Gyerekkel a napon - csakis hibátlanul felvértezve!

Tiszta erőből nyár! Végre eljött az, amire már hónapok óta várunk. A simogató napsütésben együtt fagyizik a család, itt a strandszezon ideje, amikor lekerülnek a ruhadarabok, a kicsik pedig legszívesebben egész nap fürdőruhában játszanának a szabadban.

Az idilli képet azonban beárnyékolhatja az elővigyázatlanság, egy kiadós napszúrás vagy hőguta eredményeképp, gyermekeink ugyanis még inkább védtelenek a Nap káros hatásaival szemben. Azonban ha betartjuk az alapszabályokat, semmi gond nem lehet.

Inni, inni, inni!

Az első alapszabály az, hogy gyermekeink kifejezetten hajlamosak elfeledkezni az ivásról, s a játék közben könnyen kimelegednek, végső esetben akár ki is száradhatnak. Ráadásul az ő folyadékigényük még nagyobb, mint a felnőtteké, ezért fokozottan gondoskodjunk a folyadékbevitelről! Legyen ez leginkább víz, de kínálhatjuk a kicsiket gyerekteával vagy frissen facsart gyümölcslével is, azonban a cukros üdítőket ezúttal is hanyagoljuk.

Napimádás felkészülten: a kevesebb napfény több!

Nagyon fontos idejekorán megtanítanunk a gyermekeknek azt, mely órákban lehet a napra menni, s mikor maradjanak az árnyékban, vagy inkább fedett helyen. Hat hónapos vagy annál fiatalabb csöppséget semmiképp se vigyük a tűző napra. Árnyékban, széles karimájú kalapban legyen a csecsemő, a babakocsijára pedig tegyünk napernyőt! A nagyobbacskák pedig délelőtt 11 és délután 3 óra között semmiképp se játszanak a tűző napon, a déli órákban inkább maradjanak fedett, napsugárzástól védett területen. A pancsolást, biciklizést, és minden mást a déli órákon kívüli időszakra tervezzük!

Sejtszintű napvédelem? Igenis, lehet!

Ahogy a felnőttek, úgy a gyermekek sem mehetnek fényvédő használata nélkül a napra, sőt, mindez a kicsikre fokozottan igaz! Minden esetben kenjük be alaposan a kicsik bőrét naptejjel, legalább fél órával korábban, mint ahogy a napra mennének, mivel a fényvédők a felvitel után körülbelül húsz perccel stabilizálódnak a bőrön. A kellő védelem érdekében két óra elteltével érdemes megismételni a felvitelt. S ennél a pontnál merül fel jogosan a kérdés: mi is legyen az a bizonyos napvédő termék? Gyermekünknél napozás során fokozottan figyelnünk kell a megfelelő fényvédelemre, hiszen bőrük vékonyabb, érzékenyebb és kevésbé ellenálló, mint a felnőtteké. A napon való rövidebb tartózkodás alatt is könnyebben és hamarabb égnek le, valamint sokkal nagyobb a kockázata, hogy az UV sugárzástól sérülést szenvedjenek.

A gyermekek még inkább védtelenek a napon, ezért fontos a megfelelő fényvédelem.
A gyermekek még inkább védtelenek a napon, ezért fontos a megfelelő fényvédelem.


Tovább növeli a napozás veszélyét, hogy szervezetük védekezőképessége még fejletlen, immunrendszerük csak 12 éves körüli korra alakul ki. Válasszuk nekik a legnagyobb faktorszámot, ami legyen legalább 50 faktoros védelem. A fényvédőknek két nagy csoportja létezik: a fizikai és a kémiai fényvédők. A fizikai szűrők egyfajta védőréteget biztosítva a bőrön, visszaverik a káros sugarak zömét, ezzel szemben a kémiai fényvédők elnyelik és átalakítják az UV sugarakat. Mindkét típusú, hagyományos - kémiai vagy fizikai fényvédőt tartalmazó - fényvédő készítményre igaz, hogy kizárólag a bőr felületi védelmét biztosítják. Azonban a felületi védelmen túl, sejtjeink szintjén sem feledkezhetünk meg a megfelelő megoldásról. Létezik már olyan sejtszintű fényvédelmet biztosító termékcsalád, amely egyedülálló kettős védelmet nyújt a széles spektrumú UVA és UVB szűrők, valamint a sejtszinten ható, aktív hatóanyagok révén.

Ha már tokától-bokáig bekrémeztük a csöppséget, adjunk rá egy kalapot, és ne feledkezzünk meg a szemei védelméről sem! A nagyobbacskákra már jó minőségű, gyereknek készült napszemüveget is adhatunk. Csakis így, teljes védelemmel felvértezve kezdődhet a játék!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15 °C
Minimum: +6 °C

Nagyobbrészt erősen felhős vagy borult, helyenként párás idő valószínű, bár délnyugat felől lassan szakadozik a felhőzet. Időszakos eső, zápor többfelé előfordulhat - utóbbi főként a Dunántúlon, sőt, délnyugaton késő délután zivatar is kialakulhat. A délkeleti, keleti szél inkább csak a Dél-Alföldön élénkülhet meg néhol. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 11 és 17 fok között alakul, de a tartósan borult részeken néhol csak 9, 10, a naposabb déli, délnyugati tájakon akár 18, 19 fok is lehet. Késő estére 6 és 12 fok közé hűl le a levegő. Ma egy hidegfront okozhat tüneteket az arra érzékenyeknél. Elsősorban fokozott görcshajlam, fejfájás, magas vérnyomás, szédülés jelentkezhet. A légnyomás nem változik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra