Mi az a fibróma?

A fibróma, más néven fibroid tumor a bőr jóindulatú daganata. A testen bárhol megjelenhet, és bár a legtöbbször nem okoz problémát, nem kellemetlenséget annál inkább. Mit tehetünk ellene, hogyan lehet eltávolítani?

A fibróma a testen megjelenő, kötőszövetből kialakuló, jóindulatú daganat . Több altípusa létezik: a kemény fibróma (fibroma durum) számos rostból és kevés sejtből áll, Ennek altípusa a keloid, mely a hegeket borító sejtek burjánzásából alakul ki.

A lágy fibróma (fibroma molle), illetve vadhús (fibroma pendulans) ezzel szemben olyan sejtburjánzás , mely számos, lazán kötődő sejtet és kevesebb rostot tartalmaz. Ezek a fibrómák elsősorban a nyakon, a lágyékon, a hónaljba vagy a szemhéjon - vagyis olyan helyeken, ahol a bőr "meggyűrődik" - alakulnak ki, de természetesen a test bármely területén megjelenhetnek.

A fibróma a bőr jóindulatú elváltozása
A fibróma a bőr jóindulatú elváltozása

A vadhúsok többnyire nem változnak az idő előrehaladtával, nem változik a méretük sem. Általában rizsszem vagy borsszem nagyságúak, és nem okoznak semmilyen problémát, de időnként irritálhatja őket az ékszerviselés, a ruházat vagy a borotválás.

Dermatofibroma (fibróma): tünetek, okok, diagnózis, kezelés

A fibróma típusai

Az angiofibróma apró, fényes, barna vagy pirosas színű bőrhiba , mely a kötőszöveten kívül számos kitágult véreret tartalmaz, és főleg az arcon jelenik meg. A cisztás fibróma középen lágyabb, és kitágult nyirokereket is tartalmazhat. A csontos fibróma kemény és rostos, a legtöbbször az állkapcson vagy a szájon található, és gyakran valamilyen sérülés, törés következtében alakulhat ki. Ezek a típusú fibrómák időnként meglehetősen nagyra megnőhetnek, fájdalmasak lehetnek, ezért műtét útján kell eltávolítani ezeket.

A legtöbb fibróma a test különböző külső felületein jelenik meg, de a fibróma szinte minden szerven kialakulhat. Például a csontokon, a bőrszövet alatt, a méhen, a petefészkeken, vagy a központi idegrendszer bizonyos területein is. A ritka csontrendszeri fibrómák az alsó állkapcson, a combcsonton vagy a medencecsonton jelennek meg, és többnyire véletlenül fedezik fel őket.

Fibróma eltávolítása

Ha a fibróma rossz helyen van, zavar bennünket, esztétikai problémát okoz, akkor távolíttassuk el szakorvos segítségével. Az eltávolítás csak ebben az esetben indokolt, mivel a fibróma sosem válik rosszindulatúvá. Időnként fájdalmat, duzzanatot vagy folyadékfelgyülemlést okozhat, ekkor ajánlatos műtéti úton eltávolíttatni. Ez általában gyors műtét, mely kórházi tartózkodást sem igényel.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)