Tünetek, amelyek szívritmuszavart jeleznek

Bár a szívritmuszavar sokáig tünetmentes maradhat, gyanakvásra adhat okot, ha extra bedobbanásokat vagy esetleg kihagyott ütéseket tapasztalunk, illetve szorítást érzünk a mellkasunkban.

A szívritmuszavar többféleképpen osztályozható, így az eredője és a szívverés sebessége szerint is. Ha percenként 60-nál kevesebb szívverést detektálnak a műszerek, bradycardiáról, lelassult szívverésről beszélünk. Ha viszont 100-nál több dobbanás zajlik le egy perc alatt, akkor tachycardia, felgyorsult szívverés a jelenség neve. Ez önmagában persze még nem szívritmuszavar, hiszen teljesen természetes oka is lehet a megváltozott szívverésnek. Ha sietünk, izgatottak vagyunk, a természetes folyamatoknak köszönhetően érezhetően gyorsabban ver a szívünk, míg ha pihenünk, alszunk, nyilvánvalóan lelassul.

Milyen okokból alakulhat ki valakinél szívritmuszavar?

Ha túlzottan sokat ver a szív

A teljesség igénye nélkül elmondható, hogy a tachycardiának számos formája lehetséges, mint például pitvarlebegés, pitvarfibrilláció , kamrai tachycardia. A diagnózis felállítása során fontos azonosítani, hogy a szív pitvarait vagy kamráit érinti-e a betegség. Ennek megállapításához - a speciális eszközös vizsgálatokon túl - nagyon fontos megismerni a részletes tüneteket is.

A tachycardia lehetséges tünetei:

 • gyors, szabálytalan, gyakran mégis gyenge szívverés
 • gyengeségérzet
 • szédülés, esetleg eszméletvesztés
 • légszomj
 • mellkasi fájdalom
 • szorongás, félelem
A mellkasi fájdalom és a légszomj egyaránt utalhat tachycardiára
A MELLKASI FÁJDALOM ÉS A LÉGSZOMJ EGYARÁNT UTALHAT TACHYCARDIÁRA.

Ha túlzottan keveset ver a szív

A lelassult szívverésnek nincsenek feltétlenül olyan jellegzetes tünetei, mint a tachycardiának, mégis fontos időben felismerni a problémát, hiszen veszélyesebb állapotot is eredményezhet, ha a lassú szív nem tud megfelelő mennyiségű vért pumpálni. Éppen ezért, ha a családi kórképben jelentkezett már szívritmuszavar, nem árt időnként akár tünetmentesen is kardiológiai kivizsgálást végeztetni. Panaszok esetén pedig természetesen mielőbb érdemes kardiológushoz fordulni.

A bradycardia lehetséges tünetei:

 • kimaradó dobbanások
 • gyengeség, romló teljesítmény
 • szédülés, esetleg eszméletvesztés

Hogyan épül fel a kivizsgálás?

"A szívritmuszavar kivizsgálása során elsődlegesen meg kell ismernünk a panaszokat, megtörténik az anamnézisfelvétel és a fizikális kivizsgálás. Az így nyert elsődleges információk birtokában rendelhetünk el további műszeres vizsgálatokat" - mondta el dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

Mi jöhet szóba?

 • Nyugalmi EKG: szívritmuszavar kivizsgálásában döntő lépés a 12 elvezetéses nyugalmi EKG. Ez képet ad a szív ingerületvezetéséről, a szív összehúzódását kiváltó elektromos ingerület keletkezéséről és vezetéséről.
 • Szívultrahang: az esetleges billentyűhibákat, továbbá a szívritmuszavar mögött meghúzódó egyéb okokat lehet ezzel a vizsgálattal kimutatni.
 • 24 órás Holter EKG: előfordulhat, hogy a szívritmuszavar kivizsgálásakor sem a nyugalmi EKG, sem a fizikális vizsgálat, sem a szívultrahang nem mutat ki semmi eltérést. Ilyenkor 24 órás EKG vizsgálattal lehet olyan ritmuszavari formákat felfedezni, amelyek például ritkábban fordulnak elő, éjszaka jellemzőek, vagy éppen bizonyos mozdulatoknál jelentkeznek csupán.
 • Labor- és egyéb vizsgálatok: a ritmuszavar megjelenését számos olyan szervi probléma is okozhatja, amely jelenlétéről a laborvizsgálatok árulkodhatnak, illetve szükség lehet akár nyaki vagy hasi ultrahangra, más képalkotó vizsgálatokra, 24 órás vérnyomás-mérésre, endokrinológiai, tüdőgyógyászati, hematológiai konzíliumra.
)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: