Stroke-hoz vezethet a túl sok aggódás

A túlzott aggódás, a pesszimizmus, és a félelem hosszútávon mind fokozzák a stroke kialakulásának a kockázatát - derült ki egy új tanulmányból.

Akár 4,2 százalékkal is növelheti a mikroszkopikus stroke kialakulását, valamint 1,8 százalékkal a már az agyban is jól látható stroke kialakulásának a rizikóját a túlzott aggódás. A kutatásba 1082 egészséges, demenciától nem szenvedő idős felnőttet vontak be, akik 35 pontot értek el az úgynevezett Aggódási Skálán. A 1,5-3-éves nyomon követési időszak alatt 258 résztvevő hunyt el, akiknek mintegy 80 százalékuk esett át agyi boncoláson.

A kutatók, miután megvizsgálták az agyi és motoros funkciókat, az idegrendszeri, valamint a szív-és érrendszeri kockázati tényezőket, úgy találták, hogy a túlzott aggódás növeli a stroke kialakulásának a kockázatát. A tanulmányt az Amerikai Stroke Szövetség New Orleans-i találkozóján mutatták be.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső