Övsömörrel így mehetünk ki a napra

Az övsömör egy rendkívül kellemetlen betegség, amely az élet minden területén nagy odafigyelést igényel az érintettől. Mivel itt a nyár, jogosan merül fel a kérdés: milyen szabályokat kell betartani, ha napra megyünk?

Az övsömör a bárányhimlő által okozott ideg- és bőrgyulladás, a bárányhimlőt követően ugyanis a vírus élve maradhat a gerincvelő hátsó szarvában lévő érző idegsejtekben. Az idegsejtek szétesése és/vagy az immunrendszer gyengülése során a vírus kilép a gerincvelői fő érző idegtörzsek ("ideggyökök") mentén, és az emberi szervezetre is jellemző ősi szelvényezettségnek megfelelően egy szelvényben, vagyis a mellső felszín középvonalában véget érő övszerű alakzatban ideg- és bőrgyulladást okoz – írtuk korábban a betegségről szóló átfogó cikkünkben.

Jellemző tünetei a duzzadt, vörös foltok megjelenése, amelyek felszínén hamarosan hólyagok alakulnak ki. A gyulladást forrázásszerű fájdalom kíséri. A bőrelváltozások kezelésének célja a fájdalom és gyulladás csökkentése. Nem megelőzhető, de önmagában jó prognózisú betegség az övsömör, ha azonban más probléma is társul mellé, nehezebb a gyógyulás. Fontos tudni, hogy bár az övsömörös beteg fertőz, a bárányhimlőn átesettekre nem jelent veszélyt.

Miért jelenhetnek meg rajtunk furcsa foltok? Kék-zöld foltokkal van tele, de nem emlékszik arra, hogy bármibe is beleütközött volna? Összegyűjtöttünk néhány okot, amiért zúzódások alakulhatnak ki rajtunk.

Övsömörösként mire figyeljünk, ha napra megyünk?
Övsömörösként mire figyeljünk, ha napra megyünk? Fotó: Getty Images

Ártalmas a túlzott sugárzás

Aki övsömörös, annak egészen a gyógyulásáig kiemelten kell figyelnie arra, mit és hogyan csinál. A jó idő beköszöntével például különösen aktuális a kérdés, vannak-e szabályai a napon tartózkodásnak, és ha igen, milyenek. Szakemberek szerint nem tiltott fényre menni, de a biztonságunk érdekében bizonyos határokat nem léphetünk át.

Az első és legfontosabb, hogy ne tegyük ki túlzott sugárzásnak a bőrünket, az ugyanis a kór miatt már eleve gyenge, sérülékeny, az extra mennyiségű napfény pedig csak tovább fokozhatja a károkat. Érdemes tehát nyáron mindig az árnyékos helyeket keresni, és világos, könnyű, szellős anyagból készült ruhákat hordani, amiknek kellemes a viselése, nem irritálnak. Hogy csökkentsük a fertőzésveszélyt, érdemes pluszban kötéssel is elfedni a bőrelváltozásokat, így nyugodtabban lehetünk együtt másokkal. A kötés egyébként azért is hasznos, mert védi a foltokat, hólyagokat a kinti levegőtől, ami akár ártalmas is lehet.

Ez segíthet, ha baj van

Ha valamilyen oknál fogva mégis túl sok napfény éri az övsömörös beteg bőrét, amely nincs megfelelően védve, a bőrelváltozások vörösebbek, fájdalmasabbak lehetnek. Ilyenkor vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, calamine tartalmú krém, laza ruhák viselése és sok folyadék fogyasztása segíthet. Ha azonban nem csillapulnak a tüneteink, érdemes orvoshoz fordulni.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +13 °C

Erősen gomolyfelhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. A légmozgás jórészt gyenge vagy mérsékelt lesz, szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 26 fok között alakul. Késő estére 15 és 20 fok közötti értékeket mérhetünk. Ismét frontmentes idő várható, a meleg és fülledt idő azonban megterhelő lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra