Ekcémának hitte, hernyódarabok voltak

Egy férfin ekcémaszerű tünetek és fájdalom jelentek meg. Kiderült, hogy nem ekcémája volt, hanem valami egészen más.

A nem mindennapi betegleírás szerint egy kínai férfi ekcémás tünetetekkel  fordult orvoshoz. A csuklóján lévő éles fájdalomra és piros foltra panaszkodott. A tünetek alapján – a bőr felszíni gyulladása, bőrpír, duzzanat, nedvedzés, viszketés – az orvos ekcémát diagnosztizált, majd a szokásos kezelésnek megfelelően szteroidos krémet és szájon át szedhető antimisztaminokat írt fel – írta az esetről beszámoló IFL Science.

ekcéma, bőrbetegség
A FÉRFI A CSUKLÓJÁN LÉVŐ ÉLES FÁJDALOMRA ÉS PIROS FOLTRA PANASZKODOTT. A KÉP ILLUSZTRÁCIÓ. FOTÓ: GETTY IMAGES

Mégsem ekcéma volt

A férfi tünetei azonban hónapok után sem enyhültek, így felkeresett egy másik intézményt, egy egyetemi szakrendelőt. Ott azonnal szövetmintát vettek tőle, és kimutatták, hogy a férfi bőre alatt a szivacsos lepke hernyójának szőrszálakra vagy sörtékre emlékeztető szálai – szaknyelven szetái – találhatóak. A szeták beágyazódtak a bőr alatti mélyrétegekbe, vagyis körülöttük fehérjével körülzárt burkok, göbök képződtek, és ezek okozták az ekcémára jellemző bőrgyulladást.

A páciens a diagnózis ismeretében már könnyen visszaemlékezett és meg is erősítette a kórismét: öt hónappal korábban felmászott a kertjében lévő almafára, ahonnan hernyó-kolóniákat távolított el. Mivel puszta kézzel nyúlt a hernyókhoz, néhány szeta bejutott a bőrébe valószínűleg az apróbb bőrsérüléseken keresztül, és betokosodva irritációt okozott.

A szivacsos molyhernyók érintésre súlyos allergiás reakciót váltanak ki a bőrön. Arról azonban eddig nem lehetett tudni, hogy a bőr alá bejutva gyulladásos folyamatokat indítsanak be. A kínai férfi végül többhetes, célzott szteroidos injekció-kúrát kapott, és teljesen meggyógyult.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2, +6 °C
Minimum: -6, +3 °C

Erősen felhős lesz az ég, párás marad a levegő, elszórtan fordul elő kisebb eső, szitálás, északnyugaton esetleg kevés hó. Élénk lökésekkel kísért délkeleti szél mellett 2, 6 fokos maximumhőmérséketeket mérhetünk. Csütörtökön még marad a frontmentes idő, de most is felléphetnek ízületi panaszok, keringési- és vérnyomásproblémák és koncentrálási panaszok is. A nyirkosság miatt alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: