Tünetek, amelyek szívritmuszavart jeleznek

Bár a szívritmuszavar sokáig tünetmentes maradhat, gyanakvásra adhat okot, ha extra bedobbanásokat vagy esetleg kihagyott ütéseket tapasztalunk, illetve szorítást érzünk a mellkasunkban.

A szívritmuszavar többféleképpen osztályozható, így az eredője és a szívverés sebessége szerint is. Ha percenként 60-nál kevesebb szívverést detektálnak a műszerek, bradycardiáról, lelassult szívverésről beszélünk. Ha viszont 100-nál több dobbanás zajlik le egy perc alatt, akkor tachycardia, felgyorsult szívverés a jelenség neve. Ez önmagában persze még nem szívritmuszavar, hiszen teljesen természetes oka is lehet a megváltozott szívverésnek. Ha sietünk, izgatottak vagyunk, a természetes folyamatoknak köszönhetően érezhetően gyorsabban ver a szívünk, míg ha pihenünk, alszunk, nyilvánvalóan lelassul.

Milyen okokból alakulhat ki valakinél szívritmuszavar?

Ha túlzottan sokat ver a szív

A teljesség igénye nélkül elmondható, hogy a tachycardiának számos formája lehetséges, mint például pitvarlebegés, pitvarfibrilláció , kamrai tachycardia. A diagnózis felállítása során fontos azonosítani, hogy a szív pitvarait vagy kamráit érinti-e a betegség. Ennek megállapításához - a speciális eszközös vizsgálatokon túl - nagyon fontos megismerni a részletes tüneteket is.

A tachycardia lehetséges tünetei:

 • gyors, szabálytalan, gyakran mégis gyenge szívverés
 • gyengeségérzet
 • szédülés, esetleg eszméletvesztés
 • légszomj
 • mellkasi fájdalom
 • szorongás, félelem
A mellkasi fájdalom és a légszomj egyaránt utalhat tachycardiára
A MELLKASI FÁJDALOM ÉS A LÉGSZOMJ EGYARÁNT UTALHAT TACHYCARDIÁRA.

Ha túlzottan keveset ver a szív

A lelassult szívverésnek nincsenek feltétlenül olyan jellegzetes tünetei, mint a tachycardiának, mégis fontos időben felismerni a problémát, hiszen veszélyesebb állapotot is eredményezhet, ha a lassú szív nem tud megfelelő mennyiségű vért pumpálni. Éppen ezért, ha a családi kórképben jelentkezett már szívritmuszavar, nem árt időnként akár tünetmentesen is kardiológiai kivizsgálást végeztetni. Panaszok esetén pedig természetesen mielőbb érdemes kardiológushoz fordulni.

A bradycardia lehetséges tünetei:

 • kimaradó dobbanások
 • gyengeség, romló teljesítmény
 • szédülés, esetleg eszméletvesztés

Hogyan épül fel a kivizsgálás?

"A szívritmuszavar kivizsgálása során elsődlegesen meg kell ismernünk a panaszokat, megtörténik az anamnézisfelvétel és a fizikális kivizsgálás. Az így nyert elsődleges információk birtokában rendelhetünk el további műszeres vizsgálatokat" - mondta el dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

Mi jöhet szóba?

 • Nyugalmi EKG: szívritmuszavar kivizsgálásában döntő lépés a 12 elvezetéses nyugalmi EKG. Ez képet ad a szív ingerületvezetéséről, a szív összehúzódását kiváltó elektromos ingerület keletkezéséről és vezetéséről.
 • Szívultrahang: az esetleges billentyűhibákat, továbbá a szívritmuszavar mögött meghúzódó egyéb okokat lehet ezzel a vizsgálattal kimutatni.
 • 24 órás Holter EKG: előfordulhat, hogy a szívritmuszavar kivizsgálásakor sem a nyugalmi EKG, sem a fizikális vizsgálat, sem a szívultrahang nem mutat ki semmi eltérést. Ilyenkor 24 órás EKG vizsgálattal lehet olyan ritmuszavari formákat felfedezni, amelyek például ritkábban fordulnak elő, éjszaka jellemzőek, vagy éppen bizonyos mozdulatoknál jelentkeznek csupán.
 • Labor- és egyéb vizsgálatok: a ritmuszavar megjelenését számos olyan szervi probléma is okozhatja, amely jelenlétéről a laborvizsgálatok árulkodhatnak, illetve szükség lehet akár nyaki vagy hasi ultrahangra, más képalkotó vizsgálatokra, 24 órás vérnyomás-mérésre, endokrinológiai, tüdőgyógyászati, hematológiai konzíliumra.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Napközben egyre inkább az ország északi, északnyugati felére korlátozódik az eső, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra