Veszélyesek lehetnek a teflon edények

Európában a pajzsmirigy-alulműködés 4,4%-ban, a túlműködés pedig 1,4%-ban fordul elő. Utóbbit könnyű diagnosztizálni, a pajzsmirigy-alulműködés viszont többnyire enyhe, nehezebben felismerhető formában mutatkozik.

"Tény, hogy a diagnosztikai módszerek jobbak, és ezért több beteget ki lehet szűrni, ám míg a betegségre hajlamosító gének száma nem növekedett jelentős mértékben, bizonyos külső hatások képesek az emberi génállományt befolyásolni, azaz különböző génmutációkat kiváltani. Többek között apajzsmirigyműködését közvetlenül károsító anyagoknak, az ún. endokrin-diszruptoroknak is sok köze van ahhoz, hogy egyre több a pajzsmirigybeteg" - mondta Balázs Csaba endokrinológus, immunológus, belgyógyász professzor a divany.hu-nak.

pajzsmirigy
A környezeti hatások is tehetnek a pajzsmirigy rendellenes működéséről

"Néhány éve még a DDT-botránytól volt hangos a sajtó, ugyanis ekkor kerültek a figyelem középpontjába azok az esetek, melyek igazolták, hogy a rovarölő szer még két-három generációval később is kimutatható a családtagok szervezetében. Vizsgálatok során bebizonyították, hogy a DDT fő bomlásterméke, a DDE gátolja a férfihormon hatásait, vagyis köze van a férfi meddőséghez és az impotenciához. A fejlett országokban a DDT használatát már legalább harminc éve betiltották vagy korlátozták. A DDT az endokrin-diszruptorok közé tartozik, és mivel egyre nagyobb mennyiségben állítanak elő ilyen anyagokat, az eddig elhanyagolhatónak számító szennyezések már komoly veszélyt jelentenek az emberre és környezetére" - magyarázta Balázs Csaba.

De ott vannak a főzéshez használt, teflonbevonatú edények és a konzervek is, amelyek belső felületét műanyag borítással látják el annak érdekében, hogy a tárolt élelmiszer ne kapjon fémes ízt. Kiderült, hogy ez a borítás sem mentes a BPA-tól (biszfenol-A), attól a veszélyes anyagtól, amely a hőre lágyuló műanyagokban található meg, így az ásványvizek és az üdítők palackjaiban. A gyártók azzal védekeznek, hogy csak hő hatására oldódik ki, a gyakorlatban azonban nem lehet ellenőrizni, hogy egy palack hányszor és milyen mértékben volt kitéve hő hatásának, mire eljut a fogyasztóhoz.

"Csernobil után jelentősen megnövekedett - főleg a gyermekek körében - a pajzsmirigyrákos betegek aránya. Bár hazánkban ezt nem mutatták ki, de bizonyították, hogy a Hashimoto thyreoiditis száma annak köszönhetően nőtt, hogy a radioaktív jód gátlása céljából széles körben és nagy mennyiségben adták az embereknek a szervetlen jódot. Kiderült az is, hogy azokban az afrikai országokban, ahol a jódozást kiterjedten alkalmazták, gyakorlatilag eltűnt a kretenizmus és csökkent a göbös megbetegedések száma, miközben az autoimmun eredetű betegségeké nőtt. Természetesen jódhiány esetén, illetve egészséges egyénekben is fontos a jód pótlása, az anorganikus jód túlzott bevitele azonban káros lehet. Az utóbbi években leginkább a pajzsmirigydaganatok száma nőtt" - mondta a szakember.

Döntően a nők betegsége a pajzsmirigy működési zavara, amely az esetek többségében nem előzhető meg. A szakember szerint táplálkozás szempontjából egyedül a hiányos jódfogyasztásnak van jelentősége, ez ugyanis hajlamosíthat strumára, illetve göbképződésre. A jódhiányos országokban - így hazánkban is - a halak, tengeri ételek fogyasztása, esetleg a jódozott só használata javasolt. Részletek!

Szerinte bizonyos vírusoknak és baktériumoknak (Epstein-Barr, herpeszvírus) is köze van a pajzsmirigybetegség kiváltásához. Például a rendszerint hasmenést okozó Yersinia enterocolitica után a Hashimoto thyreoditis 14-szer gyakoribb. Miután a kórokozók által kiváltott tünetek, a hasmenés, az ízületi gyulladás vagy a torokfájás elmúlik, a beteg látszólag meggyógyul, néhány hónap elteltével azonban már a pajzsmirigybetegség jellemző tüneteit produkálhatja" - magyarázta Balázs Csaba.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)