűrés.

Nemrégiben néhány egészségügyi szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a klímaválság következtében jelentősen megnőhet majd a potenciálisan halálos bőrrákok, például a melanóma előfordulási aránya is. Az onkológusok szerint az egyre melegebb nyarak és az egyre növekvő UV-terhelés több melanómás esethez és a bőrrák okozta gyakoribb elhalálozásokhoz vezetnek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +14 °C

Délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten, illetve a keleti határ mentén számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső várható, majd kora estétől dél, délnyugat felől már egyre több helyen valószínű eső, zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatar környékén átmeneti szélerősödés tapasztalható. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. Fronthatásra hétfőn nem kell számítani, a levegő azonban néhány fokot melegszik majd, így az arra érzékenyeknél melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra