Túlélhető-e az áttétes melanóma?

A melanóma a világ negyedik leggyakoribb daganatos megbetegedése. A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM) kutatócsoportja most e betegség immunterápiás modelljét fejleszti tovább új technológiával és kísérleti modellekkel.

Az elmúlt 15 évben az áttétes melanómában szenvedők hosszú távú életkilátásai az ötszörösére javultak, így az 5 éves túlélés már meghaladja az 50 százalékot – közölte a HCEMM. A kutatócsoport célja, hogy a gyógyulási arány tovább emelkedjen, illetve a jövőben a melanóma egy jól kezelhető krónikus betegséggé váljon.

A cél, hogy ne legyen életveszély

„Az immunterápia tette lehetővé, hogy mára az áttétes melanómás páciensek korábban elképzelhetetlen gyógyulási esélyekkel rendelkezzenek világszerte” – ismertette Kemény Lajos Vince, a kutatócsoport vezetője. Mint mondta, a kutatócsoport a terápiákkal szembeni rezisztencia kialakulását is meg akarja előzni. „Az igazi áttörést az jelentené, ha a melanóma (...) nem jelentene közvetlen életveszélyt a páciensek számára” – vélekedett.

Tavaly szeptemberben egyébként már a HCEMM más kutatási projektje is komoly eredményeket ért el. Akkor egy új fejlesztésű, gyorsabb rákdiagnózist eredményező eljárásról számoltak be. A HCEMM fókuszában a transzlációs medicina, vagyis az alapkutatási eredmények klinikai alkalmazásának elősegítése áll.

Harc a legagresszívabb bőrrák ellen

A melanóma egyébként az egyik legismertebb és legagresszívabb bőrdaganatos megbetegedés. A túlzásba vitt napozás és a fokozott UV-terhelés bizonyítottan növeli kialakulásának kockázatát, ezért mindenkinek ajánlott a fényvédelem és a rendszeres bőrgyógyászati szűrés.

Nemrégiben néhány egészségügyi szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a klímaválság következtében jelentősen megnőhet majd a potenciálisan halálos bőrrákok, például a melanóma előfordulási aránya is. Az onkológusok szerint az egyre melegebb nyarak és az egyre növekvő UV-terhelés több melanómás esethez és a bőrrák okozta gyakoribb elhalálozásokhoz vezetnek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
5 tipp, hogy könnyebb legyen az életed allergiásként (X)
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25 °C
Minimum: +11 °C

Napközben elsősorban a nyugati, északnyugati részeken lehet összefüggő a felhőtakaró, és ott néhol gyenge eső is lehet, másutt többnyire gyengén felhős, napos idő várható csapadék nélkül. Késő délutántól a Nyugat-Dunántúlon záporokra, zivatarokra is számítani kell. Szélerősödés csak zivatar körül lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 22 és 27 fok között valószínű, de az északnyugati tájakon csak 20 fok körül alakulhat a csúcsérték. Késő estére 13 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. A sok napsütés miatt magas UV-értékekre számíthatunk, és inkább hidegfront a jellemző.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra